Back to top

Hatalmas álmodozó voltam - Beszélgetés Felvinczi Lillával

Díjugratónak készült, azonban első saját lováról hamar kiderült, hogy mi sem áll távolabb tőle – cserében megszerettette a díjlovaglás szépségeit Lillával. A kezdeti nehézségek után jöttek a sikerek, és egyik pillanatról a másikra a válogatott keretben találta magát.

Edzőjével, Szeicz Erikával
Edzőjével, Szeicz Erikával
Tavaly óta új társa van, Bonjour Majlund, akivel olyannyira összeillenek, hogy egyből Európa-bajnokságon szerepeltek, olyan eredménnyel, amin még ő maga is meglepődött.

Emlékszel arra a napra, amikor először ültél lóra? Hogy érezted magad a nyeregben?

Hihetetlen, de nagyon tisztán él az emlék bennem. Körülbelül négyéves koromban lehetett, az ócsai lovardában, miután hosszas és fárasztó unszolással elértem, hogy a szüleim elvigyenek lovagolni. Egy Boci névre keresztelt tarka pónira ültettek fel, akin persze csak futószáron lépegetve, egy voltizshevederbe csimpaszkodva, de hatalmas vigyorral az arcomon közlekedhettem. Nagyon boldog és lelkes voltam, és természetesen azon a héten még elmentünk egy következő órára.

Tudatosan készültél arra, hogy idővel komolyabban fogod űzni a lovaglást, vagy apránként érlelődött benned az elhatározás?

Hatalmas álmodozó voltam, lelki szemeim előtt mindig az olimpián ugrattam az álomlovammal, de sosem gondoltam komolyan, illetve tudatosan nem is törekedtem ilyen cél felé.

Hobbilovasként sodródtam az árral, amikor is megkaptam életem első nagylovát, Dayanát, akinek minden porcikája a díjugratás ellen volt, így ha tetszett, ha nem, ki kellett próbálnom magam díjlovasként.

Ő szerettette meg velem a szakág szépségeit. A kezdeti nehézségek után jöttek a sikerek, és egyik pillanatról a másikra a válogatott keretben találtam magam.

Hogyan élted meg az első versenyedet?

Az első megpróbáltatásom lovasként még a régi Tattersallban volt, a Póni Klub keretei között, egy decemberi napon. Farkasordító hideg volt, még a zsűri is egy fűtött autóban ült bírói bódé gyanánt. Kezdetben nagyon meg voltam szeppenve, és természetesen az első verseny okozta izgalmat is több ízben átéltem, de a nap végén egy ötödik hellyel és egy piros szalaggal tértem haza, amit a mai napig őrizgetek.

Azóta mely sikereidre vagy leginkább büszke?

A gyermek kategóriás éveimből leginkább a 2019-es országos bajnokságot emelném ki, ahol sikerült megütni a mágikus 70%-os szintet, és megszerezni a bajnoki címet. Hatalmas siker volt az akkor már 18 éves Dayanával eljutni közös karrierünk csúcspontjára, érzelmileg és szakmailag is. A junior versenyeim közül egyértelműen a 2020-as kontinensviadalt szeretném kihangsúlyozni, ahol mindenkit – önmagamat is – meglepve teljesítettünk Bonjourral.

Boldog voltam, hogy hasznos tagja tudtam lenni a junior csapatnak, és úgy gondolom, hogy ez az eredmény volt az éves munkám gyümölcse.

Fantasztikus emlékként maradt meg, öröm volt számomra részt venni az eseményen. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenem a tavalyi fóti világkupát is, ahol mindhárom nap remek állapotban versenyezhettem, és ennek következtében nagyon jó százalékokkal szereztük meg mindennap az első helyet a kategóriában.

Célja idén is a junior Európa-bajnokság és a döntőbe kerülés
Célja idén is a junior Európa-bajnokság és a döntőbe kerülés
Hogy látod, mi a legnagyobb erősséged, illetve mi az, amiben leginkább szeretnél fejlődni?

Úgy gondolom, hogy relatív hideg fejjel tudok versenyezni, és gondolkozni program közben, ami igencsak az előnyömre válik. Rengetegszer lovagolok úgy a négyszögben, hogy másodpercenként ugrik be az edzőm hangja, egy kép, vagy éppen egy oda kapcsolódó lovasérzés.

Nagyon gyorsan tanulok, mind a szavakból, mind vizuálisan könnyen meg tudom érezni, amit egy adott lovas érezhet, és ezt a saját lovaglásomban is könnyen tudom alkalmazni.

Még bőven van mit fejlesztenem viszont az ülésem magabiztosságán, ugyanis a lovam jelleme határozott lovaglást követel. Hatalmas ugrás volt az aranyos természetű Dayanáról a terjedelmes mozgású, heves személyiségű Bonjourra átülni, kihagyva a póni kategóriát, ezért még fel kell, hogy nőjek a feladathoz. A kezeimre is kell még ügyelnem, hogy ne túl erősen adjam a segítségeket, és hogy mindig „tartsam a bögréket”.

Volt már komolyabb sérülésed?

Szerencsére még nem szereztem pár horzsolásnál és egy-két kék foltnál többet, eddig nem is volt még részem kimondottan durva esésben.

Ki az edződ, és rajta kívül kik segítenek a legtöbbet?

Több mint egy éve Szeicz Erika az edzőm, akire mindig számíthatok, ha esik, ha fúj. Lényegében ő tanított meg M szinten lovagolni, ezért is volt szoros a tavalyi évem: áprilisban még hallani sem akart versenyzésről, augusztusban pedig már a kontinensviadal döntőjében lovagolhattam.

Mellette a legtöbb támogatást a szüleimtől kapom, akik lehetővé teszik nekem ennek a sportnak az űzését, és további céljaim elérését is.

Kérlek, mesélj arról, hogyan zajlik egy átlagos edzésheted.

A Tabajd melletti bélápapusztai lovardában tartjuk a lovaimat, ahova rendszerint a délelőtt lezajló online oktatás után jutok ki. Az edzőmmel minden héten legalább kétszer, de általában négyszer is dolgozom, ez az időbeosztásunktól függ; a hét további napjaiban Bonjourral egyedül szoktam lovagolni, illetve egy szabadnapot kap. Természetesen komolyabb számonkérés előtt mindennap kontroll alatt szoktam edzeni, de egyúttal figyelünk arra is, hogy Bonjour ne legyen túlterhelve.

Már az Eb-n is Bonjour Majlunddal indultál, nem is akármilyen eredménnyel. Úgy tűnik, összeillő páros vagytok. Mit lehet tudni róla? Hogyan került hozzád? Milyen a jelleme, milyen lovagolni? Mik az erősségei és a gyengeségei?

Bonjour egy dániai tenyészetből került a Helgstrand, illetve a Bang istállókhoz, ahonnan hozzám, 2019 decemberében. Gyönyörű kisugárzású, lassan tízéves, fekete DWB herélt, roppantul nagy lehetőségekkel megáldva. Nagyon szereti az embereket, mindig felhívja a figyelmet magára, és mindig van benne energia. Komplikált ló, hétről hétre új kihívások elé állít, de minden küzdelmet megér, mert amikor megtaláljuk a közös hangot, az valami fenomenális érzés.

Hatalmas erőssége az ugrásváltása, amit bármikor szívesen csinál, akár sorozatban is; és figyelemre méltó az alapból adott lépése, és teret ölelő ügetése is.

Még van mit fejlesztenem vele a hosszhajlításokban, illetve alapvetően a hirtelenkedését kell még tompítanom.

Csapatkép a 2020-as junior Európa-bajnokságon Pilisjászfalun az Unikornis lovardában
Csapatkép a 2020-as junior Európa-bajnokságon Pilisjászfalun az Unikornis lovardában

Részt veszel a fiatal díjlovasok tehetségkutató és -gondozó programjában, a Talent Programban is. Mit jelent számodra ez a lehetőség?

Egy szezon kihagyása után az idei a második alkalom, hogy részt vehetek a programban. Számomra ez egy folyamatos kontroll, visszajelzés, ami főleg a téli időszakban nagyon hasznos, emellett pedig betekintést nyerhetek vele a holland edzéstechnikába Johan Rockxon keresztül.

Egy ilyen tehetséggondozó program sokaknak segít megtalálni az alapvető irányvonalakat, és másfajta nézőponttal közelíti meg az adott lovas problémáját.

Az idei program rendhagyó volt, ugyanis Zoomon kommunikáltunk Johannal, aki a pandémia miatt idén nem tudott Magyarországra utazni, de fáradhatatlan kamerásunknak és a jó szervezésnek köszönhetően rendkívül pozitív csalódás volt.

Hogyan egyezteted össze a tanulást a sporttal?

A családom már az aktív versenyzői életem kezdetén megfogalmazta, hogy a lovaglás nem kifogás a tanulásra. Külföldön tervezek továbbtanulni, ami miatt naponta sok időmet elveszi a tanulmányi munkám. Jelenleg az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium kilencedikes tanulója vagyok, de emellett májustól részt fogok venni egy angol nyelven folyó egyetemi felkészítő oktatási programban is, ahol már ki szeretném jelölni a főbb érdeklődési területeimet.

Mivel mind a díjlovaglás, mind a tanulás szerves része az életemnek, szeretném, ha mindkettő jelen maradna a továbbiakban is, és mindkét területen elérhetném a kitűzött céljaimat.

Mivel töltöd a szabadidődet? A lovak mellett van más szenvedélyed is?

Mivel ez egy eléggé időigényes sportág, és a tanulást sem szeretném mellékágra tenni, a maradék időmet a barátaimnak szentelem, illetve az olyan apró dolgoknak, mint az olvasás, kutyasétáltatás vagy főzés.

Melyek lesznek a legfontosabb idei versenyeid?

A herpeszvírus-, illetve a koronavírus-szituáció fényében elég nehéz konkrétumot megfogalmazni. Ha lesz lehetőségem, akkor szeretnék Szilvásváradon, Máriakálnokon és Pilisjászfalun is indulni nemzetközi megmérettetésen, de természetesen a cél az idei junior Európa-bajnokságon részt venni, és újra döntőbe jutni. De mindenekfelett a saját és a lovam egészsége a fontos.

Van olyan feladat, amit most tanul a lovad? Hogy haladsz?

Bonjour S szintig képzett, így a junior és a fiatal lovas feladatokat – amiket most gyakorolunk – magabiztosan tudja. Az ő képzettségéhez leginkább csak nekem kell fejlesztenem magamat, és minél több tapasztalatot szerzünk együtt, annál biztosabban, stabilabban tudunk együtt teljesíteni nehezebb feladatokat is.

Ki a példaképed a díjlovasok között?

Alapvetően Charlotte Dujardin, Jessica von Bredow-Werndl, és Morgan Barban­con Mestre, akik nagyon inspirálóan lovagolnak, illetve folytatják az életvitelüket, legalábbis szerintem. Öröm látni őket a négyszögben, igyekszem minden alkalommal magamba szippantani egy kis tudást a lovaglásukból, amikor van szerencsém látni őket.

Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik a díjlovaglásban szeretnék kipróbálni magukat?

Sose adják fel, de mindig gondolkozzanak tiszta fejjel, és ne veszítsék el a sport iránti szenvedélyüket.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó tulajdonos ügyvezetője beszélget a generációváltás nem éppen egyszerű folyamatáról Akác Balázzsal és ifjabb Akác Balázzsal, a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatóival. A teljes adást holnap, 2021.04.28-án nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

MMG - Direkt röviden | Generációváltás határidőre | Holstein Genetika Kft. | Teljes adás holnap!

 

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

Az olimpiai szereplés a hosszútávú célja a magyar díjugratóknak

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a közmédiának kijelentette: a díjugratóknál be kellett fejezniük az önámítást, hogy a válogatottnak legyen esélye kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.