Back to top

Vasútra fel!

Vasúton indította el első kísérleti citrusszállítmányát a SanLucar a spanyolországi Valenciából Kölnbe. A kereskedőház a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében fokozatosan növelni tervezi a vasúti szállítást a közútival szemben. Az 1993-ban alapított SanLucar naponta 610 tonna zöldséget és gyümölcsöt indít útjára 35 országból.

Az első vasúti szállítmány a Transfesa Logistics hűtött vagonjában 48 óra alatt tette meg az utat Spanyolországból Németországba.

Fotó: SanLucar

A kereskedőcég jelmondata szerint a lehető legtermészetesebb, friss és ízletes zöldséget-gyümölcsöt kínál a partnereinek, úgyhogy a szállítás sebessége fontos a számukra. Ugyancsak elkötelezettek a környezetvédelemnek, és a karbonlábnyomuk csökkentésére törekszenek, ennek jegyében próbálták ki a vasutat.

Az első, kísérleti szakaszban hetente egy konténer citrusfélét juttatnak el Valenciából Kölnbe.

Terveik szerint folyamatosan bővül majd a szállított mennyiség az időközben megszerzett tapasztalatok alapján. Az bizonyos, hogy számottevő a különbség a közúti és a vasúti szállítás szén-dioxid kibocsátásában, a vasút javára. Ez a döntés az egész élelmiszer-szállításban mérföldkő lehet, hiszen a SanLucar az egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs nagykereskedő.

Fotó: Pixabay
A Transfesa Logistics a legnagyobb spanyol szállítmányozó cég, expressz szállítási szolgáltatásának igénybevételével kisebb környezetterheléssel lehet a kényes árut szállítani. Mint a szállítmányozó cég illetékese nyilatkozta, nagy örömükre szolgál, hogy

egyre több nagykereskedő választja a vasutat a friss áruk célba juttatásához. Ez a szállítási mód kimondottan versenyképes és fenntartható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/sanlucar.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Egyáltalán nem vicces a tehénriogatós kihívás

Vonat gázolt a napokban egy tehenet Bajorországban, a rendőrség két fiatal lányt keres, akik vélhetően a „kulikitaka-challenge” keretében riasztották meg az állatot. Állattartók már régóta figyelmeztetnek a kihívás őrült és veszélyes voltára, és a Tik Tok is számos ilyen videót törölt már, de úgy tűnik, még mindig nincs vége.

Tisztítsuk Meg az Országot Program a somogyi erdőben

A SEFAG Zrt. tevékenysége során folyamatosan a somogyi erdő megtisztításáért munkálkodik. Az általa kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítja meg az erdőt.

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.