0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Üvegházhatású gázok: az EU 2030-ig legalább a felére csökkenti a kibocsátást

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodásra jutottak abban, hogy az unió 2030-ig az 1990-es kibocsátási szint legalább 55 százalékával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben bemutatta 2030-ig megvalósítani kívánt új éghajlatvédelmi tervét. A most született megegyezés a készülőben lévő úgynevezett „klímavédelmi törvény” része lesz.

Az Európai Unió éghajlattal kapcsolatos jogszabályi kereteit az elkövetkező 30 évre meghatározó megállapodás segíti azt a célkitűzést, hogy az unió 2050-re klímasemlegessé váljon. Az ideiglenes megállapodás számos elem bevezetésével erősíti az éghajlatváltozás elleni küzdelem európai kereteit. Az üvegházhatású gázkibocsátás 2030-ig megvalósítani kívánt csökkentése mellett megállapodtak abban is, hogy a kibocsátás-csökkentésnek elsőbbséget kell biztosítani a fennmaradó szennyezés elnyelésével szemben.

Az ideiglenes megállapodás eleme egy a klímaváltozással foglalkozó európai tudományos tanácsadó testület felállítása,

amely várhatóan tudományos jelentéseket készít az uniós intézkedésekről, az éghajlati célokról, összehasonlítja az üvegházhatást okozó gázkibocsátás mértékét a vonatkozó európai szabályokkal és az EU 2015-ös párizsi klímamegállapodás szerinti kötelezettségvállalásaival.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság 2040-re vonatkozó, közbenső klímacélokat javasol majd, és ezzel együtt közzéteszi az unió üvegházhatást okozó gázok 2030-2050 közötti időszakra vonatkozó tervezett indikatív költségvetését az alapul szolgáló módszertannal együtt.

Az uniós bizottság emellett kapcsolatba lép a gazdasági ágazat szereplőivel annak ösztönzésére, hogy hatékonyan vegyenek részt az unió klímasemlegességi céljának elérését szolgáló ütemterv elkészítésében.

A bizottság emellett figyelemmel kíséri az ütemtervek kialakulását, tervei szerint megkönnyíti az uniós szintű párbeszédet, és megosztja a szükséges információkat.

Az ideiglenes politikai megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Az ideiglenes megállapodás létrejöttét követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményben hangsúlyozta az unió arra vonatkozó politikai elkötelezettségét, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinenssé válhasson, amelyet immár jogi kötelezettségvállalás is segít.

„Az új éghajlatpolitikai szabályozás kötelező érvényű ígéretet jelent gyermekeink és unokáink számára” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság első ízben 2018 novemberében ismertette az unió klímasemlegességének 2050-ig tervezett megvalósítására vonatkozó elképzelését, amely összhangban van a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban rögzített azon célkitűzéssel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5 Celsius-fokos maximumra. Az Európai Tanács 2019 decemberében tartott csúcstalálkozóján adott szabad utat annak az elképzelésnek, hogy az EU 2050-re klímasemleges legyen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MTI