0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A napraforgó és a kukorica vetése a felénél tart

A március közepe óta tartó hideg időben gyümölcsösök és szántóföldi kultúrák is több helyen fagykárt szenvedtek. Az időjárás lelassította a vegetáció fejlődését is, meghosszabbította a növények tavasz első felére jellemző fenológiai fázisait.

A lassú melegedés hatására lassan a szárbaindulnak az őszi kalászosok, a repce az ország egész területén már virágzik, de az állományok eltérően fejlődtek. Az őszi vetésű kalászosokkal hasonló a helyzet.

Van, ahol gazdálkodók elégedettek, máshol a búza nehezen bokrosodott.

Utóbbi állományokban az ország egyes területein nagy arányú a gombás fertőzés, míg az áprilisban lehullott csapadék hatására van, ahol a búzákon megjelent a lisztharmat és a sárga rozsda is.

A már elvetett tavaszi kalászosok és a napraforgó csírázásához és keléséhez nagyban hozzájárultak az áprilisi esők, ugyanakkor a szántóföldi kultúrák optimális fejlődéséhez a jelenleginél magasabb hőmérsékletre lenne szükség.

A talajhőmérséklet a hónap közepe táján érte el a 8-10 Celsius-fokot, így megkezdődhetett a kukorica vetése. A gazdálkodók közel egymillió hektáron terveztek szemeskukoricát vetni, ennek április végére mintegy a fele lesz a földben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától kapott adatok szerint több növény vetése gyakorlatilag befejeződött: tavaszi árpát 32 ezer, magborsót közel tízezer, zabot pedig mintegy 25 ezer hektáron, cukorrépát pedig 12 ezer vetettek.

A hónap közepén a napraforgó és a burgonya fele már a földben volt és az összesített táblázat alapján, ha az időjárás engedi, két-három héten belül befejeződhet a vetés.

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket a generációváltás nem éppen egyszerű folyamatáról Akác Balázzsal és ifjabb Akác Balázzsal, a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatóival, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/NAK