Back to top

Nemesgörzsönynek malaca van

Bár a szokásos „Visítástól Vigadásig” Böllérversenyt és –fesztivált idén a koronavírus helyzet miatt nem lehetett megrendezni, életbe lépett a „B” terv. A szervezők nem szerették volna, ha a hagyomány megszakadna, így az idei évben is jótékony célra fordítják a felhasználni kívánt húst.

„A közel kétmázsás sertéseket időben megrendeltük, bízva benne, hogy hatodik alkalommal is összehívhatjuk a környékbeli, a távolabbi vidékekről vagy a határon túlról érkező böllér csapatokat”- magyarázta Győrffy Balázs, a fesztivál ötletgazdája, s nem mellesleg Nemesgörzsöny korábbi polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Az esemény évről-évre azt a célt tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a vidéki értékekre, a falusi szokásokra és gasztronómiai hagyományainkra, és egyáltalán a vidám vásári forgatagok közösségépítő szerepére.

A rendezvény sikerét mi sem mutatja jobban, mint a 700 lakosú településre látogató 3000-4000 érdeklődő.

Kovács Zoltán, Győrffy Balázs, Szappanos Péter és Lehel László
Fotó: viniczai

Megszokott esetben a versenycsapatok egy-egy, közel 200 kilós sertést dolgoznak fel, melyet a Nagygörzsönyért Közalapítvány biztosít számukra. A verseny során sonkát, szalonnát, hurkát, kolbászt és toros ételeket készítenek, amelyeket bírál a szakmai zsűri, s véleményezhetnek a látogatók. Idén viszont nem a verseny résztvevői, hanem a Pápai Hús Kft. munkatársai végezték a feldolgozást. Szappanos Péter, a cég ügyvezetője elmondta, nem könnyítették meg a kollégái dolgát, hiszen ők elsősorban a 120 kilós disznókkal birkóznak meg, így a túlsúlyos sertések feldolgozása igazi kihívás elé állította őket.

A cég első embere a társadalmi szerepvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet, s elmondta, a biztosított közel kéttucatnyi állatból ezer csomag – füstölt-főtt császárszalonna és nyári turistaszalámi – készült.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is arra hívta fel a figyelmet, bár elmaradt a fesztivál, a termékek jó helyre kerülnek. Erre biztosíték az Ökomenikus Segélyszervezet, melynek elnök-igazgatója, Lehel László is köszönetét fejezte ki. Mint elmondta, fontosnak tarja a vidéket,  a kistelepülésen élőket, az agráriumot, az esélyteremtést.

Adomány a rászorulóknak
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Almáskert dobozba zárva

Az almáskertből egyenesen a közeli feldolgozóba érkeznek a gyümölcsök, ahol azonnal elkezdődik a préselés. Az almát nem hűtik, nem tárolják, a legideálisabb állapotában dolgozzák fel, ez az egyik titka a VitaBox natúr gyümölcslevek minőségének és sikerének.

Írjuk együtt a magán erdőgazdálkodás jövőjét!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) – az Agrárminisztérium és szakmai szervezetek közreműködésével – fórumsorozatot tart a magán erdészeti szektor szereplői számára. Az „Írjuk együtt a magán erdőgazdálkodás jövőjét” című országos rendezvénysorozat első állomása 2021. június 22-én, az utolsó július 1-jén lesz.

június 21-ig módosíthatók az előzetes ellenőrzésben érintett kérelmek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy 2021. június 21-ig van lehetőség az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására.

Június 17-én ismét Zöldség- és Gyümölcsnap: indul a hazai gyümölcsszezon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program június 17-re idén is meghirdeti a hazai Zöldség- és Gyümölcsnapot, hogy felhívja a figyelmet a hazai termesztésű friss, szezonális gyümölcsökre és zöldségekre.

Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

A gabonafélék drágulása húzta a felvásárlási árakat áprilisban

Áprilisban 15,5 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt; a növénytermesztési és kertészeti termékek árát a gabonafélék és az ipari növények árának emelkedése hajtotta fel, ezek 23,3 százalékkal drágultak tavaly április óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.

Negyvennyolc féle őszi búza

Idén is az egyik leglátványosabb része volt a NAK Szántóföldi Napoknak a szántóföldi növények kiállítása. Közel 10 hektáron láthatott a közönség fajtasor-, valamint mikroparcellás termesztéstechnológiai bemutatókat június 9-10-én Mezőfalván.

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.