Back to top

A fenntartható élelmezési rendszer fontosabb, mint valaha

A fenntartható élelmezési rendszer közügy, amely a koronavírus-járvány alatt fontosabb lett, mint valaha - fogalmazott köszöntőjében Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az élelmezési csúcstalálkozó nemzeti dialógusának online eseményén.

Az ősszel New Yorkban megrendezendő Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója előtt az Agrárminisztérium Nemzeti Dialógust hívott életre, melynek

célja, hogy ösztönözze a nemzetek kapcsolódását a fenntartható élelmezési rendszerekhez, támogassa az elképzelések kidolgozását, elősegítse a jó gyakorlatok megosztását.

A virtuálisan megrendezett eseményen Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára mellett az ITM és a NÉBIH egy-egy szakembere is felszólalt.

Bencsik Dávid helyettes államtitkár a fenntartható élelmezési rendszerek jelentősége mellett érvelve elmondta, hogy az biztosítja az egészséges étrendet és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférést, garantálja az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi gazdasági szereplőjének méltányos kezelését, valamint csökkenti az élelmiszer-pazarlást, egyúttal hozzájárul az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési célok eléréséhez is. Az elsősorban gondolatébresztő, figyelemfelkeltő, információcserére szolgáló rendezvény kapcsán a helyettes államtitkár összefogásra kérte a társminisztériumokat, egyetemeket, kutatóintézeteket.

A helyettes államtitkár a program magyar koordinátoraként a hazai álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is.

Juhász Anikó, az Agrármisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára „Magyarország és a V4-tagállamok részvétele a fenntartható élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos uniós kutatásokban. Hogyan vonjuk be a fogyasztókat?” címmel megtartott hozzászólásában kifejtette: a V4 országok kedvező természeti adottságai jó alapot adnak az élelmiszerellátás kihívásainak megválaszolásához. Ugyanakkor, mint mondta,

további érdemi lépések szükségesek egy sokkal fenntarthatóbb, takarékosabb és hatékonyabb rendszer kialakítására.

Juhász Anikó hozzátette: a magyar kezdeményezésre létrejött BIOEAST együttműködés kertében 5 szakértői munkacsoport térképezi fel egy-egy adott területen a kihívásokat, illetve tesz javaslatot olyan kutatási témák megvalósítására, melyek a régió országai számára segítséget jelenthetnek a helyes, tényadatokon alapuló válaszok megfogalmazásához. Kedvező fejleményként értékelte, hogy a régió számára a BIOEAST együttműködés érezhetően komoly lökést ad a régiós kutatási igények és lehetőségek megjelenítéséhez.

Fotó: Csatlós Norbert

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy

az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának növelésére a Horizont Európa keretprogram is nagy hangsúlyt helyez.

A kutatási eredmények közvetlen szemléletformáló hatásúak, hiszen tényeket közölnek, amelyek az egyéni döntések következményeire is élesen rámutatnak. A táplálkozási szokásaik kialakításához a fogyasztók láthatóan egyre intenzívebben igénylik az olyan információkat, adatokat, amelyek a különböző élelmiszerek egészségügyi és környezeti összefüggéseit mutatják be - fogalmazott Juhász Anikó.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Tovább bővül a nemzeti parkok kínálata a fejlesztéseknek köszönhetően

Rendkívüli volumenben valósulnak meg fejlesztések a nemzeti parkokban, melyeknek köszönhetően idén tovább bővül az igazgatóságok kínálata és javul a természeti környezet állapota is. Számos bemutatóhely környezete szépül meg, emellett új kiállítások, tanösvények várják az érdeklődőket, valamint 3 új látogatóközpont is megnyitja kapuit idén.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Szepsy István: a tokaji bor megújítója

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az „Életműdíj Bizottság”, 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozta.

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos június 22-én az agrártárca sajtótájékoztatón ismertette a Hungarikum Bizottság ülésének eredményeit, a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár bővülését.

Almáskert dobozba zárva

Az almáskertből egyenesen a közeli feldolgozóba érkeznek a gyümölcsök, ahol azonnal elkezdődik a préselés. Az almát nem hűtik, nem tárolják, a legideálisabb állapotában dolgozzák fel, ez az egyik titka a VitaBox natúr gyümölcslevek minőségének és sikerének.

A klímaváltozás hatása

Nagyszabású nemzetközi tudományos tanulmányt készít a FAO az éghajlatváltozás növényi kártevőkre gyakorolt hatásáról a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és az ökoszisztémákban. Az átfogó tanulmány megjelentetését Finnország kezdeményezte és támogatta.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Nagy lehetőség előtt állnak a magyar gazdák

Történelmi léptékű vidékfejlesztési program nyújt finanszírozási segítséget a magyar agráriumnak – hangzott el a Budapest Bank online rendezvényén, ahol a jelenleg elérhető mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokról, valamint az agrárium digitalizációjáról volt szó.