Back to top

Szükséghelyzeti engedélyek dió, dinnye és petrezselyemgyökér védelmére

Több nehezen leküzdhető növényvédelmi probléma megoldására nyílik lehetőség a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott szükséghelyzeti engedélyekkel. Egy rovarirtó és egy gyomirtó szer kapott engedélyt. A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szert saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak betartásával kell használni!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. kérésére indult eljárásban az egész országban engedélyezte a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását dió kultúrában légi kijuttatással dióburok-fúrólégy, levéltetvek és pajzstetvek ellen.

A rovarölő szer előrejelzés alapján, 0,4 kilogrammos adagban és 50-80 liter permetlében juttatható ki. Az élelmezés egészségügyi várakozási idő 30 nap a kezelés után.

Fontos, hogy a légi permetezést csak elsodródást gátló szórófejjel szabad végezni, úgy, hogy a kezelt területen a permetcseppek felének legalább 200 mikron átmérőjűnek kell lenni. A szükséghelyzeti engedély védőtávolságokat is előír a felszíni vizektől és a nem mezőgazdasági területektől.

A légi felszálláshoz a kijuttatási tervet előzetesen jóvá kell hagyatni a kormányhivatallal

A Mospilan 20 SG szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott 2021. május1 és augusztus 28. között görögdinnye és sárgadinnye kultúrákban levéltetvek ellen.

A szert évente egy alkalommal lehet használni, 125-150 grammos hektáronkénti adagban, 500-1000 liter permetlében kijuttatva. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 7 nap.

Fotó: Pixabay
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére kapott szükséghelyzeti engedélyt a Select Super gyomirtó szer gyökérpetrezselyem kultúrában a FruitVeB tagjai részére, összesen 1400 hektáron.

A gyomirtó 2021. április 6. és augusztus 3. közt használható magról kelő-és évelő egyszikű gyomnövények ellen. A készítmény adagja magról kelő gyomok ellen 0,6-0,8 liter hektáronként, évelők ellen gyomfajtól függően 1,2-2 liter. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 60 nap.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/FruitVeB/Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vírussal is fertőz a kajszi új kártevője

A kajszilevéltetű néhány éve már megérkezhetett hazánkba, mielőtt a kutatók azonosították. Gyakorlati szakembereket kérdeztünk, mekkora veszélyt jelent az új kártevő és hogyan védekeznek ellene. Mint kiderült, a tavalyi viszonylag gyér előfordulás után az idén tavasszal országszerte komoly gondot okozott és legalább egy permetezés irányult ellene.

Műanyag szívószál helyett

Az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát 2021-ben betiltják Európában, úgyhogy helyettesítő anyagokat keresnek a kiváltásukra.

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Az emberek vidéken maradását segíti a dohánytermesztés

A dohánytermesztést érintő piaci változások és támogatások, a növényvédőszer-kivonások, valamint a MADOSZ-on belül nemrégiben lezajlott tisztújítás kapcsán ültünk asztalhoz Kenyeres Sándorral, a MADOSZ elnökével.

2020 életműdíjasa lett Szent-Miklóssy Ferenc

Nyugdíjas kollégánk, volt szerkesztőnk és főszerkesztőnk, Szent-Miklóssy Ferenc szakmai tevékenységét díjazták a közelmúltban. Életműve valóban magáért beszél, hiszen egész életében az ismeretátadás, a kertészek munkájának segítése vezérelte. Évtizedeken át volt a Kertészet és Szőlészet rovatvezetője, elindította a Kerti Kalendárium havilapot és máig a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Aranyérmes magyar fehérborok Bordeaux-ból

Az idén két részletben rendezték a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény - hogy áll a hazai dohánytermesztés?

A dohányágazatban a tavalyi év koránt sem volt kedvező a termelőknek, ami egyrészt a palántanevelés időszakában az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadt, emellett a pandémia okozta munkaerőhiányt is megsínylette az ágazat. Az idei év kilátásairól, a palántanevelésről és az ágazat helyzetéről Kenyeres Sándor, a tisztújítás során a MADOSZ frissen választott elnöke számolt be lapunknak.

A füge is okozhat "égési sérülést"

Hamarosan itt a fügeszezon. Akinek érzékeny a bőre, óvatosan bánjon a növénnyel: akárcsak a sajtóhírekből ismert medvetalp, a füge is válthat ki allergiás bőrgyulladást. Zárt ruházattal, körültekintéssel meg lehet előzni a kellemetlenséget.

Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.