Back to top

Románia Délkelet-Európa borhatalma

A bukaresti VINARIUM Nemzetközi Borversenyre mintegy 1200 mintát várnak a világ minden tájáról május 27. és 30. között.

Románia 2007 óta az Európai Unió tagállama. Az ország körülbelül 7000 éves szőlőtermesztéssel rendelkezik - és Kelet-Európa legfontosabb bortermelője, hatodik helyen a kontinensen történő fogyasztás tekintetében a párizsi OIV legfrissebb adatai alapján. Az idén május 27. és 30. között megrendezésre kerülő VINARIUM Nemzetközi Borversenyre a szervezők körülbelül 1200 mintával számolnak a világ minden tájáról. Ismét különleges körülmények a Covid-19 járvány miatt: a nemzetközi zsűri tagjai a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) szigorú előírásait követve az otthonukban az előzetesen elküldött mintákat online pontozzák. A VINARIUM a vezető nemzetközi borversenyek, a VINOFED csoportjának része.

A romániai hagyományos és erős borpiac, egyre növekvő fogyasztásával feltörekvő piacnak tekinthető. Románia az őshonos szőlőtermesztés hosszú múltján, de az elmúlt évek új realitásain is alapul.

Románia nyitott piac, ahol az importborok fogyasztása megszokott jelenség. A VINARIUM lehet a feltérképezés és a borpiaci kommunikáció kulcsfontosságú eszköze Európa ezen részén, és világszerte minden termelő számára jelentős előnyökkel jár.

A borversenyen megszerzett érem lerövidíti a bortermelő és a végső fogyasztó közötti „távolságot”, kedvező megvilágításba helyezi a díjnyertes bort, a romániai és a világ minden tájáról érkező importőrök figyelmét ráirányítja a borászok teljesítményére.

Az elmúlt években számos fontos cég Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Olaszországból vagy az Egyesült Államokból igazi gyöngyszemként fedezte fel az országot kiváló lehetőséget kínál a régió új piacainak meghódításához, mint például Bulgária, Szerbia, Moldova, Magyarország , Horvátország vagy Ukrajna. A szervezők elmondása szerint a 2021-es VINARIUM borversenyt erős kommunikáció kíséri Románia nemzeti televíziójában is.

A jelentkezés határideje április 30. - További információ az interneten a www.iwcb.ro címen vagy e-mailben a daniela.paduraru@wineconsulting.ro címen.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét

Az idei évben 18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, amely a Balatoni Borrégió egészét lefedi. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Agrárcenzus kezdődött Romániában, várhatóan 3,2 millió gazdaságról gyűjtenek adatokat

Elkezdődött hétfőn Romániában a tízévenként végzett agrárcenzus, amelynek során várhatóan 3,2 millió gazdaságról és farmról gyűjtenek adatokat a számlálóbiztosok - közölte Tudorel Andrei, a román országos statisztikai intézet elnöke.

Vadkárról dióhéjban

A szőlőültetvényekben a kártevők elleni védekezés elsősorban a rovarokra irányul, de sokkal nagyobb állatok is veszélyeztetik a szőlőtőkéket és a termést: rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak. A Borászati Füzetek 2021. évi 2. számában többek között érdekes cikket olvashatunk a szőlőültetvényeket érő vadkárokról is.

Erdélyben is megjelent a madárinfluenza, 180 ezer szárnyast ölnek le

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus jelentélét mutatták ki egy Maros megyében, Nyárádtőn (Ungheni) működő baromfifarmon, ezért elrendelték a teljes állomány (180 ezer szárnyas) elpusztítását - közölte pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA).

Mitől lesz egy borászat sikeres turisztikai helyszín?

Mi a turisztikai sikerek titka egy borászat számára, és mi kell ahhoz, hogy ne csak saját szakterületén legyen elismert, de a turizmusban is népszerű úti céllá tudjon válni? Erre kereste a választ a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült tanulmány, amely hazai és külföldi borászatok jó gyakorlatain keresztül mutatja be, hogyan váltak eredményessé.

Öt élelmiszer, amiket komolyan veszélyeztet az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás frontvonalában a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés egyaránt megtalálható. Az emelkedő hőmérséklet, a savasodó óceánok és az évszakon kívüli viharok nagymértékű pusztítást végeznek az emberi táplálkozás részét képező növény- és állatvilágban.

Borászatok a COVID árnyékában

Általánosságban elmondható, hogy azon borászatok szenvedték meg leginkább az elmúlt év eseményeit, akik vendéglátásra alapozva, azzal egybekötve működnek. A szektor teljes leállása közel megfelezte az ágazatból származó árbevételt, melyet a legtöbb esetben még a nyári időszakban tapasztalható forgalomnövekedés sem tudott ellensúlyozni.

Első Nemzetközi Ezerjó Nap

Az Ezerjó szőlőből készült bor olyan, akár egy virágcsokor! Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is.

A fagykár jelentősen csökkentheti a franciák idei bortermelését

A francia szőlőültetvényeket ért fagykárok közel harmadával csökkenthetik a bortermelést az elmúlt évekhez képest – közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal a bortermelők első becsléseire hivatkozva.