Back to top

A mezőgazdaság "megreformálásával" védené a környezetet a PepsiCo

A PepsiCo bejelentette új "Pozitív Mezőgazdasági" programját, amelynek keretében 2030-ra mintegy 3 millió hektárra szeretnék kiterjeszteni a megújító, regeneratív gazdálkodási gyakorlat elterjedését. A programban említett földterület nagysága megegyezik a kólaóriás teljes ökológiai lábnyomával. Ezzel a kezdeményezéssel 2030-ra legalább 3 millió tonna üvegházhatású gázkibocsátást kívánnak megszüntetni.

A regenerativ gazdálkodás alapja, hogy a termőtalaj önfenntartó módon legyen képes a termesztett növényt kiszolgálni, ebbe az adott klímához igazított gazdálkodástól kezdve a vízhasználaton racionalizálásán át a tudatos legeltetésig minden beletartozik.

A cég programjának céljai között szerepel a mezőgazdaság ellátási láncában dolgozók, a több mint 250 ezer ember megélhetésének javítása, továbbá az alapélelmiszerek teljes egészének a fenntartható beszerezése – írja az ESM.

Ezenkívül az ellátási láncban a kólaóriás az üvegházhatású gázkibocsátását kívánja megszüntetni 2040-re, mivel egyre nagyobb a fogyasztók és a befektetők nagyvállalatokat érintő nyomása a globális felmelegedés elleni küzdelem vonatkozásában.

A PepsiCo Pozitív Mezőgazdasági programjával azt is el szeretné érni, hogy a mezőgazdaságból származó termények a regeneratív gazdálkodási gyakorlatból származzanak, megerősítve a gazdálkodói közösséget. A vállalat 60 ország gazdálkodóival fog együttműködni, hogy olyan gyakorlatokat alkalmazzanak, amelyek növelik az ellenálló képességet, valamint javítják és helyreállítják az ökoszisztémákat.

Az Egyesült Államokban például a PepsiCo a gazdákkal együttműködve több mint 35 000 hektáron ültetett takarónövényeket, ami a gazdaságon belüli üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 38 százalékos csökkenését eredményezte, beleértve a talaj szén-dioxid-megkötését is.

Jelenleg a PepsiCo különböző szervezetekkel, például az Egyesült Államok Fenntartható Fejlődési Ügynökségével dolgozik együtt a gazdák életének javítása érdekében, és világszerte további partnerségek kialakítását tervezi.

A Pozitív Mezőgazdasági stratégia egy újabb lépés a vállalat "PepsiCo Positive" útján, amely lényegében Földünk és a népesség érdekeit, segítését tartja szem előtt.

Ramon Laguarta, a PepsiCo elnök-vezérigazgatója elmondta: "A világ egyik vezető élelmiszer- és italgyártó vállalataként a mai világ piaci igényeit figyelembe vevő élelmiszerrendszer alapvető fontosságú a működésünk szempontjából, és méretünkből adódóan felelősségünk, hogy jelentős változásokat hajtsunk végre.”

Hozzáteszi, "A PepsiCo Pozitív Mezőgazdasági programja a befektetéseket, az innovációt és a mezőgazdasági partnereinkkel való erőteljes együttműködést helyezi előtérbe. Együtt dolgozva csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, elláthatjuk elengedő élelmiszerrel a gyorsan növekvő népességet, és több ember számára biztosíthatunk megélhetési lehetőségeket."

A cégcsoport által vállalt egyéb fenntarthatósági intézkedések közé tartozik az élelmiszeripari innovációs központok elindítása a Világgazdasági Fórummal partnerségben, hogy olyan helyi élelmiszerrendszereket fejlesszenek ki, amelyek befogadók, hatékonyak, fenntarthatóak és biztosítják az ellátást.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Kőbe zárt rejtély

Életünk során mindig keressük a kapcsolatot a természethez fűződő gyökereinkkel, olykor tudatosan, máskor tudat alatt. Idővel rádöbbenünk, hogy boldogságunk tiszta forrása a harapnivaló friss levegő, a fodrosodó patak csobogása, a fák ölelő karja, az évmilliókat megélt, ősenergiát sugárzó kőzet közelsége, azaz az anyatermészet kincsei.

Nincs élet nélkülük

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleiket felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek – többségében rovarok – virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Az év fája a süvöltény

Az Országos Erdészeti Egyesület legutóbbi online szavazásán a lehetséges három faj közül a voksok mintegy felét a lisztes berkenye (régies nevén süvöltény) kapta, így lett az Év fája 2021-ben a kecskefűz és a fehér nyár előtt. A lisztes berkenye fajcsoport (Sorbus aria agg.) számos, egymástól nehezen megkülönböztethető kis fajt takar, melyek középhegységeink sziklás talajú erdeiben fordulnak elő.

Összeállt a két tejóriás - A Dale Farm ellátási szerződést kötött az Arlával

Az Egyesült Királyság két legnagyobb tejipari vállalata, a Dale Farm és az Arla Foods első alkalommal társult egy jelentős ellátási partnerség keretében.

Első magyar egyetemként csatlakozik a MATE a biológiai sokféleséget védő koalícióhoz

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) első magyar és a világ negyedik felsőoktatási intézményeként kapcsolódott az „Együtt a biológiai sokféleségért!” nemzetközi koalícióhoz, melynek fő célja, hogy a részt vevő szervezetek együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának globális megőrzéséért.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

A hőhullám nem törte meg a gabonatermesztést Franciaországban

Franciaországban az előző héten többnyire kedvezőek maradtak a szántóföldi növénytermesztés feltételei a kánikula ellenére a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal adatai szerint.