Back to top

Nyereséggel zárták az évet a zalai vadgazdálkodók

A kilövési tervet jól teljesítették a Zala megyei vadgazdálkodók, a vadászati évet 261 millió forintot meghaladó eredménnyel zárták február végén - közölte a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője kedden az MTI-vel.

A 2020/2021-es vadászati évben az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,28 milliárd forint, míg a kiadások összege 2 milliárd forint körül volt - ismertette Lázár Attila. Hozzátette: a külföldi bérkilövések és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások bevétele a korábbi évhez képest 800 millió forintról 346 millió forintra csökkent. A terítékre került nagyvad jelentős részét hazai vadászok ejtették el, belföldi bérvadászatból 561 millió forint árbevételt értek el. A vadhús értékesítésből 502 millió forint bevételhez jutottak a társaságok.

Fotó: Csatlós Norbert
Győrvári Attila megyei fővadász elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt bevezetett utazási korlátozások miatt a megyében több mint felére csökkent a külföldi bérvadászok száma:

míg a 2019-es naptári évben az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete 3300 vadászati engedélyt állított ki, tavaly mindössze 1500-at.

A vendégvadászok 60 százaléka osztrák állampolgár volt, de Németországból, Svájcból és a Benelux-államokból is érkeztek nimródok a zalai vadászterületekre - jelezte a megyei szervezet titkára. Hozzáfűzte, hogy a zalai vadászok 2600 állami vadászjegyet váltottak ki. Lázár Attila kiemelte: a 2020/2021-es évben a vadgazdálkodók jelentős pályázati támogatást, 296 millió forintot nyertek el élőhelyfejlesztésre. A támogatást vadföldművelésre, víznyerők, dagonyák, csapdaparkok kialakítására fordítják. Kitért arra, hogy a becslések szerint mintegy 1400 aranysakált regisztráltak a zalai erdőkben, a ragadozó megjelenése többek közt az őzgidák számára jelent nagy veszélyt. A megyében 860 millió forintot fordítottak vadgazdálkodásra, mezőgazdasági vadkárra 421 millió forintot fizettek ki. A károkat a nagyvad létszámának további csökkentésével szeretnék mérsékelni. A február végéig tartó vadászati évben több mint 16 ezer vaddisznót ejtettek el, gímszarvasból 6662 példány, őzből pedig 4818 került terítékre.

A vadászatra jogosultak 3628 (gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon és vaddisznó) trófeát mutattak be a hatóságnak, az 1554 gímszarvas trófeából 644 érmes lett, a 99 aranyérmes közül tíz példány OTT (Országos Trófeabíráló Testület) bírálatra került, mivel 230 nemzetközi pontot értek el.

A zalai erdőkben a gímszarvas állomány kismértékű növekedése tapasztalható, ezért idén a vadászati hatóság 7 ezerre emelte a kilövések számát. Az őzek száma csökkenő tendenciát mutat, így mintegy 5300 őz kerülhet puskavégre.

Az afrikai sertéspestis terjedése miatt csökkentik a vaddisznó állományt, a magyar állam jelentős pénzösszeget áldoz arra, hogy motiválják a vadászokat a vaddisznó elejtésére - hívta fel a figyelmet Lázár Attila. Bár a vizsgálatok a zalai állományban még nem mutattak ki fertőzést, az állategészségügyi hatóság 18 900 vaddisznó kilövését írta elő.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy kísérletből derült ki, micsoda hatással vannak a madárfiókákra a város zajai

Nemcsak a kisgyerekeket zavarja éneklés közben a lárma, a madárfiókákat éppúgy, és ennek hosszabb távra szóló következményeit sem lehet kizárni.

Hat nap után előkerült az a tigris, amivel gazdája a rendőrök elől menekült Houstonban

A tigrist sokan látták a kertvárosban, rengeteg fotó és videó készült arról, ahogy a kék nyakörvet viselő nagymacska nyugodtan kóborol.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Egy bagoly okozott komoly fennakadást egy holland iskolában

Hollandiában egy bagoly okozott fennakadást az oktatásban. Teljesen elzárta az iskola kapuját, így a tanulók nem jutottak be az épületbe, viszont élőben tanulmányozhatták a sasbagoly méreteit.

Védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat

Védett és fokozottan védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat, az állatok a rendellenes fegyverhasználat mellett a nem megfelelően kihelyezett csapdáknak is áldozatául esnek - közölte a Madárkórház Alapítvány.

Váratlan találkozás

Megáll, ahogy ismeretlen szag csapja meg orrát, feje kilóg a repcéből, agancsának egyenes szárai csillognak a napfényben. Vár. Pedig dolga akadna bőven, csatát kell vívni, szívet elnyerni, de most mozdulni nem szabad - kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Vadkárról dióhéjban

A szőlőültetvényekben a kártevők elleni védekezés elsősorban a rovarokra irányul, de sokkal nagyobb állatok is veszélyeztetik a szőlőtőkéket és a termést: rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak. A Borászati Füzetek 2021. évi 2. számában többek között érdekes cikket olvashatunk a szőlőültetvényeket érő vadkárokról is.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A vadászkrónikás

A művészetet a művészlélek táplálja, a természet iránti szeretetet pedig egy ősi ösztön diktálja. A kettő egy emberben ölt alakot dr. Koncz István személyében, aki orvosi hivatása mellett a vadászat, az irodalom és a képzőművészet szerelemese.

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában egy új tervezet szerint.