Back to top

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Az új szabályozások értelmében Nagy- Britanniába az EU-n kívüli országokból érkező legtöbb állat-, állati termék- és nem állati eredetű termék szállítmánynak egy határállomáson (BCP-Border Control Post) keresztül kell érkeznie az országba.

Fotó: Csatlós Norbert
Rebecca Veale NPA-től a BBC Farming Today című műsorban arról beszélt, hogy az új követelmények a határállomásokon (BCP), melyek az Egyesült Királyságból kivitt és az Egyesült Királyságba behozott állatok ellenőrzésére vonatkoznak zavart okoznak az állattenyésztési ágazatokban.

"Sajnos az általunk használt tengeri kikötőkön át vezető utakon jelenleg nincsenek határállomások" -

tette hozzá Rebecca Veale a szabályozás sertésekre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Elmondta, hogy az NPA „nagyon keményen dolgozik néhány olyan országgal, akik érdekeltek a BCP bevezetésében”, de hangsúlyozta, hogy hiába történik előrelépés az ügyben, jelenleg senki sem fogad élő állatokat.

"Az Egyesült Királyság sertésipara számára nagyon fontos lenne, hogy tenyészállatokat exportáljunk" - tette hozzá.

"Kevés tenyésztő vállalat van, és az, hogy képesek legyenek működni mind az országban, mind külföldön nélkülözhetetlen a termelők számára."

Az NPA vezető politikai tanácsadója, Charlie Dewhirst az NPA Pig Industry Group legutóbbi ülésén új BCP-k felkutatásáról beszélt Uniós kikötőkben.

Egy lehetséges szárazföldi helyszínt már találtak Calais közelében, bár ennek még a francia hatóságok és Brüsszel jóváhagyásra van szüksége.

További lehetőségek merültek fel még Hollandiában és Belgiumban, azonban létesítmények sehol sem épültek, így valószínűleg eltart egy ideig, mire az export folytatódhat.

Forrás: 
www.agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.