Back to top

A klímaváltozás áldozata lesz a kávé? Egy rég elfeledett faj lehet a megoldás

A tudósok Sierra Leone sűrű trópusi erdeiben újra felfedeztek egy olyan kávéfajt, amelyet már évtizedek óta nem láttak vadon teremni. Egy olyan növényre bukkantak, amely szerintük segíthet biztosítani a kávézás jövőjét, ami az éghajlatváltozás miatt veszélyben forog.

A kutatók szerint a Coffea stenophylla nevű faj (közismertebb nevén szenegáli, vagy felföldi kávé) jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint a világtermelés 56%-át kitevő arabica kávé és a 43%-át kitevő robusta kávé.

Ezenkívül a stenophylla kávéról az is bebizonyosodott, hogy az arabicához hasonlóan kiváló ízű.

Aaron Davis, a Nature Plants című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondta, hogy a stenophyllát Nyugat-Afrika egyes részein a 20. század elejéig termesztették és Európába exportálták, de a robusta bevezetése után felhagytak ennek a növénynek a termesztésével.

A világ kávétermelő övezetének számos gazdasága már most is tapasztalja az éghajlatváltozás negatív hatását, amely aggodalomra ad okot a több milliárd dolláros iparág számára.

Kiváló íz

Az arabica kávé ízét kellemesebbnek tartják, mint a robusta-t, amelyet főként instant kávéhoz és kávétermékekhez használnak. Azonban az arabica ellenálló képessége igencsak korlátozott az éghajlatváltozással szemben, ezenkívül

arra is rámutattak a kutatások, hogy a globális termelése legalább 50%-kal csökkenhet az évszázad közepére.

Ellenben a stenophylla 24,9 Celsius-fokos éves átlaghőmérsékleten nő, ami 1,9 fokkal magasabb, mint ami a robusta kávé ideális hőmérséklete, valamint közel 6,8 fokkal magasabb, mint az arabica kávé hőtűrőképessége.

Davis szerint a stenophylla újrafelfedezése segíthet a kávéipar „jövőjének biztosításában”, amely számos trópusi ország gazdaságában fontos szerepet játszik, ezáltal több mint 100 millió termelőnek nyújt megélhetést.

Igaz, hogy 124 kávéfajtát ismerünk, de a fogyasztás 99%-át az arabica és a robusta teszi ki.

„Elképzelésünk szerint a stenophylla minimális háziasítással magas értékű kávéként lehetne használható a melegebb éghajlaton élő gazdák számára” – mondta Davis, a brit Királyi Botanikus Kertek kávékutatásának vezetője.

Fontos erőforrás

„A stenophylla hosszú távon fontos erőforrást jelent számunkra az éghajlatnak ellenálló kávénövények új generációjának nemesítésében, mivel kiváló íz- és hőtűrő képességgel rendelkezik. Ha a levélrozsdával szembeni rezisztenciáról és szárazságtűrésről szóló történelmi jelentések igaznak bizonyulnak, akkor ez a növény remek lehetőséget jelentene a kávénövények nemesítése számára” – tette hozzá Davis.

A levélrozsda egy olyan gombabetegség, amely Közép- és Dél-Amerika kávéültetvényeit pusztította.

18 szakértő vett részt a stenophylla ízének tesztelésében, mely során megállapították, hogy a növény összetett íz profillal rendelkezik, természetes édességgel, közepesen magas savassággal, gyümölcsösséggel és „testességgel”.

Davis és a tanulmány társszerzői, Jeremy Haggar, a Greenwichi Egyetem munkatársa és Daniel Sarmu kávéfejlesztési szakember a vadonban keresték a stenophylla-t 2018 decemberében. Kezdetben mindössze egyetlen növényt fedeztek fel Sierra Leone középső részén, majd körülbelül 140 km távolságra, a nyugat-afrikai köztársaság délkeleti részén találtak egy vadon termő teljes stenophylla populációt.

„Mindkét területen sűrű trópusi erdő volt, ami azért is meglepő, mert a stenophylla általában a szárazabb, nyitottabb területeken fordul elő: hegygerinceken, lejtőkön és sziklás területeken” – közölte Davis.

Vadon termő stenophylla 1954 óta nem fordult elő Sierra Leonéban, az 1980-as évek óta pedig sehol az Elefántcsontparton, mindössze néhány példányt tartottak a kávékutatók a gyűjteményeikben, mondta Davis.

Nagymértékű erdőirtás

Davis szerint a stenophylla-t a kihalás fenyegeti a nagyarányú erdőirtás miatt abban a három országban, ahol eddig ismert volt: Sierra Leonéban, Guineában és Elefántcsontparton.

Az arabica és a robusta piros, esetenként sárga termésével ellentétbe a stenophylla termése intenzív fekete színű, a kávébabok pedig a termés belsejében találhatók.

„Nagyon optimisták vagyunk a stenophylla jövőjét illetően” – mondta Jeremy Torz, a kelet-londoni Union Hand-Roasted Coffee nevű kávéüzlet társalapítója.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.