Back to top

Apáról fiúra száll

A Magyar Mezőgazdaság kiadó két új sorozatában, az MMG Gazdahang podcastban és az MMG Direkt videócsatornán ezúttal a Holstein Genetika Kft. ügyvezetői, Akác Balázs és fia, ifj. Akác Balázs mesélték el a cégben zajló generációváltás nehézségeit, de betekintést nyerhettünk a szarvasmarha-tenyésztés nagy genetikai értékű termékeinek előállítására specializálódott vállalat működésébe is.

MMG - Direkt | Mellettem az utódom | beszélgetés a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatóival

 

 

A negyedik adásban Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó tulajdonos-ügyvezetője a több mint 30 éves Holstein Genetika Kft. meghatározó mérföldköveinek számító eseményeire kérdezett, amelyek befolyásolták a cég mai működését.

"A Holstein Genetika Kft. 1990-ben alakult amerikai érdekeltséggel. A tengerentúli mentalitást megszokni, illetve a cégvezetésbe átültetni, nem volt egyszerű feladat. A közös ügyvezetés végül a cég termékpalettájának színesítését eredményezte:

’91-ben a szaporítóanyag-forgalmazás mellett megjelent kínálatunkban az első tőgybimbó-fertőtlenítő készítmény, 2006-ban a szexált sperma forgalmazása, 2015-ben pedig a tömegtakarmány-tartósítók forgalmazása is"

- közölte Akác Balázs.

Nehézkes folytatás

A közgazdász végzettségű ifj. Akác Balázs a cég várományosaként szerette volna folytatni az édesapja által elért eredményeket. Az ehhez vezető út azonban igen göröngyösnek bizonyult – épp Németországban dolgozott, amikor édesapja munkalehetőséget ajánlott a cég vezetésébe.

"Számos multinacionális cégnél dolgoztam logisztikai és értékesítői területen, majd 2017-ben hazatérve az országba, digitális menedzserként helyezkedtem el a Holstein Genetikánál. Ehhez azonban meg kellett győzni az amerikai ügyvezetést, hogy megfelelő vagyok a feladatra, függetlenül attól, hogy sem agrár-, sem állattenyésztői végzettségem nincs.

A bizonyítási vágy és az akarat meghozta az eredményt, és immár két éve édesapám mellett társügyvezetőként végzem a munkám" -mondta Ifj. Akác Balázs.

"Rá kellett eszmélnem arra, hogy az élet egy pillanat csupán. Ezt magam tapasztaltam, amikor 38 évnyi házasság után feleségem egy orvosi műhiba következtében elhunyt. E tragikus és drámai fordulat rádöbbentett arra, hogy amit felépítettem, azt tovább kell adnom. Leültünk a két fiammal erről beszélni, és végül Balázs hajlott jobban e feladatra. Emiatt költözött vissza Magyarországra" - tette hozzá Akác Balázs.

Tapasztalat – fiatalos lendület

Mint mondja, a generációváltás egy kifejezetten nehéz és érzékeny folyamat. Az életkorral sok minden változik, a felgyorsult világ nagyobb precizitást és dinamikusságot kíván, ami csak a következő generáció bevonásával lehetséges.

"Egy vállalat működésében természetesen elengedhetetlen az idősebb munkavállalók tapasztalata. Ugyanakkor a fiatal generáció gondolkodásmódja, frissessége és lendülete nélkülözhetetlen egy innovatív vállalat működéséhez, a modern piaci igények kielégítéséhez" - mondta Akác Balázs.

Édesapa a fiának a fokozatosság elvét követve adja át a stafétabotot. Legyen szó pénzügyről vagy partnerkezelésről, közösen beszélik át az adott helyzetet, és együtt döntenek.

Akác Balázs elismerte, hogy makacs természete miatt csak az általa kigondolt megoldás lehet célravezető, ám felismerte, hogy sok esetben nincs igaza. De a közös megbeszélések és egyeztetések konszenzust eredményeznek apa és fia között.

A közös döntések mellett a vállalaton belül bizonyos területeket külön koordinálnak. Fia a pénzügyi, IT-részleget, médiakommunikációt és a nemzetközi kapcsolatok ápolását végzi, míg ő a munkáltatói és szakmai oldalt képviseli.

"Egy kis tudatosságot is belecsempésztünk a cég sikeres generációváltásához. Fontosnak tartom, hogy Balázs eredményeket érjen el mellettem cégvezetőként, amiből a vállalat is prosperál, hogy majd mikor visszavonulok, nyugodtan hátradőlhessek.

Ehhez kapcsolódóan kitűztem egy dátumot, mely szerint 2023. március 31-ével végérvényesen átadom a stafétabotot a cég vezetését illetően.

Az viszont még képlékeny, hogy lemondásomat követően, milyen feladatokat látok majd el a cégen belül" - közölte Akác Balázs.

Kettejük között a cégvezetéssel kapcsolatban kialakult nézőpontok eltérései ellenére kijelenthető, hogy a Holstein Genetika Kft. a tavalyi járványterhes időben is remek évet zárt, stabil pénzügyi háttérrel. Ifj. Akác Balázs pedig reméli, hogy az ő érájában továbbra is piacvezető pozíciót tölt be cégük, illetve más területeken is megjelenhetnek, ahol a családias légkörű vállalat szintén sikeres lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.