0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik

A hatályos jogszabályok értelmében a vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok - a vadászati hatóság által vezetett nyilvántartás mellett - az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR-ben) is szerepelnek.

A vadászatra jogosultnak és a hivatásos vadásznak azonban a FELIR nyilvántartásba vételt nem kell kérelmezni: a Nébih az, aki gondoskodik az ügyfelek közhiteles adatainak a FELIR-be való betöltéséről. Ez által az érintettek közreműködése nélkül FELIR azonosító képződik számukra. A Nébih tájékoztatóban foglalta össze a FELIR azonosítóval kapcsolatos tudnivalókat.

A közhitelesség érdekében a törvény* előírja, hogy az agrárágazati szereplők alapadatait a FELIR-ben kell kezelni.

Kapcsolódó jogszabályok:

  • az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 2008. évi XLVI. törvény
  • az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről szóló 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet

Az egyablakos ügyintézés elvének köszönhetően a vadászatra jogosultaknak és a hivatásos vadászoknak közvetlenül nem szükséges kérelmezniük a FELIR nyilvántartásba vételt, a FELIR azonosító kiadását. Az ő esetükben a korábbi gyakorlatnak megfelelően változatlanul elegendő a vadászati törvény szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségnek eleget tenni, amely egyúttal FELIR azonosító iránti kérelemnek is minősül. Amikor a hatóság rögzíti az adatbázisban a szükséges adatokat, a rendszer automatikusan FELIR azonosítót állít ki.

A szereplők az adatbázisban a központi, közhiteles adataikkal jelennek meg, ezt igazolja a számukra kiállított FELIR azonosító.

A FELIR azonosítóról és az adatbázissal kapcsolatos további tudnivalókról a Nébih honlapján olvashatnak részletesebben: FELIR tájékoztató a vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok számára

Forrás: Nébih