Back to top

Szabad a vásár

A szervezők szerint hagyományos módon lehet megtartani az idei legnagyobb szabadtéri mezőgazdasági szakkiállításokat és vásárokat itthon. Augusztus 6-8-án a Szentlőrinci Gazdanapok, 17-21-én a debreceni Farmer-Expo, szeptember 9-11-én pedig a Bábolnai Gazdanapok kínálnak szakmai újdonságokat, bemutatkozási, ismerkedési lehetőségeket és családi szórakozást.

Idén jubilál a debreceni Farmer Expo
A kiállítók és a gazdák is várják a személyes találkozásokat
Fotó: farmerexpo.hu
A Baranya Megyei Vállalkozói Központ 1994 óta rendezi meg a Szentlőrinci Gazdanapokat.

A szakvásár bemutatja a legújabb termeléstechnológiákat, gépeket, innovatív fejlesztéseket. Állatkiállításnak, kis- és nagytermelőknek, külföldi partnereknek, üzletembereknek és nem utolsó sorban a közönséget vonzó szakmai és szórakoztató programoknak ad teret.

Szakmai és szórakoztató programok
Szentlőrinci Gazdanapok
Fotó: bmvk.hu
Az idei vásárra augusztus 6-8. között kerül sor. A kiállításon a nemzetközi és hazai gépgyártókkal, forgalmazókkal, vetőmagokkal, műtrágyákkal és növényvédő-szerekkel, agrotechnikai újdonságokkal, gazdasági haszonállatokkal, kisállatfajtákkal, hobbiállatokkal, a takarmánygyártás, a húsipar, tejipar, sütőipar, borászat termékei mellett a kapcsolódó ágazatok – a finanszírozás, az agrármédia, az érdekképviseletek és az agrároktatás – képviselőivel is találkozni lehet.

Mindenkinek hiányoznak a rendezvények
Családi programok szabad téren
Fotó: bmvk.hu
Szakmai konferenciák, kerekasztal-beszélgetések kerülnek megrendezésre neves előadók közreműködésével. Kemencés udvar, kézműves vásár, mutatványosok, légvárak, zenészek, humoristák várják a kikapcsolódni vágyókat.

Idén harmincadik alkalommal rendezik meg a debreceni Farmer-Expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást, amely egyebek mellett pénzdíjas fogathajtó versennyel készül a látogatók szórakoztatására.

A szervezők szakmai és tudományos programokkal is készülnek a jubileumi Farmer Expora, amely idén augusztus 17 és 21. között kerül megrendezésre.

Tapasztalatuk szerint mind a gazdálkodók, mind a beszállító ipar képviselői részt akarnak venni a kiállításon és igénylik a személyes találkozót.

A Farmer-Expo az agráripari ágazatcsoport részeseinek és partnereinek igyekszik minél szélesebb körű és minél hatékonyabb lehetőségeket biztosítani a bemutatkozásra, a kapcsolatteremtésre és a kapcsolatok elmélyítésére. A szervezők idén is több száz kiállítóra, számtalan kiállított termékre, legalább harmincezer látogatóra számítanak. Innovációs és termékdíjak, színes szakmai- és közönségprogramok valósulnak meg a négy napos rendezvény során.

A Bábol­nai Nem­zet­közi Gaz­da­na­pok a leg­ré­gibb hagyo­má­nyok­kal ren­del­kező mező­gaz­da­sági kiál­lí­tás Magyar­or­szá­gon, itthon és a határokon túl is népszerű.

Színvonalas

mozgógép-bemutatók és szaktanácsadási pontok

várják a gazdákat.

A tervek szerint több kutatóintézet és vetőmag-forgalmazó cég állít be

kísérleti parcellákat kukorica-vetőmagokból.

Kis- és nagytermelők bemutatója
Állatkiállítás a Farmer Expón
Fotó: bmvk.hu
Bemutatásra kerül számos egyéb mezőgazdasághoz köthető termék és szolgáltatás, valamint jelen lesznek oktatási és kutatási intézmények is. A látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel tekinthetik meg a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres Shagya-arab lóállományát.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Most érdemes belevágni a precíziós gépesítésbe

Érdemes figyelniük a gazdáknak a nyárra várható precíziós nagygépfejlesztési pályázatra, mivel ötven, de akár nyolcvan százalékkal olcsóbban juthatnak korszerű permetezőgépekhez – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Kókai Balázs, a Huniper Kft. képviselője, a Bábolnai Gazdanapok egyik legrégebbi szakmai partnere.

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.