Back to top

Jó hír a természet szerelmeseinek

Távcső segítségével vagy akár szabad szemmel is megleshető a főutak mellett a túzok kakasok látványos násztánca. S hogy miként? Bemutatjuk helyszínt, és azt, ahogyan bárki részese lehet ennek a természeti csodának Budapesttől mindössze 60 kilométerre.

Dürgő kakasokat és sétáló túzok tyúkok tucatjait lehet látni a Felső-Kiskunságban, Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében. Ha madárlesre érkezünk érdemes  napfelkelte és délután öt-hat óra után a helyszínen lenni, így bizonyos, hogy megfigyelhetjük a szántóföldeleken a látványos  madarakat.

MMG - Túzok násztánc, a dürgés

Bár még tart a dürgés, a tojásrakás időszaka is elkezdődött a túzokoknál, így a madarak költőhelyein már fokozott óvatossággal kell mozogni. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) felhívja a figyelmet, hogy a fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti. 

Április közepére a túzokkakasok már túl vannak az egymás közti rivalizáláson a központi dürgőhelyeken.

Az erőviszonyok mostanra már némileg rendeződtek, a legtöbb kakas már elkülönülten pózol a tyúkok előtt, akik a párzást követően április második felében kezdik lerakni a tojásaikat.

Az idei tavasz aszállyal indult, az eső későn érkezett meg, ez a túzokokra is kedvezőtlenül hat. Igazán jó költőhely várhatóan kevesebb lesz, mivel a csapadékhiány miatt alacsony a növényzet, száraz a talaj. A költésre alkalmas területeken csoportos fészkelésre lehet számítani.

Mivel a túzok mezőgazdasági környezetben, talajon fészkel, a költések megsemmisülésének nagyon nagy esélye van. A pótköltések miatt a kakasok dürgése egész májusban, sőt még június elején is megfigyelhető, hiszen nem szalaszthatják el egy esetleges második, vagy akár harmadik próbálkozás lehetőségét.

Mivel megkezdődött a tojásrakás, a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell lennünk. A fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti. A Felső-Kiskunságban Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében a túzokok viszonylag könnyen megfigyelhetők, de a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kéri, hogy a műutakról ne térjenek le, a nyílt területeken ne közlekedjenek a madarak megfigyelői!

Sikeres túzokvédelmi intézkedések

A Kiskunságban mintegy 600-650 példány túzok él. A túzokvédelmi programoknak köszönhetően számuk növekedésnek indult, bár még sok feladat áll a természetvédelmi szakemberek előtt. „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE Nature pályázat (www.tuzok.hu), keretében, illetve ahhoz kapcsolódóan mintegy 60 km középfeszültségű vezeték került földkábelbe a Felső-Kiskunságban, jelentősen növelve ezzel a túzokok életterét és megszüntetve a felnőtt madarak első számú veszélyeztető tényezőjét; a légvezetékekkel történő ütközést. A beavatkozás sikerességét jelzi, hogy az idei évben a korábbi légvezetékek környezetében, olyan területeken, ahol korábban egyáltalán nem, vagy csak kisebb létszámú csapatok voltak, már többször figyeltek meg a KNPI szakemberei nagyobb, akár 80 példányt számláló csapatokat dürgési időben.

A dürgő- és költőhelyek zavartalanságának biztosítása szintén kiemelten fontos, ennek ellenére viszonylag sok zavarás éri a túzokokat ebben az időszakban.

Az agrár-környezetgazdálkodási program túzokvédelmi intézkedéseivel érintett, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területeken a mezőgazdasági művelés a túzok ökológiai igényeihez igazodik; vagyis a szaporodási időszakban itt nem történik művelés.

Így csökkenteni lehet a mezőgazdasági gépek okozta zavarást és a tojások, fiókák veszélyeztetését.

A vadásztársaságokkal együttműködve pedig a vadászható ragadozók (pl. róka, dolmányos varjú) állományának szabályozását végzi a kNPI, növelve ezzel a sikeres költés és fiókanevelés esélyét.

Ezek az intézkedések pozitív hatással vannak az őz- és apróvad-állományokra, valamint a mezőgazdasági területekhez kötődő védett fajokra (pl. mezei pacsirta, sordély, sárga billegető) is. Ezért jellemző a Felső-Kiskunságban, hogy a túzokok gyakran láthatók együtt őzekkel, mezei nyulakkal.

A túzok Magyarországon 1971 óta védett, 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

 

(a fotók és a videóbejátszások Lóránt Miklós felvételei) 

Forrás: 
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Egy bagoly okozott komoly fennakadást egy holland iskolában

Hollandiában egy bagoly okozott fennakadást az oktatásban. Teljesen elzárta az iskola kapuját, így a tanulók nem jutottak be az épületbe, viszont élőben tanulmányozhatták a sasbagoly méreteit.

Illegális erdei szemétlerakókat számolt fel a Mecsekerdő

A Mecsekerdő mind az öt erdészete bekapcsolódott az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által támogatott „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű kormányzati programba. 2020 ősze óta összesen száznyolcvan köbméter hulladékot szállítottak el a baranyai erdőkből.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt I. ütem

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (székhely: 1062 Budapest, Andrássy út 100.) Pályázati Felhívást tett közzé, melyre a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sikeres pályázatot nyújtott be.