Back to top

A klímaváltozás áldozata lesz a kávé? Egy rég elfeledett faj lehet a megoldás

A tudósok Sierra Leone sűrű trópusi erdeiben újra felfedeztek egy olyan kávéfajt, amelyet már évtizedek óta nem láttak vadon teremni. Egy olyan növényre bukkantak, amely szerintük segíthet biztosítani a kávézás jövőjét, ami az éghajlatváltozás miatt veszélyben forog.

A kutatók szerint a Coffea stenophylla nevű faj (közismertebb nevén szenegáli, vagy felföldi kávé) jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint a világtermelés 56%-át kitevő arabica kávé és a 43%-át kitevő robusta kávé.

Ezenkívül a stenophylla kávéról az is bebizonyosodott, hogy az arabicához hasonlóan kiváló ízű.

Aaron Davis, a Nature Plants című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondta, hogy a stenophyllát Nyugat-Afrika egyes részein a 20. század elejéig termesztették és Európába exportálták, de a robusta bevezetése után felhagytak ennek a növénynek a termesztésével.

A világ kávétermelő övezetének számos gazdasága már most is tapasztalja az éghajlatváltozás negatív hatását, amely aggodalomra ad okot a több milliárd dolláros iparág számára.

Kiváló íz

Az arabica kávé ízét kellemesebbnek tartják, mint a robusta-t, amelyet főként instant kávéhoz és kávétermékekhez használnak. Azonban az arabica ellenálló képessége igencsak korlátozott az éghajlatváltozással szemben, ezenkívül

arra is rámutattak a kutatások, hogy a globális termelése legalább 50%-kal csökkenhet az évszázad közepére.

Ellenben a stenophylla 24,9 Celsius-fokos éves átlaghőmérsékleten nő, ami 1,9 fokkal magasabb, mint ami a robusta kávé ideális hőmérséklete, valamint közel 6,8 fokkal magasabb, mint az arabica kávé hőtűrőképessége.

Davis szerint a stenophylla újrafelfedezése segíthet a kávéipar „jövőjének biztosításában”, amely számos trópusi ország gazdaságában fontos szerepet játszik, ezáltal több mint 100 millió termelőnek nyújt megélhetést.

Igaz, hogy 124 kávéfajtát ismerünk, de a fogyasztás 99%-át az arabica és a robusta teszi ki.

„Elképzelésünk szerint a stenophylla minimális háziasítással magas értékű kávéként lehetne használható a melegebb éghajlaton élő gazdák számára” – mondta Davis, a brit Királyi Botanikus Kertek kávékutatásának vezetője.

Fontos erőforrás

„A stenophylla hosszú távon fontos erőforrást jelent számunkra az éghajlatnak ellenálló kávénövények új generációjának nemesítésében, mivel kiváló íz- és hőtűrő képességgel rendelkezik. Ha a levélrozsdával szembeni rezisztenciáról és szárazságtűrésről szóló történelmi jelentések igaznak bizonyulnak, akkor ez a növény remek lehetőséget jelentene a kávénövények nemesítése számára” – tette hozzá Davis.

A levélrozsda egy olyan gombabetegség, amely Közép- és Dél-Amerika kávéültetvényeit pusztította.

18 szakértő vett részt a stenophylla ízének tesztelésében, mely során megállapították, hogy a növény összetett íz profillal rendelkezik, természetes édességgel, közepesen magas savassággal, gyümölcsösséggel és „testességgel”.

Davis és a tanulmány társszerzői, Jeremy Haggar, a Greenwichi Egyetem munkatársa és Daniel Sarmu kávéfejlesztési szakember a vadonban keresték a stenophylla-t 2018 decemberében. Kezdetben mindössze egyetlen növényt fedeztek fel Sierra Leone középső részén, majd körülbelül 140 km távolságra, a nyugat-afrikai köztársaság délkeleti részén találtak egy vadon termő teljes stenophylla populációt.

„Mindkét területen sűrű trópusi erdő volt, ami azért is meglepő, mert a stenophylla általában a szárazabb, nyitottabb területeken fordul elő: hegygerinceken, lejtőkön és sziklás területeken” – közölte Davis.

Vadon termő stenophylla 1954 óta nem fordult elő Sierra Leonéban, az 1980-as évek óta pedig sehol az Elefántcsontparton, mindössze néhány példányt tartottak a kávékutatók a gyűjteményeikben, mondta Davis.

Nagymértékű erdőirtás

Davis szerint a stenophylla-t a kihalás fenyegeti a nagyarányú erdőirtás miatt abban a három országban, ahol eddig ismert volt: Sierra Leonéban, Guineában és Elefántcsontparton.

Az arabica és a robusta piros, esetenként sárga termésével ellentétbe a stenophylla termése intenzív fekete színű, a kávébabok pedig a termés belsejében találhatók.

„Nagyon optimisták vagyunk a stenophylla jövőjét illetően” – mondta Jeremy Torz, a kelet-londoni Union Hand-Roasted Coffee nevű kávéüzlet társalapítója.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

A kiskereskedelmi adatokból látszik a vásárlási szokások változása

A háztartások fogyasztása májusban tetőzhetett, az első negyedévi állami juttatások nagy részét már felélte a lakosság és vásárlási szokásait a magas inflációnak megfelelően kezdi átalakítani - nyilatkozták az MTI-nek elemzők a kiskereskedelmi forgalom legfrisseb adataiból.

A szalmonellával szennyezett adalékanyagot Magyarországról szállították a belgiumi csokoládégyárba

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba - erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI érdeklődésére.

Átlag alatti vetőmagtermést valószínűsít a terméktanács

Az őszi kalászos vetőmagok terméskilátásai országrészenként jelentősen eltérnek, de mindenütt elmarad az átlagostól – közölte az MTI-vel a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Nem elég szeretni a házias savanyúságot

Nemcsak a házias ízek és a roppanós állag kap helyet egy savanyúságot készítő családi vállalkozás életében, a célravezető munkabeosztás, a cégfejlesztés is fontos a sikeres termeléshez. Nem elég minőségi termékek gyártani, a fejlesztések mellett a gyártási folyamatok helyes sorrendjére is érdemes odafigyelni.

Kampány indul a nyári sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy emberre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Szeptemberben indul újra a felújított Zselici Csühögő

2022 elején elindult a több mint 120 éves, rendkívül népszerű Almamelléki Állami Erdei Vasút, azaz a Zselici Csühögő felújítása. A beruházás végét július közepére tervezték, de az elmúlt hónap szélsőséges időjárása, nagy esői miatt nagy mennyiségű sár zúdult a pályára, amely nagyban nehezítette a munkálatokat.

Új vezető a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri üzemeinek élén

Lidia Wronska veszi át a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri gyárainak irányítását, az új vezető a Nestlé egyesült királyságbeli Fawdon gyáregységből érkezik Magyarországra - közölte a vállalat kedden az MTI-vel.