Back to top

A klímaváltozás áldozata lesz a kávé? Egy rég elfeledett faj lehet a megoldás

A tudósok Sierra Leone sűrű trópusi erdeiben újra felfedeztek egy olyan kávéfajt, amelyet már évtizedek óta nem láttak vadon teremni. Egy olyan növényre bukkantak, amely szerintük segíthet biztosítani a kávézás jövőjét, ami az éghajlatváltozás miatt veszélyben forog.

A kutatók szerint a Coffea stenophylla nevű faj (közismertebb nevén szenegáli, vagy felföldi kávé) jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint a világtermelés 56%-át kitevő arabica kávé és a 43%-át kitevő robusta kávé.

Ezenkívül a stenophylla kávéról az is bebizonyosodott, hogy az arabicához hasonlóan kiváló ízű.

Aaron Davis, a Nature Plants című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondta, hogy a stenophyllát Nyugat-Afrika egyes részein a 20. század elejéig termesztették és Európába exportálták, de a robusta bevezetése után felhagytak ennek a növénynek a termesztésével.

A világ kávétermelő övezetének számos gazdasága már most is tapasztalja az éghajlatváltozás negatív hatását, amely aggodalomra ad okot a több milliárd dolláros iparág számára.

Kiváló íz

Az arabica kávé ízét kellemesebbnek tartják, mint a robusta-t, amelyet főként instant kávéhoz és kávétermékekhez használnak. Azonban az arabica ellenálló képessége igencsak korlátozott az éghajlatváltozással szemben, ezenkívül

arra is rámutattak a kutatások, hogy a globális termelése legalább 50%-kal csökkenhet az évszázad közepére.

Ellenben a stenophylla 24,9 Celsius-fokos éves átlaghőmérsékleten nő, ami 1,9 fokkal magasabb, mint ami a robusta kávé ideális hőmérséklete, valamint közel 6,8 fokkal magasabb, mint az arabica kávé hőtűrőképessége.

Davis szerint a stenophylla újrafelfedezése segíthet a kávéipar „jövőjének biztosításában”, amely számos trópusi ország gazdaságában fontos szerepet játszik, ezáltal több mint 100 millió termelőnek nyújt megélhetést.

Igaz, hogy 124 kávéfajtát ismerünk, de a fogyasztás 99%-át az arabica és a robusta teszi ki.

„Elképzelésünk szerint a stenophylla minimális háziasítással magas értékű kávéként lehetne használható a melegebb éghajlaton élő gazdák számára” – mondta Davis, a brit Királyi Botanikus Kertek kávékutatásának vezetője.

Fontos erőforrás

„A stenophylla hosszú távon fontos erőforrást jelent számunkra az éghajlatnak ellenálló kávénövények új generációjának nemesítésében, mivel kiváló íz- és hőtűrő képességgel rendelkezik. Ha a levélrozsdával szembeni rezisztenciáról és szárazságtűrésről szóló történelmi jelentések igaznak bizonyulnak, akkor ez a növény remek lehetőséget jelentene a kávénövények nemesítése számára” – tette hozzá Davis.

A levélrozsda egy olyan gombabetegség, amely Közép- és Dél-Amerika kávéültetvényeit pusztította.

18 szakértő vett részt a stenophylla ízének tesztelésében, mely során megállapították, hogy a növény összetett íz profillal rendelkezik, természetes édességgel, közepesen magas savassággal, gyümölcsösséggel és „testességgel”.

Davis és a tanulmány társszerzői, Jeremy Haggar, a Greenwichi Egyetem munkatársa és Daniel Sarmu kávéfejlesztési szakember a vadonban keresték a stenophylla-t 2018 decemberében. Kezdetben mindössze egyetlen növényt fedeztek fel Sierra Leone középső részén, majd körülbelül 140 km távolságra, a nyugat-afrikai köztársaság délkeleti részén találtak egy vadon termő teljes stenophylla populációt.

„Mindkét területen sűrű trópusi erdő volt, ami azért is meglepő, mert a stenophylla általában a szárazabb, nyitottabb területeken fordul elő: hegygerinceken, lejtőkön és sziklás területeken” – közölte Davis.

Vadon termő stenophylla 1954 óta nem fordult elő Sierra Leonéban, az 1980-as évek óta pedig sehol az Elefántcsontparton, mindössze néhány példányt tartottak a kávékutatók a gyűjteményeikben, mondta Davis.

Nagymértékű erdőirtás

Davis szerint a stenophylla-t a kihalás fenyegeti a nagyarányú erdőirtás miatt abban a három országban, ahol eddig ismert volt: Sierra Leonéban, Guineában és Elefántcsontparton.

Az arabica és a robusta piros, esetenként sárga termésével ellentétbe a stenophylla termése intenzív fekete színű, a kávébabok pedig a termés belsejében találhatók.

„Nagyon optimisták vagyunk a stenophylla jövőjét illetően” – mondta Jeremy Torz, a kelet-londoni Union Hand-Roasted Coffee nevű kávéüzlet társalapítója.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.