0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Egy amerikai orvosi hírportál, a WebMD arról számolt be, hogy az ételek okozta anafilaxia (allergiás reakciók) miatt 2006 és 2012 között 25%-kal több gyereket kellett kórházi kezelésben részesíteni. Míg éveken át a földimogyoró jelentette az elsődleges veszélyforrás, a WebMD jelentése szerint

ma már a tehéntej-allergia a leggyakoribb ételallergia az öt évnél fiatalabb gyermekeknél.

Meglepő módon a tehéntej állítólag az egyévesnél fiatalabb gyermekeknél előforduló ételallergiák mintegy feléért felelős.

Dr. Carla Davist, a houstoni Texasi Gyermekkórház táplálékallergia programjának igazgatója azt mondta:

„A tehéntej-allergia a legnyomasztóbb az ételallergiák közül. Sokan nem is tudják, hogy ilyen súlyos anafilaxiát okozhat”.

Davis hozzátette: „Az emberek bele sem gondolnak, hogy mennyi van belőle az élelmiszereinkben”.

A jelentés kifejti, hogy a tehéntej a gyerekek körében népszerű ital a kalcium, a vitaminok és más tápanyagok, például a fehérje miatt. Azonban ugyanezen fehérjék némelyikét a szervezet idegen anyagként azonosít, mely allergiás reakciót idézi elő.

Szerencsére van jó hír is:

 a gyermekek életkorának előrehaladtával a jelentések szerint a legtöbben kinövik a tehéntej-allergiát.

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket Nagy Ticiána szőlész-borász mérnök szakos hallgatóval és Dusnoki Csaba agrármérnöki osztatlan szakos hallgatóval, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

Forrás: webmd.com