Back to top

Egy cseh mezőgazdasági termelői csoport kilépett az uniós társulásból

A Cseh Magángazdálkodók Egyesülete (Association of Private Farming of the Czech Republic, ASZCR) 16 éve tagja a COPA-nak, azonban április 23-án bejelentette távozását az európai szövetségből.

A prágai székhelyű szervezet

a távozás fő okaként az ernyőszervezetnek az EU mezőgazdasági támogatási programjának, a Közös Agrárpolitikának (KAP) a közvetlen kifizetések felső korlátozásával kapcsolatos álláspontját jelölte meg,

nevezetesen azt, hogy nem érték el, hogy kötelező legyen a kifizetések felső korlátozása.

Fotó: pixabay.com
A cseh szervezet vezetője az Euractiv munkatársainak kifejtette, hogy többször figyelmeztettek arra, hogy ha az EU-ban kötelező paraméterként nem vezetik be a közvetlen kifizetések korlátozását, néhány ország, amelynek kormánya nem kívánja alkalmazni ezt az intézkedést, továbbra is támogatásainak jelentős részét a legnagyobb agrárüzletágaknak irányítja, így, ha a jelenlegi COPA-pozíciókat fenntartják, akkor „a végén a klasszikus családi gazdálkodók veszítenek a legjobban”.

Az EU-ban az átlagos üzemméret Csehországban a legnagyobb, a nagyvállalatok az összes mezőgazdasági terület kétharmadát és az állattenyésztés 76% -át kezelik.

A kis- és családi vállalkozásokat képviselő ASZ CR azzal érvel, hogy a nagy mezőgazdasági vállalatok intenzív gazdálkodási módszereket alkalmaznak, károsítják a biológiai sokféleséget és hozzájárulnak a talaj pusztulásához.

„Az utolsó csepp a múlt év júliusában a Cseh Köztársaságnak, illetve Andrej Babiš miniszterelnöknek intézett levelük volt, amelyben

a COPA nyíltan lobbizott a cseh kormánynál azért, hogy utasítsa el a kifizetések felső határát, és így alapvetően támogatta a mezőgazdasági támogatás jelenlegi elosztási modelljének fenntartását”

- közölte a cseh egyesület, amely nehezményezte azt is, hogy a COPA magyarázatára vonatkozó „ismételt kéréseit” nem vették figyelembe.

Janusz Wojciechowski, az EU agrárbiztosa a twitteren reagálva a hírre azt mondta, hogy “bánja” a hírt.

„Nagyra értékelem, ahogy az ASZ CR képviselte a kis, közepes és hagyományos családi gazdaságokat” - mondta.

Fotó: pixabay.com
A hírre reagálva a magyar termelőket a COPA-COGECA ernyőszervezetben képviselő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közölte a magyarmezogazdasag.hu-val:

„az Association of Private Farming of the Czech Republic (ASZCR) szervezettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának nincs élő kapcsolata, a COPA-COGECA-ból történő kilépésüket nem kívánjuk kommentálni. Csehországból szakmai téren a COPE-COGECA-ban (is) aktív Cseh Agrárkamarával (Czech Agrarian Chamber- AKCR), illetve az Agricultural Association of the Czech Republic (ZSCR) szervezettel működünk együtt.

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket a generációváltás nem éppen egyszerű folyamatáról Akác Balázzsal és ifjabb Akác Balázzsal, a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatóival, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Euractiv

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium. Az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minőségének javulása büszkeségre adhat okot - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényének megnyitóján.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt I. ütem

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (székhely: 1062 Budapest, Andrássy út 100.) Pályázati Felhívást tett közzé, melyre a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sikeres pályázatot nyújtott be.

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

A tehenész-gumicsizma már a múlté

Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

A személyi jövedelemadó bevallási tervezetet érdemes átnézni

Az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).