Back to top

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

A rendszer bevezetésének tesztelése a Angliában, Ulverston város egyik boltjában kezdődött, ahol a basmati rizst, a barna rizst, a penne tésztát és a teljes kiőrlésű fusilikat csomagolásmentes kiszerelésben kezdték értékesíteni egy úgynevezett „Rizs és Tészta Újratöltő Állomáson”.

A termékeket tömeg szerint, kimérve árulják – akárcsak a zöldségeket és gyümölcsöket – az utántöltő állomáson.

A vásárlás lépései roppant egyszerűek:

  • Vegyünk egy zacskót
  • Töltsük meg a kiválasztott tésztával vagy rizzsel
  • Mérjük le
  • Fizessük ki

Az újratöltő állomáson az áruház ingyenes barna papírzacskókat is biztosít a vásárlók számára, melyek újrahasznosíthatók és fenntartható tanúsítvánnyal ellátott anyagokból készültek. Ezek a tészták és rizsek az első csomagolás nélküli termékek, amelyeknek az értékesítését tesztelte az Aldi, a pozitív visszajelzéseket követően pedig további áruházban is hasonló kezdeményezéseket kíván bevezetni.

Az újratöltő állomás bevezetésével több mint 21 millió műanyag csomagolás használatát tudná mellőzni az áruházlánc, amely évente körülbelül 130 tonnányi hulladéknak felel meg.

Az Aldi műanyag- és csomagolási igazgatója, Richard Gorman közölte, hogy „ulvertoni áruházunk vásárlói továbbra is ugyanazokat a kiváló minőségű termékeket vásárolhatják meg, amelyeket már jól ismernek és szeretnek, de eközben csökkentik a műanyag csomagolás használatát is. Folyamatosan új módszereket keresünk a műanyag hulladék csökkentésére és a csomagolások minimalizálására, mert a vásárlóink egyre inkább tudatában vannak a környezetvédelem fontosságának.”

 

 

„Reméljük, hogy a helyi ügyfeleinktől pozitív visszajelzéseket kapunk, hogy a későbbiekben folytathassuk az újratölthető termékekről szóló tervekeinket” – tette hozzá Richard Gorman.

A tesztelés alatt álló rendszer az Aldi 2020-as kötelezettségvállalásának része, miszerint 2025-ig felére csökkenti az általa használt műanyag csomagolások mennyiségét, eltávolítva ezzel 74 000 tonnányi műanyag csomagolást.

Az Aldi 2019. január óta szén-dioxid-semlegesnek vallotta magát, és folyamatosan azon dolgozik, hogy 2022-re az összes sajátmárkás terméke újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható csomagolásban értékesítse. További céljai között szerepel az is, hogy kiterjessze ezt a csomagolási módszert az összes márkás termékére 2025-ig.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.