Back to top

A D-vitamin nem csak a koronavírus ellensége

A D-vitamin javíthat a hangulaton, csökkentheti a szívroham kockázatát és segíthet az asztma kezelésében. Köztudott a D-vitamin immunrendszer támogató hatása is, ami a jelenlegi járványhelyzetben különösképpen fontos.

Az elegendő D-vitamin bevitele számos módon védi az egészséget.

"Nagyon fontos, hogy optimalizáljuk a D-vitamin bevitelét a csontok egészségének támogatása érdekében" - mondja Rebecca Drayer, a chicagói Northwestern Memorial Hospital dietetikusa. "Nagyobb a csonttörések kockázata, ha a D-vitamin szintje alacsony, mert emiatt kevesebb kalcium raktározódhat el a csontokban."

A D-vitamin a jó izomműködéshez is elengedhetetlen, mondja Sandra Arevalo, regisztrált dietetikus, aki a New York állambeli Nyackban található Montefiore Nyack Kórház közösségi és betegoktatási igazgatója.

"Segíti a kalcium és a foszfát felszívódását, amelyek elengedhetetlenek az izomösszehúzódásokhoz" - mondja Arevalo.

Fotó: pixabay.com

Javít a csontok egészségén

A D-vitamin növeli a kalcium és a foszfor felszívódását a gyomor-bélrendszerben, és segíthet megelőzni a csontritkulást, egy olyan betegséget, amely miatt a csontok gyengék vagy törékenyek lesznek - mondja Sonya Angelone dietetikus, a San Francisco környéki regisztrált dietetikus és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. A D-vitamin növelheti a csontsűrűséget, ami a szoptatás közben a csecsemőre is jótékony hatással bír.

Csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás kockázatát

A Scientific Reports 2020-ban megjelent kutatása szerint a D-vitamin hiányban szenvedő emberek esetében a vitamin pótlásának szedése "kedvezően hatott a diasztolés vérnyomás szintjére és a parathormon koncentrációjára" a kontrollcsoportba tartozó emberekhez képest. "Ezért a D-vitamin alkalmazása a rutinszerű kezelés kiegészítő terápiájaként ajánlható a D-vitamin hiányos koszorúér-betegeknél". Korábbi kutatások szerint a D-vitamin segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát.

Fotó: pixabay.com
Asztma kezelése

A Cureus című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin kiegészítő terápiaként hatékony lehet az asztma kezelésében.

Alacsonyabb gyulladás a szívelégtelenségben szenvedőknél.

A Scientific Reports című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány azt sugallja, hogy bár a D-vitamin "egyedüli kezelésként nem lehet hatékony a gyulladás javítására ... a meglévő terápiák kiegészítéseként előnyös lehet a D-vitamin hiányos (szívelégtelenségben szenvedő) betegeknél".

Számos krónikus betegség alacsonyabb kockázata

Az Aging and Disease című folyóiratban 2017-ben közzétett kutatás szerint a D-vitamin hiánya több krónikus betegséggel, köztük a rákkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az immunrendszeri rendellenességekkel hozható összefüggésbe. "Az egészséges D-vitamin szint javíthatja a vércukorszint szabályozását a cukorbetegségben szenvedő vagy annak kockázatának kitett emberek esetében" - mondja Angelone.

Javított kalciumfelszívódás a vékonybélben

Az elegendő D-vitamin fogyasztása fokozza a kalcium felszívódását a vékonybélben. "Fontos, hogy a kalcium felszívódjon a vékonybélben, mivel ezután kerül a véráramba, ahol segíthet a csontok felépítésében, és szabályozza az erek, az izmok és az idegek működését" - mondja Drayer.

Jobb hangulat

Kutatások szerint a D-vitamin kiegészítők fogyasztása segített javítani a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők depressziós tüneteit. A tanulmány 2017-ben jelent meg a Hindawi kereskedelmi kiadónál, amely többek között lektorált tudományos folyóiratokat jelentet meg. A "Sunshine Study" néven ismert kutatásban 50, 2-es típusú cukorbetegségben és jelentős depresszióban szenvedő nő vett részt. A napfényben eltöltött idő a D-vitamin megszerzésének egyik módja. "Télen kevés a napfény, sokan szorongóbbnak és depressziósabbnak érzik magukat, ami részben az alacsony D-vitamin szint következménye lehet" - mondja Maggie Michalczyk, Chicagóban élő regisztrált dietetikus.

Mennyi D-vitaminra van szüksége?
Fotó: pixabay.com

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek Étrend-kiegészítők Hivatala szerint a 14 és 70 év közötti férfiak és nők számára egyaránt 15 mikrogramm, azaz 600 nemzetközi egység a D-vitamin ajánlott étrendi adagja. A 70 évesnél idősebb férfiaknak és nőknek napi 20 mikrogramm D-vitamint, azaz 800 egységet kellene fogyasztaniuk.

Az idősebb felnőtteknél nagyobb a D-vitamin hiány kockázata, ezért nekik kicsit többre van szükségük. Valószínűleg nem járnak annyit a napfényre, és a D-vitamin felszívódása a bőrben a kor előrehaladtával egyre kevésbé hatékony.

Forrás: 
health.usnews.com semmelweis.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Egy derűs ember borús napjai

Stand-upos humoristát világjárvány felszálló ágának idején megkeresni – az álmoskönyv szerint nem túl ígéretes vállalkozás. Próbálkozni persze lehet. Hadházi László végül is nyakas alföldi legény, látott már életében egyet s mást.

2020 életműdíjasa lett Szent-Miklóssy Ferenc

Nyugdíjas kollégánk, volt szerkesztőnk és főszerkesztőnk, Szent-Miklóssy Ferenc szakmai tevékenységét díjazták a közelmúltban. Életműve valóban magáért beszél, hiszen egész életében az ismeretátadás, a kertészek munkájának segítése vezérelte. Évtizedeken át volt a Kertészet és Szőlészet rovatvezetője, elindította a Kerti Kalendárium havilapot és máig a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Aranyérmes magyar fehérborok Bordeaux-ból

Az idén két részletben rendezték a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Méhekről és mézről a Szelávi fesztiválon

Egy családias fesztivál a hétvégére, zenével, tánccal, irodalommal, méhekkel!

Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

Lezárult az idei hungarikum pályázat

Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos június 15-én sajtótájékoztató keretében ismertették a HUNGARIKUM 2021 pályázat eredményeit.

Több mint 300 településen irtják a szúnyogokat

Több mint háromszáz településen védekeznek a héten szúnyogok ellen - tájékoztatta a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-t.