0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nemesgörzsönynek malaca van

Bár a szokásos „Visítástól Vigadásig” Böllérversenyt és –fesztivált idén a koronavírus helyzet miatt nem lehetett megrendezni, életbe lépett a „B” terv. A szervezők nem szerették volna, ha a hagyomány megszakadna, így az idei évben is jótékony célra fordítják a felhasználni kívánt húst.

„A közel kétmázsás sertéseket időben megrendeltük, bízva benne, hogy hatodik alkalommal is összehívhatjuk a környékbeli, a távolabbi vidékekről vagy a határon túlról érkező böllér csapatokat”- magyarázta Győrffy Balázs, a fesztivál ötletgazdája, s nem mellesleg Nemesgörzsöny korábbi polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Az esemény évről-évre azt a célt tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a vidéki értékekre, a falusi szokásokra és gasztronómiai hagyományainkra, és egyáltalán a vidám vásári forgatagok közösségépítő szerepére.

A rendezvény sikerét mi sem mutatja jobban, mint a 700 lakosú településre látogató 3000-4000 érdeklődő.

Megszokott esetben a versenycsapatok egy-egy, közel 200 kilós sertést dolgoznak fel, melyet a Nagygörzsönyért Közalapítvány biztosít számukra. A verseny során sonkát, szalonnát, hurkát, kolbászt és toros ételeket készítenek, amelyeket bírál a szakmai zsűri, s véleményezhetnek a látogatók. Idén viszont nem a verseny résztvevői, hanem a Pápai Hús Kft. munkatársai végezték a feldolgozást. Szappanos Péter, a cég ügyvezetője elmondta, nem könnyítették meg a kollégái dolgát, hiszen ők elsősorban a 120 kilós disznókkal birkóznak meg, így a túlsúlyos sertések feldolgozása igazi kihívás elé állította őket.

A cég első embere a társadalmi szerepvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet, s elmondta, a biztosított közel kéttucatnyi állatból ezer csomag – füstölt-főtt császárszalonna és nyári turistaszalámi – készült.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is arra hívta fel a figyelmet, bár elmaradt a fesztivál, a termékek jó helyre kerülnek. Erre biztosíték az Ökomenikus Segélyszervezet, melynek elnök-igazgatója, Lehel László is köszönetét fejezte ki. Mint elmondta, fontosnak tarja a vidéket,  a kistelepülésen élőket, az agráriumot, az esélyteremtést.

Forrás: magyarmezogazdasag