0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A fagykár jelentősen csökkentheti a franciák idei bortermelését

A francia szőlőültetvényeket ért fagykárok közel harmadával csökkenthetik a bortermelést az elmúlt évekhez képest – közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal a bortermelők első becsléseire hivatkozva.

Az előrejelzések szerint a veszteségek – amelyek a következő hetekben a fagy hatásának egyértelművé válásával felülvizsgálhatók – közel 15 millió hektoliterre rúgnak, mellyel

Franciaország 2021-es bortermelését 28-32%-kal csökkentik az elmúlt évek átlagos mennyiségeihez képest

– közölte Ygor Gibelind, a FranceAgriMer borászati részlegének munkatársa. (Egy hektoliter 100 literrel, azaz közel 133 szabványos borosüveggel egyenértékű mennyiséget takar.)

„Ez a fagy több ok miatt is kivételes volt, egyrészt azért, mert ennyire délre terjedt, másrészt, amiért ilyen hatalmas területre kiterjedt” – közölte Gibelind, majd hozzátette, hogy a károkat súlyosbítja az ezt megelőző meleg időszak, amely felgyorsította a növények növekedését.

A legsúlyosabban érintett borvidékek közé tartozik Burgundia, ahol az átlagos veszteséget 50% körülire becsülték, Languedoc, ahol 40%-ra mérték fel a kárt, valamint a Bordeaux-t magában foglaló Aquitánia, melynek ültetvénye 30%-ban károsodott – tette hozzá Gibelind.

Súlyos fagyok

A két héttel ezelőtti drasztikus fagyok nem csak a szőlőültetvényeket tették tönkre, hanem a gyümölcsösök és a cukorrépa ültetvényekben is jelentős károkat okoztak.

A kormány mintegy 1 milliárd eurós támogatást ígért az érintett gazdáknak, valamint a bortermelők számára hozzáférést biztosít egy katasztrófaalaphoz, amely a biztosítás által nem fedezett veszteségek 40%-áig kompenzálja a bortermelőket.

Gibelind szerint a bortermelők 1,5-2 milliárd euróra becsülték a fagykárokból eredő potenciális gazdasági veszteségeket, ami nagyjából megegyezik az ágazat által korábban említett adatokkal.

A lehetséges veszteségek miatt az idei termelésmennyiség 32 millió hektoliter körül alakulhat, amely még a 2017-es, drasztikus időjárás által sújtott időszak termésétől azaz, mindegy 36 millió hektoliternél is kevesebb.

További cikkeink a témában:

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Forrás: esmmagazin.com