Back to top

Föld Napja: a 10 legjobb dal, melyek közelebb visznek a természethez

Ha van valami, ami az elmúlt évek során világossá vált, akkor az az, hogy az életünket fenyegető éghajlatváltozás időszakát éljük: a szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése és a légszennyezés mind hozzájárulnak az állatok kihalásához és a saját jövőnk veszélyeztetéséhez.

Mivel bolygónk a 20. század közepén drámai hanyatlás jeleit kezdte mutatni, 1970-ben elindították a Föld Napja nevű kezdeményezést, mely keretében a Föld sérülékenységére hívják fel a figyelmet.

Mára több mint 193 országban közel egymilliárd ember ünnepli április 22-én a Föld Napját minden évben.

Míg egyesek a globális felmelegedés elleni tiltakozásokban vesznek részt, vagy éppen jótékonysági szervezeteknek adományoznak pénzt, addig ismert zenészek olyan dalokat írnak, amelyekkel a bolygó veszélyeztetettségére hívják fel a figyelmet...

10. Lil Dicky: Earth

Az amerikai rapper, Lil Dicky a 2019-es jótékonysági kislemezén megjelenő Earth című dalhoz olyan sztárok közreműködését kérte, mint Justin Bieber, Brendon Urie és Sia, akik páviánként, disznóként és kenguruként öltöttek testet a produkció során. Ugyan a kritikusok nem fogadták túl jó néven a dalt, de értékelendő a rapper próbálkozása ahhoz, hogy felhívja fiatal rajongói figyelmét a karbonlábnyomuk következményeire.

Lil Dicky - Earth (Official Music Video)

9. Imagine Dragons: Radioactive

Ha továbbra is úgy élünk, ahogy eddig, anélkül, hogy változtatnánk mindennapi szokásainkon a bolygónk védelme érdekében, akkor olyan táj marad csak számunkra, mint amilyenről az Imagine Dragons énekel a Radioactive című számában:

egy poszt-apokaliptikus, mérgező vegyi anyagokból, porból és hamuból álló pusztaság.

Imagine Dragons - Radioactive

8. Will.I.Am: S.O.S.

2007-ben a The Black Eyed Peas énekese kiadta az S.O.S. (Mother Nature) című dalt, amely arról szól, hogy az emberek hogyan pusztítják a bolygót. A dalszövegben lévő sorok arra hívják fel a figyelmet, hogy az emberek máris milyen károkat okoztak a környezetben.

S.O.S (Mother Nature)

7. Johnny Cash: Don’t Go Near The Water

A Don’t Go Near The Water című dalban Johnny Cash countryénekes egy olyan komor forgatókönyvet vázol fel, amelyben egy apa figyelmezteti a fiát arra, hogy nem ehetik meg a halat, amit éppen fogni próbálnak, mert a víz már nem „víz” köszönhetően a szennyezésnek, amely messzire sodort már minket „attól az időtől, amikor a levegő még tiszta volt”.

Don't Go Near The Water

6. Depeche Mode: Landscape Is Changing

A Construction Time Again című stúdióalbumukon a brit szintipop úttörői,

a Depeche Mode olyan komor, politikai témákat boncolgatott, mint a forradalom, a szegénység és a környezetszennyezés.

A Landscape Is Changing című dalban a zenekar világosan kifejti gondolatait az emberek pusztító hatásáról bolygónkra.

The Landscape Is Changing

5. Miley Cyrus: Wake Up America

Miley Cyrus mindössze 15 éves volt, amikor kiadta a When Wake Up America című dalát, amely a globális felmelegedés, a környezetvédelem és a bolygóról való gondoskodás témáit járja körül. Az utóbbi évek egyik legjobb Föld-napi dalában azt énekli, hogy a bolygó megmentéséhez közös erőfeszítésre lesz szükség.

Wake Up America

4. Queen: Is This The World We Created…?

Freddie Mercury és Brian May az Is This The World We Created…? című dalt a szegénységről írta, mivel úgy érezték, hogy

ezzel a dallal kivehetik a részüket a munkából abban az időben, amikor a természeti katasztrófák éhínségeket okoztak Afrikában.

A zenekar 1985-ben, a Live Aid nagyszabású jótékonysági fellépésen adta elő ezt a dalt.

Queen - Is this the World We Created...? (Official Lyric Video)

3. Louis Armstrong: What A Wonderful World

Minden idők egyik legismertebb dala, a What A Wonderful World a természet szépségeiről szóló megemlékezéssel kezdődi. Megrendítő figyelem felhívást közöl arról, hogy az erdőirtás nemcsak az állatok élőhelyének elvesztéséhez vezet, hanem a környezetszennyezéshez is.

Louis Armstrong - What A Wonderful World (Official Video)

2. Marvin Gaye: Mercy Mercy Me

Marvin Geye a kék égbolt eltűnéséről, az óceánokba ömlő és a tengeri élővilágot elpusztító olajról és a Föld túlnépesedéséről énekel ebben a számában.

Az 1970-es évek elején a soul műfaj arculatát megváltoztató énekes műve, a Mercy Mercy Me az egyik első olyan dal volt, amely a globális felmelegedésre és az éghajlatváltozásra hívta fel a figyelmet.

Mercy Mercy Me (The Ecology)

1. Michael Jackson: Earth Song

Michael Jackson legtöbb slágere (Billie Jean, Thriller) a táncparkettet töltötte meg, de az olyan dalok, mint a Man In The Mirror és a Heal The World sokkal inkább azért születtek meg, hogy elgondolkodtassák a hallgatókat.

Az Earth Song című dalban Jackson felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy a természet és a bolygó pusztítását végzik – és egymásét.

Ez a dal nemcsak Grammy-jelölést kapott, hanem az Egyesült Királyságban az első helyezésig jutott, valamint a legjobb Föld-napi dalok között is a legemlékezetesebb maradt.

Michael Jackson - Earth Song (Official Video)

 

 

Forrás: 
www.thisisdig.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Váratlan találkozás

Megáll, ahogy ismeretlen szag csapja meg orrát, feje kilóg a repcéből, agancsának egyenes szárai csillognak a napfényben. Vár. Pedig dolga akadna bőven, csatát kell vívni, szívet elnyerni, de most mozdulni nem szabad - kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.