Back to top

Édesburgonya - Miért hozzuk be, ha van helyi?

Az édesburgonya 2018-ban a nyolcadik helyen állt a világ legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségnövényeinek rangsorában. Hollandiában meglehetősen újnak számít a kultúrnövények között, az elmúlt néhány évben azonban bebizonyosodott, hogy trópusi származása ellenére sikeresen termeszthető.

A hollandiai Delphy Kutatóközpont által létrehozott Édesburgonya Tudásbázis (Kennisnet­werk Zoete Bataat) 2014 óta kutatja a batáta hollandiai termeszthetőségét. 2018-ban 12 fajtával állítottak be kísérleteket kötött, agyagos talajon és homokon is. A növény mindkét helyen jól termeszthetőnek bizonyult, a fajtakísérletekben elérték a 80 tonna hektáronkénti termésátlagot.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által finanszírozott kísérletben kimutatták, hogy a csepegtető öntözőrendszer hozzájárulhat az édesburgonya termesztési eredményének javításához.

Egy holland édesburgonya-termesztő – aki 2015-ben még kis területen, 2018-ban már 3 hektáron ültette ezt a növényt, és szintén együttműködik a Delphy Kutatóközponttal – az elmúlt szezonban a következőképpen végezte a betakarítást és tárolást.

A gumókat Basrijs típusú betakarítógéppel szedték fel, amin a dolgozók csupán a levélmaradványokat, a fa- és kőtörmelékeket távolítják el a gumók közül, így később a feldolgozóban a hőkezelés után válogatták szét méret szerint a termést. (Ezzel szemben az Asa-Lift típusú betakarítógépen a gumókat szét is válogatják, rekeszekbe rakják, így kerülnek a hőkezelőbe.)

Az elért termésátlag 40 tonna volt hektáronként. A felszedés során keletkezett sérülések kezelésére öt-hét napra 28-30 °C-on tartották a gumókat, ennek köszönhetően a tárolás alatt, január közepéig alig néhány darab ment tönkre.

A hőkezelés után 2 köbméteres ládákban, 12-14 °C-on folytatták a tárolást.

A tárolás során mérték a CO2-tartalmat és a relatív páratartalmat. Ez utóbbi semmi esetre sem lehet 85%-nál alacsonyabb, különben a gumók kiszáradnak, a legjobb a 90-92%. A termelőnél a havi súlycsökkenés 1-1,5 %-os volt.

Váratlan sikerek

Belgiumban is érzik az éghajlat változását, átalakulnak az emberek étkezési szokásai, amit a mezőgazdaság és a kertészet is követ. Egy belga mezőgazdasági weboldalon (https://veldverkenners.be/) 2017-ben néhány újdonságnak számító növényt soroltak fel, amelyek ugyan nem ismeretlenek a belga fogyasztók számára, inkább termesztési szempontból érdekesek. Ebben a listában az őszibarack, a görögdinnye, a snack-zöldségek és a yacon, más néven inkagumó mellett szerepel az édesburgonya is. Ez utóbbi termesztésbe vonására már Belgiumban is elkezdődtek a kísérletek, 2016-ban az első szabadföldi édesburgonya-próbatermesztések eredménye váratlan sikernek bizonyult. A termés kielégítő volt, az állományban nem fedeztek fel kártevőket és kórokozókat. A termesztéstechnológia tökéletesítésére további kísérleteket állítanak be, hogy megtalálják a helyi körülményekhez leginkább illeszkedő megoldást, a leghatékonyabb tárolási módszert, és megtudják, hogy bizonyos kezelések milyen hatással vannak a termés ízére.

A Kelet-Flandria tartományi zöldségtermesztési központ azt vizsgálja, hogy Belgiumban lehet-e nyereségesen termeszteni a batátát olyan áron, amennyiért a külföldi versenytársak terméke a szupermarketekben megvásárolható.

Kedvező helyzet ugyanakkor, hogy Belgiumban jól működnek a termelői boltok (úgynevezett tanyaboltok), ahol a gazdák közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik az általuk megtermelt zöldséget – beleértve a belga édesburgonyát is – és gyümölcsöt.

A következő idényre már megrendelte a palántákat Spanyolországból és Portugáliából. Reméli, hogy maradéktalanul megkapja, azonban a járvány miatti korlátozásoktól tartva, minden eshetőségre felkészülve egy holland szaporítóanyag-termesztővel is tartja a kapcsolatot.

A megtermelt batáta értékesítése nem gördülékeny.

Ezen a télen 14 naponta szállította be a betárolt batátát a feldolgozóiparnak, és egész éven át folyamatosan tudná ezt teljesíteni, azonban úgy látja, hogy az üzemek is bizonytalanok ennek a terméknek a piacával kapcsolatban. Ezért megbízott egy kisebb céget, hogy 5,5 tonna édesburgonyát daraboljon hasábokra, és azt egy kilogrammonként zacskózza be, amit később sikerült eladnia egy kereskedőnek.

Hivatalos érzékszervi bírálatnak is alávetette a terméket, annak bizonyítására, hogy a helyben termesztett alapanyagból készített áru is megfelel a holland fogyasztók igényeinek. A megtermelt batáta értékesítése ugyanis azért okoz gondot a holland termesztőknek, mert a kereskedők gyakran az importot választják.

Jelenleg ez a zöldség az Egyesült Államokból, Kanadából és Dél-Európából érkezik Hollandiába.

Az Egyesült Államokból valamennyivel csökken a mennyisége, mert hamarosan várhatóan behozatali vámot kell rá fizetni. Kanada azonban szabadon szállíthat az Európai Unióba. A holland édesburgonya-termesztők szerint félrevezető a fogyasztók számára, hogy mind többet beszélnek a fenntarthatóságról, de még mindig importból szerzik be a kereskedők ezt a terméket, holott helyben is termesztik.

A holland édesburgonya egész évben kapható, ami fontos elvárása a feldolgozóiparnak.

Ezért vélik visszatetszőnek, egyenesen szégyenletesnek a gazdák, hogy az országon belül megtermesztett árut nem lehet értékesíteni, mert messzi országokból érkezik az alapanyag.

Összeállította: Óváryné Fabók Krisztina

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/www.akkerwijzer.nl/www.delphy.nl/www.gfactueel.nl/www.veldverkenners.be
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/16 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Magyarországra került a 300 ezredik SULKY műtrágyaszóró

Az AXIÁL Kft. forgalmazhatta a SULKY 300 ezredik műtrágyaszóróját. Az XT 130 ECONOV-ot Umenhoffer Péter marketingigazgató adta át Bodorics Pálnak, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezető igazgatójának.

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert „Az év legsikeresebb promóciója 2020" pályázaton.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

Támadnak a gyümölcsösök kártevői - ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.