Back to top

Egyszerű és finom mézes keverékek

Az egyszerű receptek akkor jönnek jól, ha vendégünk érkezik és gyorsan elkészíthető finomsággal szeretnénk a kedvébe járni. A méz jótékony hatásával számos cikkben foglalkoztunk már, most folytatjuk az egyszerű recepteket, melyekben a méz jótékony hatása egyesül a további hozzávalókéval.

Méz joghurtba

Remek ötlet egy pohár joghurtba egy evőkanál mézet tenni. Próbáljuk ki kecskejoghurttal is, melyhez olyan piacokon, vásárcsarnokokban juthatunk hozzá, ahol házi tejterméket is értékesítenek.

Ha akácmézzel készítjük el és még diót is adunk hozzá egy igazán nagyszerű keveréket kapunk, mely amellett, hogy finom, a bélflóránkat is segíti.

Ha igazi ínyencek vagyunk, bár szerintem ezt a keveréket nem érdemes tovább fokozni, adhatunk még hozzá gyümölcsöket is.

Méz gyümölcsökkel

Egy egyszerű és ízletes keverékhez jutunk, ha egyenlő mennyiségű friss gyümölcsöt és mézet keverünk össze. Négy adaghoz szükségünk lesz 20-22 dkg mézre (8 evőkanál) és ugyanennyi gyümölcsre. A gyümölcs lehet mélyhűtött is, melyet kissé felengedünk és már nem alkot egybefüggő jégtömböt.

Ha mélyhűtött gyümölcsökből készítjük, akkor inkább fagylalt jellege lesz.
Ajánlottak az olyan bogyósgyümölcsök, mint áfonya, szeder stb. De szintén finom ez a keverék meggyel és banánnal is.
A keveréket összeturmixolhatjuk, ilyenkor krémes jellegű lesz, és pohárkákba adagolhatjuk.

De egyszerűbb elkészítési mód, már ha eleve pohárkákba turmixolás nélkül adagoljuk és így tálaljuk. Ebben az esetben egy adaghoz két kanál mézet és 50-60 gramm gyümölcsöt számoljunk.

Ha valakinek ez a keverék túl édes próbáljuk ki kevesebb mézzel.

Lassi mézzel

A joghurt további felhasználási lehetősége, ha lassit készítünk belőle és mézet adunk hozzá.

A lassit Indiában üdítő italként mindennap fogyasztják.

Fél literhez szükségünk van:

150 ml joghurtra, 3,5 deci vízre, egy-két kanál mézre. Tapasztalatom szerint, ha még egy csipetnyi őrölt kardamomot is hozzáadunk egy igazán finom és különleges ízélményt adó italhoz jutunk. A hozzávalókat keverjük vagy turmixoljuk össze és hűtsük el.

 

Ajánljuk még: 

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a korokozók mennyisége - Javaslatunk: Porpolisz és méz;

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.