Back to top

Befejeződött a SAPS és a zöldítési támogatás kifizetése

Lezárult a hazai termelők számára legfontosabb közvetlen támogatási jogcímekhez kapcsolódó kifizetés.

A termelők a korábbi előleg és részfizetéssel, valamint a most zárult végfizetéssel együtt a 2020-as kérelmeik alapján közel 364 milliárd forinthoz jutottak a területalapú alaptámogatás (SAPS) és a zöldítési jogcímhez kapcsolódóan - jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Emellett még összesen 11 milliárd forint kifizetés történt a kistermelői támogatás, illetve a termeléshez kötött anyatehéntartás keretében.

A következő hetekben a fiatal gazdák többlet területalapú támogatása és a területalapú termeléshez kötött támogatásait folyósítják.

Az államtitkár megerősítette: a közvetlen támogatások termelés és jövedelembiztonságot nyújtanak a termelőknek, javítják a hitelképességüket és önerőként versenyképességet növelő beruházások finanszírozásához is felhasználhatók. Ezért szerepük kiemelkedő a mezőgazdaság folyamatos működésének, fejlődésének szempontjából és ennek köszönhetően hozzájárulnak a magyar lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátásához is.

Feldman Zsolt elmondta, hogy

a Magyar Államkincstár 12,2 milliárd forintot utalt a területalapú alaptámogatás (SAPS) végfizetési eljárása során április 19 és 23 között a termelőknek.

Így a korábban kifizetett összegekkel együtt a 138 ezer SAPS támogatást igénylő - a tavalyi, 2020. évi kérelmeik alapján - összesen 241,2 milliárd forinthoz jutott. A másik legjelentősebb keretösszegű jogcím, a zöldítési intézkedés, amely 137 ezer termelőt érintett. Számukra 22,7 milliárd forintot utaltak végfizetés keretében. Ezzel az összeggel együtt a termelők 122,8 milliárd forintot kaptak a tavalyi októberi előlegfizetési időszak kezdete óta. A zöldítés hozzájárul a környezeti és éghajlatpolitikai célok eléréshez is többek között az állandó gyepterületek arányának megtartásán, a terménydiverzifikáción és az ökológiai fókuszterületeken keresztül.

A zöldítés 4 millió 344 ezer hektárt érintett, ami a mezőgazdasági terület meghatározó része, több mint négyötöde.

A kistermelői támogatási rendszerben közel 17 ezer termelő vált jogosulttá - emlékeztetett az államtitkár. Mint mondta, az érintettek az áprilisi végfizetési eljárás során 164 millió forintnyi, míg a teljes kérelemfizetési folyamat keretében 4,1 milliárd forintot kitevő támogatáshoz jutottak. Mintegy 5 700 termeléshez kötött anyatehéntartási támogatási kérelmet beadó termelő is megkapta az őt megillető támogatást. Az eljárás keretében 6,9 milliárd forintot utaltak át számunkra.

Fotó: unsplash.com

Feldman Zsolt hangsúlyozta,

a Magyar Államkincstár munkáját segítette, hogy a termelők többsége törekedett a pontos és a helyes adatokat tartalmazó kérelmek beadására, ez is hozzájárult az áprilisi kifizetésekhez.

Ezért az agrártárca államtitkára kéri az egységes kérelmet beadóktól, hogy a rendelkezésre álló határidőig igyekezzenek minél pontosabban kitölteni kérelmeiket, alaposan áttekinteni azt és szükség szerint korrigálják az előzetes ellenőrzés keretében feltárt hiányosságokat. Ehhez igénybe vehető az országos lefedettségű falugazdász hálózat is, amely működését az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében finanszírozza.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége

A koronavírus-járvány idején tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szentesen.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A Horsch bemutatta a 24 méteres gyomirtó boronáját

A Horsch egymás után bővíti a gyomirtó gépeinek palettáját, néhány napja mutatták be a lenyűgöző méretű Cura ST sorozatú gyomírtó borona új verzióját.