0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Április első dekádjában a változékony, az évszakhoz képest hűvös időjárás uralkodott; a kellemesebb, meleg időszakokat gyakran szakította meg egy-egy hidegfront. Emiatt több napon keresztül éjszakánként fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, de a nappali maximum is inkább 10 °C alatt maradt. A negyedéve tartó szárazság csak április 13-án szakadt meg, és az országos esőt nagy lehűlés kísérte. A lehulló eső csak átmenetileg csökkenti a tavaszi aszályt, további csapadékra lenne szükség.

A korábbi fagyok jelentős, de még nem számszerűsíthető károkat okoztak, elsősorban a kajsziban és a korai virágzású őszibarack-fajtákban.

Jelenleg a szilva, meggy és a cseresznye virágzását érinti a hűvös, szeles idő, ami akadályozza a beporzó rovarok munkáját. Emellett a csonthéjas növények abban az érzékeny fenológiai stádiumban vannak, amikor a moníliás virág- és hajtásfertőzés hatalmas károkat képes okozni, főként azért, mert a lehulló csapadék rendkívüli módon elősegíti a kórokozó behatolását a virágokon keresztül a növénybe. A fertőzésre a fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a kórokozó elleni védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell.

A szilva virágzásának kezdetével a hűvös idő ellenére megjelentek az első poloskaszagú darazsak a fehér színű ragacsos csapdákban (napi 2-5 db/csapda), sőt már néhány virágszirmon lerakott petéket is megfigyeltek.

A rajzás csúcsidejében meg kell kezdeni a védekezést, hogy a kikelő lárvák ne tudjanak befurakodni a terméskezdeménybe.

Csak olyan készítményt használjunk, ami megkíméli a beporzó rovarokat a mérgezéstől.

A kihelyezett feromonos csapdák már fogják a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és az almalevél-aknázómoly lepkéinek első példányait. A fogott egyedek száma most még nem magas, de az időjárás javulásával egyre több fog kirajzani.

Almában a levélpirosító levéltetű még most is mérsékelten szívogat, de

az esővel erősödhet a varasodásveszély, ugyanis tömeges az aszkospóra-szóródás, a nedvességborítás pedig elősegíti a kórokozó inkubációját.

Ebben az időszakban fontosak a megelőző (preventív) jellegű védekezések. A lisztharmat-fertőzésből még csak a primer (elsődleges) tünetek észlelhetők a fertőzött vesszővégeken, de melegebb időben beindul a szekunder fertőzés is.

 

Mivel továbbra is hűvös az idő és eső is hullott, fokozódott az őszibarack tafrinás levélfodrosodás veszélye. A levelek fakadása miatt felszívódó gombaölő készítmények adnak kellő védettséget a fáknak. A sárgahúsú és a nektarin típusú fajták fokozottan érzékenyek a kórokozóra.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet