Back to top

Egyszerű és finom mézes keverékek

Az egyszerű receptek akkor jönnek jól, ha vendégünk érkezik és gyorsan elkészíthető finomsággal szeretnénk a kedvébe járni. A méz jótékony hatásával számos cikkben foglalkoztunk már, most folytatjuk az egyszerű recepteket, melyekben a méz jótékony hatása egyesül a további hozzávalókéval.

Méz joghurtba

Remek ötlet egy pohár joghurtba egy evőkanál mézet tenni. Próbáljuk ki kecskejoghurttal is, melyhez olyan piacokon, vásárcsarnokokban juthatunk hozzá, ahol házi tejterméket is értékesítenek.

Ha akácmézzel készítjük el és még diót is adunk hozzá egy igazán nagyszerű keveréket kapunk, mely amellett, hogy finom, a bélflóránkat is segíti.

Ha igazi ínyencek vagyunk, bár szerintem ezt a keveréket nem érdemes tovább fokozni, adhatunk még hozzá gyümölcsöket is.

Méz gyümölcsökkel

Egy egyszerű és ízletes keverékhez jutunk, ha egyenlő mennyiségű friss gyümölcsöt és mézet keverünk össze. Négy adaghoz szükségünk lesz 20-22 dkg mézre (8 evőkanál) és ugyanennyi gyümölcsre. A gyümölcs lehet mélyhűtött is, melyet kissé felengedünk és már nem alkot egybefüggő jégtömböt.

Ha mélyhűtött gyümölcsökből készítjük, akkor inkább fagylalt jellege lesz.
Ajánlottak az olyan bogyósgyümölcsök, mint áfonya, szeder stb. De szintén finom ez a keverék meggyel és banánnal is.
A keveréket összeturmixolhatjuk, ilyenkor krémes jellegű lesz, és pohárkákba adagolhatjuk.

De egyszerűbb elkészítési mód, már ha eleve pohárkákba turmixolás nélkül adagoljuk és így tálaljuk. Ebben az esetben egy adaghoz két kanál mézet és 50-60 gramm gyümölcsöt számoljunk.

Ha valakinek ez a keverék túl édes próbáljuk ki kevesebb mézzel.

Lassi mézzel

A joghurt további felhasználási lehetősége, ha lassit készítünk belőle és mézet adunk hozzá.

A lassit Indiában üdítő italként mindennap fogyasztják.

Fél literhez szükségünk van:

150 ml joghurtra, 3,5 deci vízre, egy-két kanál mézre. Tapasztalatom szerint, ha még egy csipetnyi őrölt kardamomot is hozzáadunk egy igazán finom és különleges ízélményt adó italhoz jutunk. A hozzávalókat keverjük vagy turmixoljuk össze és hűtsük el.

 

Ajánljuk még: 

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a korokozók mennyisége - Javaslatunk: Porpolisz és méz;

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…