Back to top

Tanulságok száz nappal a Brexit után - spoiler: vannak gondok

Milyen hatással volt a kertészeti termékek kereskedelmére a Brexit? Az előzetes félelmeket és reményeket értékelte a FresFruitPortal oldalon John Giles, a legnagyobb brit szaktanácsadó cég, a Promar International divízióvezetője. Bár négy évig tárgyalták Nagy-Britannia kilépésének részleteit az Európai Unióval, a végső megoldás részletei nem egészen azok, mint amit vártak.
Fotó: Pixabay
Vámmentes maradt ugyan a zöldség-gyümölcs kereskedelem a felek között, a határellenőrzés lassítja a forgalmat.

Miközben Nagy-Britannia folytatja azt a gyakorlatot, hogy ellenőrzés nélkül engedi be az EU-ból származó élelmiszert, fordítva nem ez a helyzet. A brit exporttételeket megállítják a határellenőrzés során, leggyakrabban az újabban megkövetelt adminisztrációt ellenőrzik. A szigetország 40 éven át akadálytalanul kereskedett az uniós tagországokkal, ami az egységes piac egyik legfőbb előnye volt, most viszont meg kell birkózni az új ellenőrzésekkel. Természetesen a 40 év szabad kereskedelem utáni változások problémát okoznak, amiket mihamarabb meg kell oldani, hangsúlyozza John Giles. Még csak három hónap telt el az új rendszerben, és az alkalmazkodást az sem könnyítette meg, hogy

a végleges megállapodás néhány héttel a tényleges kilépés előtt született meg, ezért sok részlet homályban maradt.

Fotó: Pixabay
A brit piac továbbra is nagyon vonzó számos uniós és azon kívüli ország számára. Az USA, Új-Zéland és Ausztrália termelői komoly lehetőséget látnak gyümölcs, szőlő, citrusfélék, bogyósok, diófélék és bor értékesítésére. A szigetország két-, illetve többoldalú szabad-kereskedelmi megállapodásokat köt régi partnereivel és új piaci lehetőségeket keres. 

Ironikus, hogy miközben a világ minél nagyobb kereskedelmi tömörüléseket hoz létre, Nagy-Britannia éppen kilép az egyik legnagyobb közös piacról, az Európai Unióból, aztán pedig kisebbekkel köt egyenként szerződést,

véli John Giles.

Fotó: Pixabay
Visszatérve az első 100 nap tanulságaihoz a szakember szerint a vártnak megfelelően kereskedelmi fennakadások következtek be; lelassult az export és az import, de az nehezen állapítható meg, hogy a Brexit vagy a koronavírus-járvány volt-e rá nagyobb hatással. Néhány ellátási lánc zavart szenvedett.

Szerencsére nem hagyták el tömegesen Nagy-Britanniát a kelet-európai munkavállalók, és a font árfolyama sem omlott össze az euróval szemben.

A brit fogyasztók viszont egyelőre jobban aggódnak a Covid-járvány, mint a Brexit hatásai miatt. Attól is tartanak persze, hogy emelkednek az élelmiszerárak, de nem látják a kapcsolatot a megnőtt szállítási költségekkel, amit maga a Brexit okozott. Egyre jobban figyelnek az áruk eredetére, a fenntarthatóságra, és arra, hogyan készülnek a termékek, de az ár továbbra is fontos tényező a vásárláskor. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.