0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy országos állatvásár már volt, a többi sorsa bizonytalan

Fél évnyi szünet után április 18-án ismét volt Országos Állat- és Kirakodóvásár Dunaföldváron, ám a következő vásárok sorsa még bizonytalan. Így az e hét végére tervezett nagykőrösi vásárt se tarthatják meg, erről tájékoztatta a szervezőket levélben az agrártárca. Ugyanakkor többen bíznak abban, hogy májusra a pandémiahelyzet már annyira javul, hogy ismét lehet nagyvásárokat is tartani!

Dunaföldváron a 17. századig nyúlik vissza az országos nagyvásárok rendezésének írásos dokumentálása. Igaz, nem csak jószágot, hanem mindenféle használati cikket lehetett itt egykoron beszerezni. Napjainkban pedig a kirakodóvásár már jóval túlnőtt az állatvásáron. Többszáz árus kínálta most is a több ezernyi portékáját. Ugyanakkor

az állatok iránti érdeklődés se hiányzott a múlt hét vasárnapi vásáron,

ahol a hizlalni való borjak 225-180 ezer forintba kerültek, a vágni való rackákat 20 ezer, míg a merinókat 35 ezer forintra tartották. A merino tenyészkosokért pedig 50 ezer forintot kértek. 

youtube://v/btKLYp2lUdU

A vásár sztárjai az előnevelt kacsák és libák voltak. Az előbbihez már 850 forintért, míg az utóbbihoz 1600 forintért lehetett hozzájutni. A díszbaromfikat sokan megcsodálták, ám  kevesen vásárolták. Keresettek voltak viszont a jércék és a kerti tavakba való aranyhalak. A legnagyobb kínálat 8-10 hetes malacokból volt. Csaknem egy tucat gazdálkodó érkezett  malacokkal, amelyeket hízónak kínáltak 21-19 ezer forintos áron. Vevő azonban kevés akadt. A gazdálkodók szinte egyöntetűen panaszkodtak arra, hogy kevesen akarnak belevágni a malachízlalásba az igen magas takarmányárak miatt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu