Back to top

Egyszerű és finom mézes keverékek

Az egyszerű receptek akkor jönnek jól, ha vendégünk érkezik és gyorsan elkészíthető finomsággal szeretnénk a kedvébe járni. A méz jótékony hatásával számos cikkben foglalkoztunk már, most folytatjuk az egyszerű recepteket, melyekben a méz jótékony hatása egyesül a további hozzávalókéval.

Méz joghurtba

Remek ötlet egy pohár joghurtba egy evőkanál mézet tenni. Próbáljuk ki kecskejoghurttal is, melyhez olyan piacokon, vásárcsarnokokban juthatunk hozzá, ahol házi tejterméket is értékesítenek.

Ha akácmézzel készítjük el és még diót is adunk hozzá egy igazán nagyszerű keveréket kapunk, mely amellett, hogy finom, a bélflóránkat is segíti.

Ha igazi ínyencek vagyunk, bár szerintem ezt a keveréket nem érdemes tovább fokozni, adhatunk még hozzá gyümölcsöket is.

Méz gyümölcsökkel

Egy egyszerű és ízletes keverékhez jutunk, ha egyenlő mennyiségű friss gyümölcsöt és mézet keverünk össze. Négy adaghoz szükségünk lesz 20-22 dkg mézre (8 evőkanál) és ugyanennyi gyümölcsre. A gyümölcs lehet mélyhűtött is, melyet kissé felengedünk és már nem alkot egybefüggő jégtömböt.

Ha mélyhűtött gyümölcsökből készítjük, akkor inkább fagylalt jellege lesz.
Ajánlottak az olyan bogyósgyümölcsök, mint áfonya, szeder stb. De szintén finom ez a keverék meggyel és banánnal is.
A keveréket összeturmixolhatjuk, ilyenkor krémes jellegű lesz, és pohárkákba adagolhatjuk.

De egyszerűbb elkészítési mód, már ha eleve pohárkákba turmixolás nélkül adagoljuk és így tálaljuk. Ebben az esetben egy adaghoz két kanál mézet és 50-60 gramm gyümölcsöt számoljunk.

Ha valakinek ez a keverék túl édes próbáljuk ki kevesebb mézzel.

Lassi mézzel

A joghurt további felhasználási lehetősége, ha lassit készítünk belőle és mézet adunk hozzá.

A lassit Indiában üdítő italként mindennap fogyasztják.

Fél literhez szükségünk van:

150 ml joghurtra, 3,5 deci vízre, egy-két kanál mézre. Tapasztalatom szerint, ha még egy csipetnyi őrölt kardamomot is hozzáadunk egy igazán finom és különleges ízélményt adó italhoz jutunk. A hozzávalókat keverjük vagy turmixoljuk össze és hűtsük el.

 

Ajánljuk még: 

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a korokozók mennyisége - Javaslatunk: Porpolisz és méz;

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs élet nélkülük

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleiket felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek – többségében rovarok – virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

Gasztroélmények Huszárokelőpusztán

A Gerence-patak völgyében, a hajdani egyetlen Magas-Bakonyt átszelő útvonal nyugati bejáratánál fekszik Huszárokelőpuszta. A Bakonyerdő Zrt. vendégháza történelmi hely, az Esterházyak birtoka, nagyúri vadászatok helyszíne. Esterházy Tamás gróf építtette a Hubertlakon található vadászkastélyt, és itt található Rókapuszta is, ahol valaha a cselédek laktak.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Szamóca, a csábító

A szamóca olyan gyümölcs, amit senkinek nem kell bemutatni. Csábító már a színe is, nem beszélve az illatáról, és persze a zamatáról. Jó hatással van az egészségre. Egyetlen hátránya, hogy meglehetősen sokba kerül, legalábbis az idei szezonban. Ettől függetlenül közkedvelt, fogyasztják frissen, vagy sokan lekvárt is készítenek belőle.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Megbukott egy férfi a drogteszten miután mákos kenyeret evett

Egy férfi állítólag megbukott a drogteszten Angliában, egy állásinterjún, miután Tescoban kapható mákos kenyeret evett. Nővére, Danielle Chalkley június 9-én bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, azt állítva, hogy testvére szervezetében pozitív lett az ópiátokra vonatkozó kábítószerteszt, annak ellenére, hogy a férfi fél a drogoktól, sőt még a fájdalomcsillapítók fogyasztását is kerüli.

Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény - hogy áll a hazai dohánytermesztés?

A dohányágazatban a tavalyi év koránt sem volt kedvező a termelőknek, ami egyrészt a palántanevelés időszakában az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadt, emellett a pandémia okozta munkaerőhiányt is megsínylette az ágazat. Az idei év kilátásairól, a palántanevelésről és az ágazat helyzetéről Kenyeres Sándor, a tisztújítás során a MADOSZ frissen választott elnöke számolt be lapunknak.

Méhekről és mézről a Szelávi fesztiválon

Egy családias fesztivál a hétvégére, zenével, tánccal, irodalommal, méhekkel!

Magyar Termékkel nyert egymilliót a tompai varrónő

Ezúttal egy Bács-Kiskun megyei hölgynek hozott szerencsét a SPAR-ban, hogy sokszor vásárol magyar termékeket, és még a nyereményjátékokat is követi. Több ezer kódfeltöltéssel zárult a Magyar Termék legutóbbi vásárlással egybekötött kampánya.