Back to top

Gyógyteák, amik bármilyen panaszra megoldást jelenthetnek

Mi lehet jobb egy csésze teánál különösen, ha otthonról dolgozunk, a nap nagy részét pedig a lakásunkban töltjük? Közismert tény, hogy a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontos az egészségünk szempontjából, de mit tehetünk, ha elképzelhetetlen dolog történik, és túl sok koffeint viszünk be a teafogyasztás során?

Az Independent hírportál azt tanácsolja, hogy cseréljük le a megszokott fekete vagy zöldteánkat gyógyteára, mellyel nem csak egy új íz világot, hanem az egészségünkre gyakorolt jótékony hatást is tapasztalhatunk minden egyes csésze után.

A gyógyteák kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy több folyadékot fogyasszunk, eközben pedig csökkentsük a koffein bevitelünket, melyet például egy fekete- vagy zöld tea elfogyasztásával teszünk.

Kamilla

Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztottak kamillát, melynek a virágait betegségek kezelésére használták, például megfázás esetén teát főztek belőle.

Manapság ezt a teát előszeretettel fogyasztják a menstruációs görcsök enyhítésére is.

A jelenlegi kutatások szerint a kamillának valamelyest tényleg van fájdalomcsökkentő hatása, (de ennek a feltevésnek a bizonyításához további információra van még szükség.)

Továbbá az előzetes kutatások azt is bizonyították, hogy az álmatlanság leküzdésében is tapasztalható ennek a főzetnek a pozitív hatása. Ha alvás problémákkal küzdünk célszerű egy csésze kamillateát meginni egy órával a lefekvés előtt.

Borsmenta

Az NHS (az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi weboldala) szerint a borsmentaolaj segíthet a puffadás, a görcsök és a szélrohamok leküzdésében – különösen akkor, ha irritábilis bél szindrómában szenvedünk –, valamint a teafogyasztás az egyik legegyszerűbb módja a borsmenta bevitel növelésének.

Ha úgy érezzük, hogy majdnem elalszunk a fáradtságtól a borsmenta tea intenzív illata segíthet új lendületet nyerni, ami segítségével éberebbnek érezhetjük magunkat.

Egy 2009-es tanulmány szerint a borsmenta – akárcsak a fahéj – növelheti az éberséget és csökkentheti a járművezetők frusztrációját is. (És még a leheletünket is felfrissíthetjük vele.)

Rooibos

A rooibos néven ismert vörös színű, dél-afrikai tea kissé édes, fás ízű, mely magas antioxidáns tartalommal rendelkezik.

Ezenkívül jótékony hatási között szerepel, hogy a rooibos tea segíthet az izomgörcsök és a hasmenés csillapításában is.

Ezek a főzetek kevesebb tannint tartalmaznak, mint egy csésze zöld- vagy fekete tea, amely lehetővé teszi a szerveztünk számára, hogy több vasat raktározzon el.

Kasvirág

A kasvirág teának jellegzetes, önmagában elég erős, csípős íz világa van, emiatt gyakran lágyabb ízű növényekkel főzik együtt, például málnával vagy bodzával.

Akárcsak a rooibosnak, a kasvirágnak is magas antioxidáns tartalma van, a benne található flavonoidok pedig elősegíthetik testünk hatékonyabb működését.

A kasvirág teát rendszerint alkalmazták megfázásos panaszokra, (de további kutatások szükségesek a jótékony hatásának a bizonyításához.)

Gyömbér

Karakteres, tüzes ízű növény, amiért nem mindenki rajong, azonban, ha sikerül megkedvelnünk számtalan előnyét élvezhetjük a gyömbérteának, például segíthet enyhíteni az émelygést, és a magas vérnyomás kockázatát is csökkentheti.

Markáns ízét kellemesebbé tehetjük, ha citromot és mézet adunk a főzethez, vagy éppen választhatjuk a filteres kiszerelését is,

melyhez már más növényeket is hozzáadtak, elnyomva ezzel a gyömbér jellegzetes ízét.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.