Back to top

Egyszerű és finom mézes keverékek

Az egyszerű receptek akkor jönnek jól, ha vendégünk érkezik és gyorsan elkészíthető finomsággal szeretnénk a kedvébe járni. A méz jótékony hatásával számos cikkben foglalkoztunk már, most folytatjuk az egyszerű recepteket, melyekben a méz jótékony hatása egyesül a további hozzávalókéval.

Méz joghurtba

Remek ötlet egy pohár joghurtba egy evőkanál mézet tenni. Próbáljuk ki kecskejoghurttal is, melyhez olyan piacokon, vásárcsarnokokban juthatunk hozzá, ahol házi tejterméket is értékesítenek.

Ha akácmézzel készítjük el és még diót is adunk hozzá egy igazán nagyszerű keveréket kapunk, mely amellett, hogy finom, a bélflóránkat is segíti.

Ha igazi ínyencek vagyunk, bár szerintem ezt a keveréket nem érdemes tovább fokozni, adhatunk még hozzá gyümölcsöket is.

Méz gyümölcsökkel

Egy egyszerű és ízletes keverékhez jutunk, ha egyenlő mennyiségű friss gyümölcsöt és mézet keverünk össze. Négy adaghoz szükségünk lesz 20-22 dkg mézre (8 evőkanál) és ugyanennyi gyümölcsre. A gyümölcs lehet mélyhűtött is, melyet kissé felengedünk és már nem alkot egybefüggő jégtömböt.

Ha mélyhűtött gyümölcsökből készítjük, akkor inkább fagylalt jellege lesz.
Ajánlottak az olyan bogyósgyümölcsök, mint áfonya, szeder stb. De szintén finom ez a keverék meggyel és banánnal is.
A keveréket összeturmixolhatjuk, ilyenkor krémes jellegű lesz, és pohárkákba adagolhatjuk.

De egyszerűbb elkészítési mód, már ha eleve pohárkákba turmixolás nélkül adagoljuk és így tálaljuk. Ebben az esetben egy adaghoz két kanál mézet és 50-60 gramm gyümölcsöt számoljunk.

Ha valakinek ez a keverék túl édes próbáljuk ki kevesebb mézzel.

Lassi mézzel

A joghurt további felhasználási lehetősége, ha lassit készítünk belőle és mézet adunk hozzá.

A lassit Indiában üdítő italként mindennap fogyasztják.

Fél literhez szükségünk van:

150 ml joghurtra, 3,5 deci vízre, egy-két kanál mézre. Tapasztalatom szerint, ha még egy csipetnyi őrölt kardamomot is hozzáadunk egy igazán finom és különleges ízélményt adó italhoz jutunk. A hozzávalókat keverjük vagy turmixoljuk össze és hűtsük el.

 

Ajánljuk még: 

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a korokozók mennyisége - Javaslatunk: Porpolisz és méz;

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs élet nélkülük

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleiket felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek – többségében rovarok – virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Varroa atka számlálás: monitoring (1. rész)

Az atkakezelés sikerének egyik fontos feltétele, hogy tisztába kerüljünk a termelő méhállományunk varroa fertőzöttségi szintjével és mérlegelhessük a kezelés szükségességét. Az az évi szaporítást (rajokat, műrajokat), amennyiben időben még fiasításmentesen kezeltük őket (pl. oxálsav-dihidrát oldattal), nem szükséges ellenőriznünk vagy az itt bemutatott kezelési módszereket alkalmaznunk velük.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Mindig zsenge a karalábé

Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

Csíphet, haraphat, karmolhat - Veszélyes társállatok?

Igaz, nem tekinthető kőbe vésett szabálynak, de nagyjából mégis igaz: minél régebb óta tenyésztünk valamilyen állatot, annál szelídebb lesz. Érdekes módon ez éppen a kutyára nem mindig igaz, hiszen kirándulásaink során a farkastól sokkal kevésbé kell tartanunk, mint az erdőben falkában kódorgó gazdátlan kutyáktól.

Mit jelent a méz oxálsav-tartalmára vonatkozó új rendelet?

2021. február 23-án az FDA (az USA Élelmiszer-biztonsági Hivatala) véglegesítette azt a rendeletet, amely kivételt állapít meg a mézben és a lépes mézben található oxálsav-maradványok toleranciakövetelményére. Sokak számára ez nem volt meglepetés, hiszen már több hónapja dolgoztak rajta és a nyilvánossággal (a szakmával) is nyílt párbeszédet folytattak.

Almáskert dobozba zárva

Az almáskertből egyenesen a közeli feldolgozóba érkeznek a gyümölcsök, ahol azonnal elkezdődik a préselés. Az almát nem hűtik, nem tárolják, a legideálisabb állapotában dolgozzák fel, ez az egyik titka a VitaBox natúr gyümölcslevek minőségének és sikerének.

A klímaváltozás hatása

Nagyszabású nemzetközi tudományos tanulmányt készít a FAO az éghajlatváltozás növényi kártevőkre gyakorolt hatásáról a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és az ökoszisztémákban. Az átfogó tanulmány megjelentetését Finnország kezdeményezte és támogatta.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.