0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Simon Péter: Magányos vadkan

„Egy Eger melletti faluban, Felsőtárkányban, a Bükk kapujában nőttem fel. Már kis koromtól rengeteg időt töltök a bükki erdőkben, legyen szó sportról, kirándulásról vagy természetfotózásról. A fotózás rejtelmeibe még a digitális korszak előtt édesapám vezetett be, de a képalkotás szeretete azóta is töretlen bennem."

„A Bükk adta lehetőségek inkább a tájkép- és makrófotózásnak kedveznek, mivel nagyvadjaink nagyon óvatosak, és szinte csak olyan fényviszonyok között mozognak, amikor a fotózás már nehézkes.

Ráadásul én nem használok lessátrakat, illetve előre megépített leseket, nem fotózok etetőknél, ezáltal ténylegesen azon érintetlen, természetes élőhelyükön kapom őket lencsevégre, ahol ember nagyon ritkán jár.

Ehhez sok idő, energia, de legfőképpen nagyon nagy helyismeret szükséges. Tudni kell, hová járnak feküdni a vaddisznók, merre váltanak a szarvasok, figyelve arra, hogy elkerüljük az őzek riasztását. Csak ezzel a módszerrel lehet fotót készíteni egy nyugodtan, vackában fekvő vadkanról. Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy akárhányszor nézzük saját fotóinkat, újra átéljük készítésük pillanatait és körülményeit.

Erről a képről eszembe jut, milyen volt fehér álcaruhában, hóban, hidegben hét kilométert cipelni a nagy és nehéz optikát.

Aznap nem voltam túl szerencsés. Utam felénél felébresztettem egy konda vaddisznót a lábam alatt megroppanó ág miatt.

Utolsó esélyemként útvonalat változtattam, és egy másik „tuti” fekhely felé vettem az irányt. Óvatosan közelítettem, a szél is nekem kedvezett. A fekhely egy kőperem alatt félkör alakban helyezkedik el, erről a kőperemről pillantottam meg a magányos kant.

Amikor egy ilyen fotó elkészül, az minden szenvedésért kárpótol, és örök élmény marad. Ez a kép még inkább felértékelődik az afrikai sertéspestis pusztítása miatt.

Büszke vagyok, hogy ennyire közelre be tudtam cserkelni egy tapasztalt és figyelmes állatot.

Ugyanakkor nagyon elszomorít, hogy lehet ő volt az utolsó, akit lencsevégre kaphattam. Bízom abban, hogy a kialakult állapot nem végleges, és a jövőben újra fotózhatok ily módon vaddisznókat.”

Forrás: A Mi Erdőnk