Back to top

Értéktőzsde: Emelkedő tendencia

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 16. és 22. közötti tőzsdenapokon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése változatlanul 75 000 forint/tonna volt.

A termény 2021. július – 2022. májusi jegyzése 2000–3000 forinttal emelkedett egy hét alatt: a júliusi 77 000, a novemberi 62 000, a decemberi 62 500, a 2022. márciusi 64 000, a 2022. májusi 65 000 forint/tonna volt. Az augusztusi szállítású takarmányárpát tonnánként 58 500, a szeptemberit 59 000 forintért jegyezték.

A nagy olajtartalmú napraforgómag októberi jegyzése 5500 forinttal magasabb, 161 000 forint/tonna volt április 22-én.

A pénzügyi befektetők 6 szerződést kötöttek a megfigyelt időszakban, valamennyit a takarmányárpára.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 21 dollárral (261 dollár/tonna), a kukoricáé 24 dollárral (256 dollár/tonna) emelkedett a jelzett periódusban. A szójabab fronthavi jegyzése 563 (+42 dollár), a szójadaráé 465 (+22 dollár), a szójaolajé 1378 dollár/tonna (+168 dollár) volt ugyanekkor.

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 19 euróval 239, a kukoricáé 13 euróval 234, a repcemagé 87 euróval 595 euró/tonnáig emelkedett a vizsgált tőzsdenapokon.

A lipcsei árutőzsdén (EEX) a vaj legközelebbi határidőre szóló jegyzése 4128 euró/tonna, a sovány tejporé 2535 euró/tonna volt április 22-én. A vaj és a sovány tejpor fronthavi jegyzése április 6. óta stagnál. Az olaszországi Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel 2021. 7–16. hét között 13 százalékkal 32,5 euró/100 kilogrammra esett.

Búza: étkezési, takarmány, extra és durum együttvéve.
Fotó: AKI PÁIR

Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 16. héten egy hét alatt 4 százalékkal 34,5 euró/100 kilogrammra csökkent.

Az ármozgások hátteréről bővebben tájékozódhat az AKI Agrárközgazdasági Intézet honlapján rendszeresen közzétett Gabona és ipari növények, valamint Tej és tejtermékek című Agrárpiaci jelentésekből.

Pásztor Zsuzsanna – Mándi-Nagy Dániel

AKI Agrárközgazdasági Intézet

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó tulajdonos ügyvezetője beszélget a generációváltás nem éppen egyszerű folyamatáról Akác Balázzsal és ifjabb Akác Balázzsal, a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatóival. A teljes adást holnap, 2021.04.28-án nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

MMG - Direkt röviden | Generációváltás határidőre | Holstein Genetika Kft. | Teljes adás holnap!

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Eső formájában érkezik a májusi arany

A jó májusi időhöz csapadék és meleg kell. Az elkezdődő csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.

Alacsony a magyar tejtermékek aránya az élelmiszerüzletekben

Hivatkozással a Nébih 2021. évi kutatási jelentésére (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható.

A tehenész-gumicsizma már a múlté

Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Értéktőzsde - Tovább drágul a takarmány

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 30. és május 6. közötti tőzsdenapokon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára 85 000 forint/tonna (+4000 forint) volt. A termény 2021. november – 2022. májusi jegyzése 3000–4500 forinttal 70 000–71 000 forint/tonnára emelkedett egy hét alatt.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Egy bio pékmester a koronavírus idején

A Piszkei Öko Pékség 1996-ban kezdte meg a teljesőrlésű bio gabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Kht. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat dolgozzák fel.