0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Aszály, fagy, covid – ezzel küzd a növénytermesztés Mezőfalván is

A tavalyi aszály idején jó technológiával elég sok vizet sikerült a talajban még májusban is megőriznie a mezőfalvai szakembereknek, most azonban talajaikban sokkal kevesebb a víz, és az a vetéseken is meglátszik.

youtube://v/ogcwwAFbiow

„Most jelen pillanatban úgy néz ki, hogy ősszel egész bíztató volt minden, most már kevésbé bíztató. Ugye hát gyakorlatilag nincs eső, rosszabb a helyzet, mint a tavalyi évben. Nemcsak a feltalaj száraz, hanem az altalaj is szárazabb, mint tavaly. Ennek megfelelően állnak a növények így ránézésre.”

– mondja Zoványi György, a Mezőfalvai Zrt. növénytermelési és műszaki igazgatója.

A fagyok nem kímélték a határt. Még a februári fagyok vitték el a mák egy részét, de ami sokkal nagyobb veszteség, hogy a húsvét utáni lehűlésnek áldozatul esett 250 hektárnyi cukorrépavetés, de az összes kikelt növény megsínylette a fagyokat.

Zoványi György:

„Nálunk a répát szinte teljes területben újra kell vetni mert kifagyott. A mínusz hetet már a répa se bírja ki. A repcék is kőkeményre fagytak, a borsóknál is valószínűsíthető a fagykár, de az majd később derül ki.

Úgyhogy egyelőre úgy ránézésre jól néz ki a határ – ha messziről nézzük. De ha belemegyünk, akkor azért néhol siralmas a helyzet, rosszabb, mint tavaly.”

A meteorológusok erre a hétre 20 mm esőt jósoltak, de itt már tíznek is nagyon örülnének, akkor már össze tudná kapni magát a határ. Az viszont, hogy mit okozott ez az óriási hidegstressz, csak később derül ki, de a szakemberek biztosak, hogy van ma még nem látott veszteség. Egyelőre mást nem tehetnek, mint dolgoznak, mert magára hagyni nem lehet semmit sem.

„Egy régi szőlészgazda mondta, amikor elverte a jég a szőlőjét, hogy hát bácsika, minek permetez maga? Mert a taknyos gyereket is meggyógyítjuk. Hát mi is így csinálunk a növényekkel. Igazából kezeljük őket, nyilván nem akkora intenzitással, mint ha látnánk, hogy most 8-9 tonnás terméspotenciálok vannak az őszi veteményekben. A helyzetnek megfelelően próbáljuk őket kicsit segíteni ahhoz, hogy át tudják vészelni ezt az ínséges időszakot”

– hangsúlyozza az igazgató.

Zoványi György nem is mer jósolni a termésátlagokkal kapcsolatban – igaz általában nem is szokott. De az biztosra veszi, hogy például a kalászosok termésátlaga kevesebb lesz, mint tavaly, mert rosszabbul néznek ki, a repce is, mert jobban megfagyott. Egyébként mindezekből általánosítani nem lehet.

„Nem mindenhol van ekkora aszály, tőlünk dél felé lényegesen több eső volt vagy éppen tőlünk keletre, ahol múlt héten még az iszapot lapátolták. Ott valószínűleg kicsivel jobb a helyzet, de ott meg ősszel nem volt eső, ahogy nálunk, tehát nagyon vegyes a kép, én azt gondolom.

Az őszi vetemények nagy részét sokan az őszi eső miatt csak késve vagy egyáltalán nem bírták elvetni, nyilván ez is hátráltatja, meg kicsit csökkenti a potenciálokat is. Szerintem nagyon vegyes a kép az országban, bármerre nézünk.”

Sokszor hallani, hogy a mezőgazdaság a leginkább covidálló ágazat. Ez összességében igaz lehet, de azért a koronavírus járvány beleszól a gazdálkodásba.

Zoványi György:

„Hát én azt mondom, hogy szerencsésnek nevezhetjük magunkat, mert ősszel, vagy tavaly, de elkerült minket ez a járványhelyzet, igazából betegünk egy sem volt.

Ez a mostani hullám viszont letarolta a vezetőket is és a traktorosok közül is jó pár ember átesett rajta.

Most azt mondom, szerencse a szerencsétlenségben, hogy ilyen az időjárásunk, mert igazából a határ nem mozdult, a tavaszi munkákat még gyorsan meg tudtuk csinálni. Nálunk nincsen napraforgó, tehát az a munkacsúcs kimaradt, ez idő alatt mindenki „ráért” betegeskedni, azt a két-három hetet otthon eltölteni. Most már mindenki „egészségesen” visszajött dolgozni, most kezdődik a kukoricavetés, a rozs silózása, a növényvédelem dandárja és már teljes a létszámunk. És nyilván védekezünk, ahogy csak tudunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu