Back to top

Középiskolai tankönyv készült a fenntarthatóságról

Zöld Föld címmel tankönyv készült a kilenc-tizedikesek számára a fenntarthatóságról, amely az első lépés lehet afelé, hogy az ökológia önálló tantárggyá váljon. Egyebek mellett erről beszélt Áder János köztársasági elnök az idei Fenntarthatósági Témahetet megnyitó online tanórán.

Tökéletes ökoszisztéma, ahol nincs hulladék
Az erdők és a klíma változása idén kiemelt téma
Fotó: pixabay
A központilag szervezett tematikus oktatási hétre több mint 1600 általános, illetve középiskola regisztrált itthon és a Kárpát-medencében. Az április 19-től 23-ig tartó program kiemelt témái az erdők és a klímaváltozás, a zöldgazdaság, valamint a divat és fenntarthatóság. A témahetet hatodik alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma itthon, és második éve a határokon túli iskolákban is.

A pedagógusok számára idén is óravázlatok, előadások, mintaprojektek állnak rendelkezésre, a témahétbe számos önkéntes szakember és szakmai szervezet bekapcsolódik, és sokféle eseménnyel – például kutatással, pályázatokkal, versenyekkel – egészül ki.

Áder János fővédnökként tartotta meg a témahét első tanóráját, amely során egyebek mellett bejelentette, hogy az általa létrehozott Kék Bolygó Alapítvány támogatásával

tankönyv jelent meg a 9-10-esek számára, amely az első lépés lehet afelé, hogy a fenntarthatóság önálló iskolai tantárggyá váljon.

Kiemelte, hogy az erdő a körforgás tökéletes példája, ahol nincs hulladék, ha csak mi nem hagyjuk ott. Kevesebb szó esik viszont a gyepekről, amelyek Európa szerte nálunk a legváltozatosabbak, biológiai sokféleségük az esőerdőkével vetekszik, és négyszer több széndioxidot kötnek meg, mint amennyit az erdők összessége.

Felhívta a figyelmet az egykori erdőgazdálkodó, Peter Wohlleben "A fák titkos élete" című könyvére is, amely szerint a fák beszélgetnek, gondoskodnak utódaikról, beteg, idős szomszédjaikról és éreznek, emlékeznek.

A divat és fenntarthatóság kiemelt témája kapcsán emlékeztetett, hogy

az elmúlt 15 évben az átlagos európainak „duplájára hízott” a ruhatára,

a ruhaipar energiaigénye viszont meghaladja az összes repülőgép és teherhajó együttes energiaigényét, a vízigénye pedig megegyezik a Nílus éves hozamával. Az általánossá vált „dobd el” kultúra lényege, hogy vásárlásunkat nem a szükségleteink, hanem a reklámok diktálják.

A Zöld Föld elnevezésű tankönyv azonban ezt a területet is a fenntarthatóság szempontjából világítja meg. A többi között foglalkozik a fair trade és a túlcsomagolás fogalmával, azzal, hogy személyesen hogyan állhatunk ellent, de azzal is, miként függ össze a mobiltelefonok elterjedése a gorillák kipusztulásával.

A zöldgazdálkodás kapcsán a közlekedést hangsúlyozta Áder János.

Mire a most érettségizők családot alapítanak, a magyar városokban már csak elektromos buszok fognak közlekedni

- mondta.

A Fenntarthatósági Témahetet támogató szakmai szervezetek online tanórákat tartanak a program minden napján. Divatmenedzser-hallgatók például workshop keretében mutatják be a „fast fashion” és a „slow fashion” elképzelt összecsapását.

Magyarország célja, hogy 2050-ig annyira csökkentse a széndioxid-kibocsátását, amennyit a hazai erdők el tudnak nyelni – mondta a témahét virtuális megnyitóján Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A MÁV-nál ötven zéró kibocsátású hibrid vonat beszerzése folyik, és

2022-től már csak elektromos buszok közlekedhetnek a 25 ezernél népesebb hazai településeken –

tájékoztatott dr. Homolya Róbert, a MÁV-VOLÁN Csoport elnök vezérigazgatója.

A Kárpát-medence nemcsak nemzetileg, hanem ökológiailag is egységet képvisel – hívta fel a figyelmet Csáky Csongor, a magyar-magyar iskolai kapcsolatokat segítő Rákóczi Szövetség elnöke.

A tavalyi Fenntarthatósági Témahéten kiemelkedő tanárok, partnerek díjazását jelentette be Matolcsy Miklós, a szervező Pontvelem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„Zöld Tündér Díjat” kapott mások mellett Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. A szervezet saját erdőpedagógiai módszertant dolgozott ki, és évek óta rendez erdőismereti vetélkedőket a gyerekeknek. Idén rekordszámú jelentkezés érkezett a versenyre.

A 185 három fős diákcsapat közül 44 a határokon túlról kapcsolódott be. 

A témahét megnyitóján mutatta be új telefonos applikációját az M16- Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Az alkalmazással a Virtuális Erőmű Programba lehet bekapcsolódni, amelynek keretében a „világ legzöldebb erőműve üzemel”: energiatakarékossági, illetve -hatékonysági mintákat osztanak meg egymással az emberek.

A Rigónak keresztelt, ingyenesen letölthető app a Fenntarthatósági Témahét keretében debütált.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Illegális erdei szemétlerakókat számolt fel a Mecsekerdő

A Mecsekerdő mind az öt erdészete bekapcsolódott az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által támogatott „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű kormányzati programba. 2020 ősze óta összesen száznyolcvan köbméter hulladékot szállítottak el a baranyai erdőkből.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt I. ütem

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (székhely: 1062 Budapest, Andrássy út 100.) Pályázati Felhívást tett közzé, melyre a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sikeres pályázatot nyújtott be.

Természetközeli kertek európai díjára lehet pályázni

Olyan innovatív, fenntartható, példaértékű projekteket díjaznak amelyek természetközeliek, környezetbarátak és társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelkedőek. A díjra minden európai nemzet kertészeinek, tervezőinek, közösségeinek, oktatási intézményeinek és egyesületeinek szól.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Erős korlátozással, de a Füvészkert híres pálmaháza is megnyitott

Ismét látogatható a pálmaház és a bemutatóház, naponta egy órára – adta hírül az ELTE budapesti botanikus kertje, a közismert Füvészkert. A szabadtéri területek március közepe óta már látogathatók, a fedett részek pedig május 8. óta tartanak nyitva, a belépés feltétele a védettségi igazolvány.

Miniszteri biztos a Balaton élővilágának megóvásáért

A Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot az agrárminiszter május 1-től.