Back to top

Édesburgonya - Miért hozzuk be, ha van helyi?

Az édesburgonya 2018-ban a nyolcadik helyen állt a világ legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségnövényeinek rangsorában. Hollandiában meglehetősen újnak számít a kultúrnövények között, az elmúlt néhány évben azonban bebizonyosodott, hogy trópusi származása ellenére sikeresen termeszthető.

A hollandiai Delphy Kutatóközpont által létrehozott Édesburgonya Tudásbázis (Kennisnet­werk Zoete Bataat) 2014 óta kutatja a batáta hollandiai termeszthetőségét. 2018-ban 12 fajtával állítottak be kísérleteket kötött, agyagos talajon és homokon is. A növény mindkét helyen jól termeszthetőnek bizonyult, a fajtakísérletekben elérték a 80 tonna hektáronkénti termésátlagot.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által finanszírozott kísérletben kimutatták, hogy a csepegtető öntözőrendszer hozzájárulhat az édesburgonya termesztési eredményének javításához.

Egy holland édesburgonya-termesztő – aki 2015-ben még kis területen, 2018-ban már 3 hektáron ültette ezt a növényt, és szintén együttműködik a Delphy Kutatóközponttal – az elmúlt szezonban a következőképpen végezte a betakarítást és tárolást.

A gumókat Basrijs típusú betakarítógéppel szedték fel, amin a dolgozók csupán a levélmaradványokat, a fa- és kőtörmelékeket távolítják el a gumók közül, így később a feldolgozóban a hőkezelés után válogatták szét méret szerint a termést. (Ezzel szemben az Asa-Lift típusú betakarítógépen a gumókat szét is válogatják, rekeszekbe rakják, így kerülnek a hőkezelőbe.)

Az elért termésátlag 40 tonna volt hektáronként. A felszedés során keletkezett sérülések kezelésére öt-hét napra 28-30 °C-on tartották a gumókat, ennek köszönhetően a tárolás alatt, január közepéig alig néhány darab ment tönkre.

A hőkezelés után 2 köbméteres ládákban, 12-14 °C-on folytatták a tárolást.

A tárolás során mérték a CO2-tartalmat és a relatív páratartalmat. Ez utóbbi semmi esetre sem lehet 85%-nál alacsonyabb, különben a gumók kiszáradnak, a legjobb a 90-92%. A termelőnél a havi súlycsökkenés 1-1,5 %-os volt.

Váratlan sikerek

Belgiumban is érzik az éghajlat változását, átalakulnak az emberek étkezési szokásai, amit a mezőgazdaság és a kertészet is követ. Egy belga mezőgazdasági weboldalon (https://veldverkenners.be/) 2017-ben néhány újdonságnak számító növényt soroltak fel, amelyek ugyan nem ismeretlenek a belga fogyasztók számára, inkább termesztési szempontból érdekesek. Ebben a listában az őszibarack, a görögdinnye, a snack-zöldségek és a yacon, más néven inkagumó mellett szerepel az édesburgonya is. Ez utóbbi termesztésbe vonására már Belgiumban is elkezdődtek a kísérletek, 2016-ban az első szabadföldi édesburgonya-próbatermesztések eredménye váratlan sikernek bizonyult. A termés kielégítő volt, az állományban nem fedeztek fel kártevőket és kórokozókat. A termesztéstechnológia tökéletesítésére további kísérleteket állítanak be, hogy megtalálják a helyi körülményekhez leginkább illeszkedő megoldást, a leghatékonyabb tárolási módszert, és megtudják, hogy bizonyos kezelések milyen hatással vannak a termés ízére.

A Kelet-Flandria tartományi zöldségtermesztési központ azt vizsgálja, hogy Belgiumban lehet-e nyereségesen termeszteni a batátát olyan áron, amennyiért a külföldi versenytársak terméke a szupermarketekben megvásárolható.

Kedvező helyzet ugyanakkor, hogy Belgiumban jól működnek a termelői boltok (úgynevezett tanyaboltok), ahol a gazdák közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik az általuk megtermelt zöldséget – beleértve a belga édesburgonyát is – és gyümölcsöt.

A következő idényre már megrendelte a palántákat Spanyolországból és Portugáliából. Reméli, hogy maradéktalanul megkapja, azonban a járvány miatti korlátozásoktól tartva, minden eshetőségre felkészülve egy holland szaporítóanyag-termesztővel is tartja a kapcsolatot.

A megtermelt batáta értékesítése nem gördülékeny.

Ezen a télen 14 naponta szállította be a betárolt batátát a feldolgozóiparnak, és egész éven át folyamatosan tudná ezt teljesíteni, azonban úgy látja, hogy az üzemek is bizonytalanok ennek a terméknek a piacával kapcsolatban. Ezért megbízott egy kisebb céget, hogy 5,5 tonna édesburgonyát daraboljon hasábokra, és azt egy kilogrammonként zacskózza be, amit később sikerült eladnia egy kereskedőnek.

Hivatalos érzékszervi bírálatnak is alávetette a terméket, annak bizonyítására, hogy a helyben termesztett alapanyagból készített áru is megfelel a holland fogyasztók igényeinek. A megtermelt batáta értékesítése ugyanis azért okoz gondot a holland termesztőknek, mert a kereskedők gyakran az importot választják.

Jelenleg ez a zöldség az Egyesült Államokból, Kanadából és Dél-Európából érkezik Hollandiába.

Az Egyesült Államokból valamennyivel csökken a mennyisége, mert hamarosan várhatóan behozatali vámot kell rá fizetni. Kanada azonban szabadon szállíthat az Európai Unióba. A holland édesburgonya-termesztők szerint félrevezető a fogyasztók számára, hogy mind többet beszélnek a fenntarthatóságról, de még mindig importból szerzik be a kereskedők ezt a terméket, holott helyben is termesztik.

A holland édesburgonya egész évben kapható, ami fontos elvárása a feldolgozóiparnak.

Ezért vélik visszatetszőnek, egyenesen szégyenletesnek a gazdák, hogy az országon belül megtermesztett árut nem lehet értékesíteni, mert messzi országokból érkezik az alapanyag.

Összeállította: Óváryné Fabók Krisztina

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/www.akkerwijzer.nl/www.delphy.nl/www.gfactueel.nl/www.veldverkenners.be
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/16 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Gyomnövényből levélcsipsz...

Gyom is, méhlegelő is, emellett ehető vadzöldség... A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség.

A világ legelterjedtebb szőlőfajtái

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

A növény válasza a kártevőkre

A növényevő rovarok rendszerint a szájszervükön keresztül juttatják különféle emésztőenzimjeiket az elfogyasztani kívánt növényi részekre. Amikor a növények érzékelik a szájváladékban található vegyületeket, elkezdenek védőmolekulákat, fehérjéket és speciális metabolitokat termelni, hogy inaktiválják a rovar emésztőfehérjéit, megakadályozva, hogy az állat tápanyaghoz jusson belőlük.

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Fontos a természet tisztelete

A Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közösen szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napot.

Ipari drónokkal foglalkozó cégbe száll be az MIB Invest Group

Új tulajdonossal bővült az ABZ Drone (Agrobot Kft). A Szekeres István által tulajdonolt MIB Invest Group jelentős részesedést vásárolt az ipari drónok, drónszoftverek kereskedelmével, szakszervizzel és drónpilótaképző tanfolyamokkal foglalkozó cégben.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.