Back to top

Kicsit tradicionális, kicsit innovatív - Pályakezdés a hazai agráriumban

Milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak a mai magyar mezőgazdaságban? A szakmai gyakorlat vagy az elméleti tudás a fontosabb? A generációváltás generációk közötti ellentétekkel is jár? Az MMG Direkt e heti adásában a MATE hallgatóit kérdeztük, hogyan látják a pályakezdők helyzetét. A beszélgetést már az MMG Gazdahang podcast csatornánkon is meghallgathatja.

MMG - MMG - Direkt | Kell egyetem a mezőgazdasághoz? | Nagy Ticiána, Dusnoki Csaba, MATE hallgatók

 

Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rovatvezetője beszélgetett Dusnoki Csabával, a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem (MATE) agrármérnöki osztatlan szakos hallgatójával és Nagy Ticiánával, a MATE szőlész-borász mérnök szakos hallgatójával, akiket a szőlészetben-borászatban zajló generációváltásról, technológiai robbanásról, az elméleti és gyakorlati oktatás fontosságáról, továbbá a szakma jelen helyzetéről kérdezett.

Nagy Ticiána Egerben született, és ötéves lehetett, mikor onnét családjával elköltözött.

Az évek alatt kirajzolódott előtte, mi érdekli őt igazán, így döntött végül úgy, hogy szülővárosában szeretne borászként tevékenykedni.

Ennek eléréséhez tanulmányait ez irányba alakította, így esett a választás a MATE borász képzésére.

Dusnoki Csaba is tudatosan választotta a gödöllői egyetemet, aki nem mellesleg a dunapataji agrár családi vállalkozás teendőiből is kiveszi részét. Véleménye szerint a magyar mezőgazdaság sikere nemcsak a gyakorlatban rejlik, hanem az elméleti tudással együtt összpontosul. Előbbit a szülei tapasztalatai által és „saját bőrén megtanulva” sajátítja el, míg utóbbit az alma mater biztosítja.

– A családi gazdaság mindennapi teendőikor természetesen érezhető a szüleim és köztem lévő generációs különbség.

De nem beszélnénk a generációváltás problémájáról, ha nem jelentkeznének a cégek életében ilyen rendszeres problémák.

Mi ezt úgy hidaljuk át, hogy a két gondolatot ötvözzük, amelyekből kiváló megoldások szoktak születni – meséli Dusnoki Csaba.

Nagy Ticiána a családi gazdálkodás háttere nélkül vágott bele a szakmába, ezért igyekszik minél több tapasztalatot szerezni a borászoknál.

– A MATE minőségi szakmai képzése mellett elengedhetetlen a megfelelő tapasztaltszerzés a hazai borászoktól – véli Nagy Ticiána –, valamint az egyetem által megteremtett kapcsolati tőke, miáltal nagyobb eséllyel el lehet indulni a szakmában.

Dusnoki Csaba szerint az egyetemen kapott tudás jól hasznosítható a szakmában, és teljes mértékben elhatárolódik azoktól a kijelentésektől, miszerint diploma nem szükséges az agrárium bármely ágazatában való érvényesüléshez.

– Ahhoz, hogy a gyakorlatban jelentkező folyamatokat megértsük, szükség van az elméleti tudásra. Tehát a sikeres mezőgazdász megfelelően ötvözi az elméleti és gyakorlati ismereteit. Emellett a tudományos ismeretek is fontosak, de sajnos a külföldi tanulmányutak során megszerezhető tapasztalatok hamis képet eredményezhetnek, mivel más országokban nem ugyanazok a termelést befolyásoló tényezők, mint Magyarországon – mondja Dusnoki Csaba.

Ugyanakkor a jövő a technológiai innovációé.

Napjaink borászainak el kell tudnia sajátítani a legmodernebb technológiai eljárásokat úgy, hogy mindeközben a tradicionális folyamatok is érvényesüljenek.

– Hazánkban elsősorban a tradíciók jellemzik a borászatot, de fontos lenne látni, hogy külföldön milyen technológiákat alkalmaznak, amiből esetleg át lehetne ültetni a magyar borágazatba is – mondja Nagy Ticiána.

Dusnoki Csaba szerint a nemzetközi technológiai trendek ismerete a sikeres gazdálkodás alapja.

– Azt gondolom, Magyarország agráriuma a technológiai fejlettség terén élen jár Európában.

A családi gazdaságunkban is minden olyan innovatív megoldást alkalmazunk, ami a termelési körülményeinkbe beilleszthetők.

Ilyenek a kémia készítmények is, amit a piac színes palettán tár a gazdák elé. Azonban ezeknek a vegyszereknek megvannak az árnyoldalai is. Kijuttatásukhoz megfelelő eszközparkra van szükség, amit nem minden borászat tud biztosítani – fogalmaz Dusnoki Csaba.

Így talán az arany középút a legjobb megoldás: kicsit tradicionális, kicsit innovatív a magyar borászat, de kétségkívül a miénk. Szégyellni valónk pedig aligha lehet, hiszen boraink Európa-szerte híresek, nem véletlenül!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Életképes egyetemek, piacképes tudás: fókuszban a hallgatók

Sokféle vélemény jelent meg a felsőoktatási modellváltásról, de azokat az összefüggéseket, amelyek rámutatnak, hogy nemcsak az egyetemek, hanem a hallgatók is profitálnak majd belőle, nem könnyű felismerni.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium. Az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minőségének javulása büszkeségre adhat okot - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényének megnyitóján.

18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét

Az idei évben 18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, amely a Balatoni Borrégió egészét lefedi. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben.

Egy bagoly okozott komoly fennakadást egy holland iskolában

Hollandiában egy bagoly okozott fennakadást az oktatásban. Teljesen elzárta az iskola kapuját, így a tanulók nem jutottak be az épületbe, viszont élőben tanulmányozhatták a sasbagoly méreteit.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.