Back to top

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

 A szeminárium bevezető előadásában Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke a hazai virágkertészet jövőjéről, az ágazat kitörési lehetőségeiről, és a szakma újraépítésének stratégiai lépéseiről osztotta meg gondolatait.

A virágkertészet a rendszerváltás óta eltelt időszakban sok nehézséggel küzdött, kezdte Orlóci László.

A korábbi állami gazdaságok részeként működő nagy virágkertészetek, üzemek megszűntek, és ezek alapjain nem tudtak új cégek fejlődni.

Az európai piac megnyitásával megjelentek Magyarországon a felkészültebb és nagyobb árubőséggel rendelkező külföldi vállalkozók árui, a védővámok megszűntek, a hazai áru nem volt többé versenyképes, kiszorult a piacról. Mivel az ágazatban nagyon kevés tőke koncentrálódhatott, kevés pénz volt a fejlesztésre is, a rendszerváltozást követő versenyben lemaradt az ágazat.

A díszkertész szakma az eltelt harminc évben „kakukktojás” volt, mivel nem képezte az élelmiszerlánc részét, ezért nem volt egyetlen aktuális kormányzatnak sem stratégiai érdeke ennek az ágazatnak a fejlesztése. Mindemellett hazánkban a dísznövények szeretete és széles körű használata, a kertészkedés nem vált a nemzeti kultúra, a mindennapi élet részévé.

Orlóci László kiemelte, hogy

a szakma sikerének megalapozásához ezeken a területeken mindenképpen változást kell elérni.

Beszámolt az elmúlt időszakban történt, bizakodásra okot adó változásokról. A vírus nyomán fellépő válság kapcsán a szakmaközi szervezet tudomására jutott adatok alapján elmondható, hogy közel 500 milliárd forintos árbevételt fölmutató ágazatról van szó. A szakma mind az ország gazdaságában, mind az agráriumon belül az őt megillető helyére került, kedvező az ágazat megítélése a döntéshozók és a vásárlók szerint is.

Sokat kell azonban még azért dolgozni, hogy a nemzeti kultúra részeként a dísznövényhasználat beépüljön a vásárlók tudatába. Ehhez céltudatos és intenzív marketingtevékenység szükséges, amiben a Flora Hungaria nagybani virágpiac is fontos szerepet tölt be.

Nem kétséges, hogy a díszkertész ágazatnak van jövője Magyarországon, és ezt komolyan is kell venni, ehhez viszont – mint mondta –,

arra van szükség, hogy az ágazatot nagyon pontosan pozicionáljuk, és nagyon pontos stratégiát szabjunk neki.

Online szeminárium

A Változások a technológiákban 2021 szemináriumon Varga Balázs, a Szirom Kft. vezetője évelő és balkonnövények nyári termesztésre alkalmas fajtáit mutatta be, Kisvarga Szilvia, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Dísznövénytermesztési Intézet tudományos munkatársa az egynyári dísznövények hazai kutatásának és fenntartásának jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni tervekről szólt. Forray Alfréd növényvédelmi szaktanácsadó a klímaszabályozás és a biológiai növényvédelem összefüggéseit részletezte, Mazsu Nikolett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal előadója a növényútlevél gyakorlati tapasztalatairól számolt be. Kővári András, a Kővári Krizantém Kft. tulajdonosa a négy évszakos kertészeket látta el tanácsokkal, míg a Beppler Kft., képviselői, Pethő Zsolt és Böcskey Viktor a tavaszi választékbővítő fajtákat ismertették, és a dísznövénykertészek számára mutattak be műszaki megoldásokat. Előadásaikra későbbi számainkban visszatérünk.

Az elnök két fontos gondra felhívta a figyelmet. Az egyik a hosszú ideje jelen lévő tőkehiány. A díszkertészek jellemzően nem tudtak indulni uniós pályázatokon, vagy a túl kicsi üzemméretük, vagy a túlságosan bonyolult pályázati feltételek miatt. A jövőbeni pályázatok viszont már kedvezőbbek lesznek számukra is, sőt a pályázati csomagokba kifejezetten a díszkertészeket megszólító lehetőségek is bekerültek. Az új uniós költségvetést követően Magyarország soha nem látott mértékű vidékfejlesztési célú uniós támogatásban részesül, ennek köszönhetően sok forrás megnyílhat a díszker­tészek számára.

A másik nagy gond, hogy a szakma elöregedőben van, egyre sürgetőbb feladat a megfelelő korú és szakmai felkészültségű utánpótlás biztosítása. Jó hír, hogy az új szakképzési rendszer és a felsőoktatási szerkezet átalakítása megoldja a hatékony szakemberképzést.

Nagy kihívás a díszkertész szakma, különösen a növényházi dísznövénytermesztő szakma népszerűsítése.

Fontos, hogy a termesztési munka vonzó, érdekes legyen, és mindenekelőtt megélhetést nyújtson. Ehhez integrálni kell azokat a modern technológiákat, amelyek érdekessé és egyúttal könnyebbé teszik a termesztést, például korszerű gépesítéssel, precíziós eszközökkel.

A hallgatók, tanulók versenyképes képzéséhez olyan tudásanyaggal kell ellátni őket, amelyet közvetlenül a gyakorlatban is tudnak alkalmazni. Ebben fontos szerepük van a vállalati kapcsolatok révén a szakképzésbe bevont gazdálkodó egységeknek, amelyek kézzelfogható, naprakész tudás átadását teszik lehetővé.

A Kárpát-medencei klíma, hazánk genetikai sokfélesége, a történelmi hagyományok, a jelenlegi díszkertészek szakmai ismeretei mind arra ösztönöznek, hogy érdemes felvenni a versenyt,

de ezt mindenképpen egységes stratégia szerint kell megtenni, közös erővel képviselve a szakmai érdekeket. A válság megmutatta, hogy a dísznövények szellemi és lelki táplálékul szolgálnak, ily módon nélkülözhetetlen közegész­ségügyi szerepet töltenek be. A szakmára a jövőben egyre nagyobb szükség lesz.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.