Back to top

Minden erdésznek van kedvenc fája

A Föld Napja alkalmából „FAvoritok” címmel kampányt indít a Mecsekerdő: a Baranya megyei erdők különleges fáiról várnak képeket, történeteket közösségi média oldalukra.

Az erdőgazdaság közben összegyűjti és bemutatja a helyi erdészek favoritjait, amiből a szakemberek egy nyilvántartást is összeállítanak – hiszen a gyűjtés célja nemcsak a különleges fák értékeire történő figyelemfelhívás, hanem a különleges példányok hosszú távú védelme is.

Nem csak az erdőnek, de az egyes fáknak is lehet története, és kik ismerhetnék jobban ezeket, mint az erdőket generációkon át gondozó erdészek.

Illusztráció
„A Mecsekerdő által kezelt erdőterületeken számos olyan idős, szimbolikus fa van, amik valamilyen szempontból különlegesek” – avat be a gyűjtés részleteibe Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója. „Ezek közül vannak a helyi természetjárók körében is ismert ikonikus egyedek, mint a Tripammer-fa vagy a Rábay-fa, de minden erdészkerületben akadnak a szívünknek kedves fák, amikhez emlékek és történetek fűződnek, vagy valamilyen szempontból „legeknek” számítanak.

Számunkra természetes hogy vigyázunk rájuk, de azért gyűjtjük most össze őket, hogy hosszú távon is megőrizzük és közkinccsé tehessük a hozzájuk kapcsolódó értékeket.”

Ezek a jellemzően idős fák fontos funkciót töltenek be az erdő életében. Számos élőlény, fajok sokasága kötődik hozzájuk, hisz búvóhelyet, táplálékot biztosítanak számukra. Sok esetben a fakitermelések során tudatosan visszahagyott úgynevezett „hagyásfák” válnak nevezetessé, helyzetük, terebélyes növekedésük vagy éppen tájesztétikai szerepük révén. „Vannak köztük olyan fák, amik régóta tájékozódási pontként szolgálnak, vagy egy adott terület elnevezésben, beazonosításában is szerepet játszanak. Vannak, amik egy leköszönő és egy fiatal erdész munkájának folytonosságot jelképezik, vagy az adott helyhez fűződő szakrális emléket képviselnek.

 

Mindenkinek van egy kedvenc fája. A Föld napja alkalmából elindul a “FAvoritok” névre keresztelt sorozatunk, amiben...

Közzétette: Mecsekerdő Zrt. – 2021. április 21., szerda

 

Egyes fák emberi sorsok, tragédiák vagy éppen régi hagyományok, szokások emlékét őrzik, de kifejezetten pikáns sztorikkal is találkozhatunk.” – ad ízelítőt a sokszínű palettáról a vezérigazgató.

A baranyai erdők különleges fáit bemutató FAvoritok sorozatot a Mecsekerdő Facebook-oldalán és hamarosan megújuló honlapján lehet nyomon követni. A kampány során az erdőgazdaság a természetbarátokat is megszólítja, hogy a közösségi médiában osszák meg a saját kedvenc fájukhoz fűződő fényképüket, történetüket.

Emellett FAvoritok túrákat is szerveznek majd, mely során ezeket az ikonikus fákat szakértők vezetésével személyesen is megismerhetik az érdeklődők.

A kampány mai első facebook-posztjában az Árpádtetőn található Tripammer-fával indul. A közkedvelt kirándulóhely Tripammer Károlynak, Pécs első erdőmesterének állít emléket, aki a legenda szerint egy sebzett vadkan elől menekülve talált itt menedéket.

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.