Back to top

Áznak-fáznak a spárgaszedők, félig üres kamionokat indítanak az exportőrök

Lehangoló helyzetről számolt be a spárgapiac egyik meghatározó, a termesztésre és az exportra egyaránt jó rálátással bíró hazai szereplője. Az árak elvileg jók, és a szedők is megérkezhettek, de érdemi mennyiségű szedhető spárga híján eddig leginkább csak fáztak és megáztak a földön. Ha pedig jobbra fordul az idő, egyszerre „robban majd be” a spárga Európa összes termesztőkörzetében.

A tavalyi helyzettől eltérően az idén nem a munkaerő hiánya okozza a fő gondot – ezért most nem kellett a szedésből kivonni területeket –, hanem az időjárás, ami finoman szólva sem kedvez a spárgának ezen a tavaszon.

Hiába voltak roppant vonzók az árak Németországban húsvét körül, ha nem tudtak élni a lehetőséggel a spárgások, mert nem jött össze olyan mennyiség, amit érdemben exportálni lehetett volna.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
A szabadföldi spárga szedése április második felében kezdődött a Dél-Alföldön, egyelőre azonban minimális mennyiségekről van csak szó. Az évente visszatérő szedőbrigád beutazását most nem akadályozta semmi, megérkeztek az emberek Romániából, ám elégedetlenek, mert

nem sokat keresnek – a teljesítménybérükhöz ugyanis teljesítmény, vagyis szedhető spárga is kellene –,

ehelyett fáznak és eláznak a földön.

Amúgy az árak továbbra is stabilak Németországban, a szép első osztályú spárga kilójáért 6-7 eurót lehet még mindig kapni – a gond csak az, hogy a kemény fagyok miatt minőségi reklamációk is adódtak. És a mennyiség sem úgy alakul, ahogy tervezték, jellemzően elég üresek a kamionok, előfordul, hogy mindössze 5-6 raklapnyi árut tud kiküldeni a cég, amely egyébként a magyarországi exportból meghatározó részesedést tudhat magáénak. A görögországi versenytársaknál sem jobb a helyzet, onnan sem látják el a német piacot komoly mennyiségű spárgával, és

Németországban is ugyanilyen pocsék időjárás hátráltatja a szedést.

A szakértők arra számítanak, hogy amint jobbra fordul az idő, egyszerre „robban be” a spárga Európa összes termesztőkörzetében, emiatt erősen tartanak a piac összeomlásától.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Gazdálkodás a jövő városaiban

Szingapúr elképesztő iramban, tudatosággal és előrelátással fejlődik. Vezetői szembe mennek a manapság általánosan elfogadott tendenciával, annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet és éltetőbb feltételeket teremtsenek a lakosság számára. Ragadós lesz a példájuk?

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

A piac egy külön világ

A kertészkedést soha nem lehet, és nem is szabad abbahagyni – mondja Molnár Zoltán, aki Keszthelyen, a Balaton-part közelében termel csodálatos salátákat, paprikákat és paradicsomokat, és nemcsak családja számára, hanem vásárlóknak is. Utóbbiak többsége a tapolcai piacon veszi tőle a házi zöldségeket.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számítanak

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedést vetítenek előre, ugyanakkor a negyedik negyedévben enyhe recessziót is lehetségesnek tartanak - közölte a magyar bank romániai leányvállalata.

5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

25 éves a Granits Parts

A legnagyobb európai mezőgazdasági gépalkatrész-forgalmazó tulajdonosát és egyben alapítóját, a Fricke Internationalt közel 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alapította Dietrich Fricke kovácsmester.