A kutatók szerint a Coffea stenophylla nevű faj (közismertebb nevén szenegáli, vagy felföldi kávé) jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint a világtermelés 56%-át kitevő arabica kávé és a 43%-át kitevő robusta kávé.
Aaron Davis, a Nature Plants című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondta, hogy a stenophyllát Nyugat-Afrika egyes részein a 20. század elejéig termesztették és Európába exportálták, de a robusta bevezetése után felhagytak ennek a növénynek a termesztésével.

Kiváló íz
Az arabica kávé ízét kellemesebbnek tartják, mint a robusta-t, amelyet főként instant kávéhoz és kávétermékekhez használnak. Azonban az arabica ellenálló képessége igencsak korlátozott az éghajlatváltozással szemben, ezenkívül
Ellenben a stenophylla 24,9 Celsius-fokos éves átlaghőmérsékleten nő, ami 1,9 fokkal magasabb, mint ami a robusta kávé ideális hőmérséklete, valamint közel 6,8 fokkal magasabb, mint az arabica kávé hőtűrőképessége.
Davis szerint a stenophylla újrafelfedezése segíthet a kávéipar „jövőjének biztosításában”, amely számos trópusi ország gazdaságában fontos szerepet játszik, ezáltal több mint 100 millió termelőnek nyújt megélhetést.
„Elképzelésünk szerint a stenophylla minimális háziasítással magas értékű kávéként lehetne használható a melegebb éghajlaton élő gazdák számára” – mondta Davis, a brit Királyi Botanikus Kertek kávékutatásának vezetője.

Fontos erőforrás
„A stenophylla hosszú távon fontos erőforrást jelent számunkra az éghajlatnak ellenálló kávénövények új generációjának nemesítésében, mivel kiváló íz- és hőtűrő képességgel rendelkezik. Ha a levélrozsdával szembeni rezisztenciáról és szárazságtűrésről szóló történelmi jelentések igaznak bizonyulnak, akkor ez a növény remek lehetőséget jelentene a kávénövények nemesítése számára” – tette hozzá Davis.
18 szakértő vett részt a stenophylla ízének tesztelésében, mely során megállapították, hogy a növény összetett íz profillal rendelkezik, természetes édességgel, közepesen magas savassággal, gyümölcsösséggel és „testességgel”.
Davis és a tanulmány társszerzői, Jeremy Haggar, a Greenwichi Egyetem munkatársa és Daniel Sarmu kávéfejlesztési szakember a vadonban keresték a stenophylla-t 2018 decemberében. Kezdetben mindössze egyetlen növényt fedeztek fel Sierra Leone középső részén, majd körülbelül 140 km távolságra, a nyugat-afrikai köztársaság délkeleti részén találtak egy vadon termő teljes stenophylla populációt.

Nagymértékű erdőirtás
Davis szerint a stenophylla-t a kihalás fenyegeti a nagyarányú erdőirtás miatt abban a három országban, ahol eddig ismert volt: Sierra Leonéban, Guineában és Elefántcsontparton.
„Nagyon optimisták vagyunk a stenophylla jövőjét illetően” – mondta Jeremy Torz, a kelet-londoni Union Hand-Roasted Coffee nevű kávéüzlet társalapítója.