Back to top

A COVID végét várja a hűtő- és konzervipar

Drágább lesz-e a hazai gyorsfagyasztott és konzerv zöldség, illetve gyümölcs a tavaszi fagyok miatt? Hogyan hat a feldolgozó üzemekre az elhúzódó járványhelyzet és a gazdasági válság? Erről kérdeztük Sebesta Pétert, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) elnökét.

Néhány éve nehezebb lekötni a kapacitásokat
Az ágazat egyik legfontosabb terméke a zöldborsó
Fotó: pixabay
Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mekkora kárt okoztak a gyümölcsösökben a tavaszi fagyok - mondta. Reálisan megbecsülni majd csak május közepe után lehet, amikor a virágzást követően megjelennek a kötött gyümölcsök. Csak ez után lehet előre jelezni, hogy mennyibe fog kerülni a feldolgozott gyümölcs.

A gyorsfagyasztott és konzerv zöldségek tekintetében nem lehet fagykárokról beszélni, a zöldborsó ugyanis nem szenvedett fagykárt, a csemegekukoricát és uborkát pedig még el sem vetették.

A hazai hűtő- és konzervipar közel száz százalékban hazai termelőktől szerzi be az alapanyagot. A két legfontosabb termék, a zöldborsó és a csemegekukorica tekintetében két-három éve problémát jelent a gyártási kapacitások lekötése, amiben szerepet játszik, hogy a tartósan magas takarmányárak miatt a termelők egy része inkább a takarmánytermelés irányába fordul az étkezési kukorica és borsó helyett.

A gyümölcs ilyen szempontból statikusabb: a termelési területben nem jellemző érdemi változás.

Csak az időjárás jelent bizonytalansági tényezőt, amely meghatározza a felvásárlás árát.

A járványhelyzet vegyesen, de inkább negatívan hatott a hűtő- és konzerviparra. Elsősorban az előbbi szenvedte meg a HORECA (étkezés, vendéglátás) szektor leállását. Jelentős bevételkiesést okozott a termelőknek, hogy bezártak a vendéglők, a hotelek, az iskolák, és emiatt nem volt szükség annyi élelmiszerre. Ezt a kiesést pedig más piacokon nem lehetett kompenzálni, mert

nem feltétlenül igaz, hogy amit az ember nem eszik meg az étteremben, azt otthon fogja elfogyasztani.

Odavágott kukorica-feldolgozóknak a COVID
Magyarország az Egyesült Királyság legnagyobb fagyasztott kukorica beszállítója
Fotó: pixabay
Az egyes vállalkozások bevételkiesése nagyon hullámzó képet mutat. Az angliai exportra termelők például rendkívül rosszul jártak. Magyarország az Egyesült Királyság első számú fagyasztott kukoricabeszállítója, a kivitelünk harmada oda megy. A HORECA bezárása azonban gyakorlatilag lenullázta.

A pandémiás korlátozások miatti veszteség cégről cégre változó, de

sok vállalatnál jellemzők az eladatlan készletek, kényszer-értékesítések és a várakozás.

A szakmában nagy érdeklődést váltott ki a kormány bejelentése, hogy az előttünk álló hét éves fejlesztési ciklusban összességében mintegy 750 milliárd forinttal fogja támogatni az élelmiszeripar fejlesztését.

Nagyon jó hírnek és stratégiai döntésnek nevezte a bejelentést Sebesta Péter. Hozzátette: sok múlik majd azon, hogyan sikerül a gyakorlatban megvalósítani a kitűzött célokat, hogyan válnak elérhetővé a források a vállalkozások részére.

„Ha valóban modernizációra, kapacitásbővítésre és digitalizációra fordítjuk ezt a pénzt, akkor látható eredménye lesz az ágazatban.”

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket a generációváltás nem éppen egyszerű folyamatáról Akác Balázzsal és ifjabb Akác Balázzsal, a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatóival, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.