0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Minden erdésznek van kedvenc fája

A Föld Napja alkalmából „FAvoritok” címmel kampányt indít a Mecsekerdő: a Baranya megyei erdők különleges fáiról várnak képeket, történeteket közösségi média oldalukra.

Az erdőgazdaság közben összegyűjti és bemutatja a helyi erdészek favoritjait, amiből a szakemberek egy nyilvántartást is összeállítanak – hiszen a gyűjtés célja nemcsak a különleges fák értékeire történő figyelemfelhívás, hanem a különleges példányok hosszú távú védelme is.

Nem csak az erdőnek, de az egyes fáknak is lehet története, és kik ismerhetnék jobban ezeket, mint az erdőket generációkon át gondozó erdészek.

„A Mecsekerdő által kezelt erdőterületeken számos olyan idős, szimbolikus fa van, amik valamilyen szempontból különlegesek” – avat be a gyűjtés részleteibe Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója. „Ezek közül vannak a helyi természetjárók körében is ismert ikonikus egyedek, mint a Tripammer-fa vagy a Rábay-fa, de minden erdészkerületben akadnak a szívünknek kedves fák, amikhez emlékek és történetek fűződnek, vagy valamilyen szempontból „legeknek” számítanak.

Számunkra természetes hogy vigyázunk rájuk, de azért gyűjtjük most össze őket, hogy hosszú távon is megőrizzük és közkinccsé tehessük a hozzájuk kapcsolódó értékeket.”

Ezek a jellemzően idős fák fontos funkciót töltenek be az erdő életében. Számos élőlény, fajok sokasága kötődik hozzájuk, hisz búvóhelyet, táplálékot biztosítanak számukra. Sok esetben a fakitermelések során tudatosan visszahagyott úgynevezett „hagyásfák” válnak nevezetessé, helyzetük, terebélyes növekedésük vagy éppen tájesztétikai szerepük révén. „Vannak köztük olyan fák, amik régóta tájékozódási pontként szolgálnak, vagy egy adott terület elnevezésben, beazonosításában is szerepet játszanak. Vannak, amik egy leköszönő és egy fiatal erdész munkájának folytonosságot jelképezik, vagy az adott helyhez fűződő szakrális emléket képviselnek.

 

Mindenkinek van egy kedvenc fája. A Föld napja alkalmából elindul a “FAvoritok” névre keresztelt sorozatunk, amiben…

Közzétette: Mecsekerdő Zrt. – 2021. április 21., szerda

 

Egyes fák emberi sorsok, tragédiák vagy éppen régi hagyományok, szokások emlékét őrzik, de kifejezetten pikáns sztorikkal is találkozhatunk.” – ad ízelítőt a sokszínű palettáról a vezérigazgató.

A baranyai erdők különleges fáit bemutató FAvoritok sorozatot a Mecsekerdő Facebook-oldalán és hamarosan megújuló honlapján lehet nyomon követni. A kampány során az erdőgazdaság a természetbarátokat is megszólítja, hogy a közösségi médiában osszák meg a saját kedvenc fájukhoz fűződő fényképüket, történetüket.

Emellett FAvoritok túrákat is szerveznek majd, mely során ezeket az ikonikus fákat szakértők vezetésével személyesen is megismerhetik az érdeklődők.

A kampány mai első facebook-posztjában az Árpádtetőn található Tripammer-fával indul. A közkedvelt kirándulóhely Tripammer Károlynak, Pécs első erdőmesterének állít emléket, aki a legenda szerint egy sebzett vadkan elől menekülve talált itt menedéket.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.