0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A COVID végét várja a hűtő- és konzervipar

Drágább lesz-e a hazai gyorsfagyasztott és konzerv zöldség, illetve gyümölcs a tavaszi fagyok miatt? Hogyan hat a feldolgozó üzemekre az elhúzódó járványhelyzet és a gazdasági válság? Erről kérdeztük Sebesta Pétert, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) elnökét.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mekkora kárt okoztak a gyümölcsösökben a tavaszi fagyok – mondta. Reálisan megbecsülni majd csak május közepe után lehet, amikor a virágzást követően megjelennek a kötött gyümölcsök. Csak ez után lehet előre jelezni, hogy mennyibe fog kerülni a feldolgozott gyümölcs.

A gyorsfagyasztott és konzerv zöldségek tekintetében nem lehet fagykárokról beszélni, a zöldborsó ugyanis nem szenvedett fagykárt, a csemegekukoricát és uborkát pedig még el sem vetették.

A hazai hűtő- és konzervipar közel száz százalékban hazai termelőktől szerzi be az alapanyagot. A két legfontosabb termék, a zöldborsó és a csemegekukorica tekintetében két-három éve problémát jelent a gyártási kapacitások lekötése, amiben szerepet játszik, hogy a tartósan magas takarmányárak miatt a termelők egy része inkább a takarmánytermelés irányába fordul az étkezési kukorica és borsó helyett.

A gyümölcs ilyen szempontból statikusabb: a termelési területben nem jellemző érdemi változás.

Csak az időjárás jelent bizonytalansági tényezőt, amely meghatározza a felvásárlás árát.

A járványhelyzet vegyesen, de inkább negatívan hatott a hűtő- és konzerviparra. Elsősorban az előbbi szenvedte meg a HORECA (étkezés, vendéglátás) szektor leállását. Jelentős bevételkiesést okozott a termelőknek, hogy bezártak a vendéglők, a hotelek, az iskolák, és emiatt nem volt szükség annyi élelmiszerre. Ezt a kiesést pedig más piacokon nem lehetett kompenzálni, mert

nem feltétlenül igaz, hogy amit az ember nem eszik meg az étteremben, azt otthon fogja elfogyasztani.

Az egyes vállalkozások bevételkiesése nagyon hullámzó képet mutat. Az angliai exportra termelők például rendkívül rosszul jártak. Magyarország az Egyesült Királyság első számú fagyasztott kukoricabeszállítója, a kivitelünk harmada oda megy. A HORECA bezárása azonban gyakorlatilag lenullázta.

A pandémiás korlátozások miatti veszteség cégről cégre változó, de

sok vállalatnál jellemzők az eladatlan készletek, kényszer-értékesítések és a várakozás.

A szakmában nagy érdeklődést váltott ki a kormány bejelentése, hogy az előttünk álló hét éves fejlesztési ciklusban összességében mintegy 750 milliárd forinttal fogja támogatni az élelmiszeripar fejlesztését.

Nagyon jó hírnek és stratégiai döntésnek nevezte a bejelentést Sebesta Péter. Hozzátette: sok múlik majd azon, hogyan sikerül a gyakorlatban megvalósítani a kitűzött célokat, hogyan válnak elérhetővé a források a vállalkozások részére.

„Ha valóban modernizációra, kapacitásbővítésre és digitalizációra fordítjuk ezt a pénzt, akkor látható eredménye lesz az ágazatban.”

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket a generációváltás nem éppen egyszerű folyamatáról Akác Balázzsal és ifjabb Akác Balázzsal, a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatóival, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu