Back to top

Románia Délkelet-Európa borhatalma

A bukaresti VINARIUM Nemzetközi Borversenyre mintegy 1200 mintát várnak a világ minden tájáról május 27. és 30. között.

Románia 2007 óta az Európai Unió tagállama. Az ország körülbelül 7000 éves szőlőtermesztéssel rendelkezik - és Kelet-Európa legfontosabb bortermelője, hatodik helyen a kontinensen történő fogyasztás tekintetében a párizsi OIV legfrissebb adatai alapján. Az idén május 27. és 30. között megrendezésre kerülő VINARIUM Nemzetközi Borversenyre a szervezők körülbelül 1200 mintával számolnak a világ minden tájáról. Ismét különleges körülmények a Covid-19 járvány miatt: a nemzetközi zsűri tagjai a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) szigorú előírásait követve az otthonukban az előzetesen elküldött mintákat online pontozzák. A VINARIUM a vezető nemzetközi borversenyek, a VINOFED csoportjának része.

A romániai hagyományos és erős borpiac, egyre növekvő fogyasztásával feltörekvő piacnak tekinthető. Románia az őshonos szőlőtermesztés hosszú múltján, de az elmúlt évek új realitásain is alapul.

Románia nyitott piac, ahol az importborok fogyasztása megszokott jelenség. A VINARIUM lehet a feltérképezés és a borpiaci kommunikáció kulcsfontosságú eszköze Európa ezen részén, és világszerte minden termelő számára jelentős előnyökkel jár.

A borversenyen megszerzett érem lerövidíti a bortermelő és a végső fogyasztó közötti „távolságot”, kedvező megvilágításba helyezi a díjnyertes bort, a romániai és a világ minden tájáról érkező importőrök figyelmét ráirányítja a borászok teljesítményére.

Az elmúlt években számos fontos cég Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Olaszországból vagy az Egyesült Államokból igazi gyöngyszemként fedezte fel az országot kiváló lehetőséget kínál a régió új piacainak meghódításához, mint például Bulgária, Szerbia, Moldova, Magyarország , Horvátország vagy Ukrajna. A szervezők elmondása szerint a 2021-es VINARIUM borversenyt erős kommunikáció kíséri Románia nemzeti televíziójában is.

A jelentkezés határideje április 30. - További információ az interneten a www.iwcb.ro címen vagy e-mailben a daniela.paduraru@wineconsulting.ro címen.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számítanak

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedést vetítenek előre, ugyanakkor a negyedik negyedévben enyhe recessziót is lehetségesnek tartanak - közölte a magyar bank romániai leányvállalata.

Ötven magyar bort mutattak be a Berlini Magyar Szüreten

A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Egri Bikavér egyedi palackban

Színre lépett az Egri Borvidéki Palack, az Egri Borműhelyhez tartozó borászatok kézzel fogható, és hosszú távon használandó „marketing eszköze”. A 2018 óta egyesületi formában működő szervezet tagjai elkötelezettek az iránt, hogy megmutassák, Eger a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke.

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

Világsiker a TokajKalauz

Best European Wine Book lett a TokajGuide. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

Öntözött szőlők?

Sok vitát kavar szakmai körökben, hogy kell-e, illetve szabad-e öntözni a szőlőt. Aki felvásárlón keresztül értékesít, és kiegyensúlyozott mennyiséget és minőséget szeretne betakarítani, annak a mai időjárási viszonyok komoly kihívást jelentenek. Támogatói és ellenzői egyaránt akadnak, s talán ennek is köszönhető, hogy alig találkozunk gyakorlati példákkal az ágazaton belül.