Back to top

A napi rekordszámú COVID-19 halálozások ellenére is tovább tiltakoznak az indiai gazdák

A gazdák ezrei nem tántorodnak el, folytatják tiltakozásukat Újdelhiben a fertőzések rekordszintű megugrása ellenére is. November óta több tízezer gazda tiltakozik Narendra Modi miniszterelnök kormánya által elfogadott három új mezőgazdasági törvény ellen, amelyek a gazdák szerint tönkreteszik megélhetésüket.

Miközben India a koronavírus-fertőzések második, még brutálisabb hulláma ellen küzd, a kormány által tavaly elfogadott mezőgazdasági törvények hatályon kívül helyezését követelő gazdák ezrei nem tántorodnak el, és folytatják tiltakozásukat a főváros, Újdelhi külvárosában.

November óta több tízezer gazda tiltakozik Narendra Modi miniszterelnök kormánya által elfogadott három új mezőgazdasági törvény ellen, amelyek a gazdák szerint tönkreteszik megélhetésüket, mivel a magáncégek nagyobb befolyást kapnak az ágazat felett.

A tüntetések már hatodik hónapja tartanak.

Bár Modi azt állítja, hogy az új törvények modernizálják India mezőgazdaságát, a gazdák szakszervezetei és a kormány közötti tárgyalások több fordulóján nem sikerült kimozdítani a holtpontról.

Még a COVID-19 válság eszkalálódása sem tudta megtörni a főként az északi Pandzsáb, Haryana és Uttar Prades államban élő gazdák tiltakozását. Már hetek óta rekordot dönt a napi fertőzések és halálesetek száma.

"Ezek a farmtörvények nagyobb veszélyt jelentenek számunkra, mint a koronavírus" - mondta egy tüntető Delhi és a szomszédos Haryana állam határánál.

A határon a gazdák a COVID-19 iránymutatásait figyelmen kívül hagyva nem tartották be a fizikai távolságtartást és nem viseltek arcmaszkot sem.

A pandzsábi származású Singh már hónapok óta részt vesz a tiltakozásban a gazdák által "fekete" törvényeknek nevezett intézkedések ellen.

"Túl fogjuk élni a COVID-19 vírus helyzetet, de ha nem állunk ellen a Modi-kormány által hozott fekete mezőgazdasági törvényeknek, akkor temethetjük országunk jövőjét is." - mondta.

A 61 éves Gurdarshan Singh a főváros másik fő belépési pontjánál tüntet, ahol, akárcsak Tikrinél, továbbra is ezrek gyűlnek össze.

"Nem félünk a COVID-19-től, mert van fontosabb dolgunk is, ami miatt aggódnunk kell" - mondta az Al Jazeerának Singh, kisbirtokos gazda.

Singh megkérdőjelezte a kormány indítékait, hogy akkor hagyta jóvá a mezőgazdasági törvényeket, amikor az ország a járvány közepén volt, anélkül, hogy a jogszabályokat megvitatta volna a gazdákkal vagy az ellenzéki pártokkal.

"Ha a kormányt annyira aggasztja a járvány, miért hozta meg a mezőgazdasági törvényeket a járvány közepén anélkül, hogy megkérdezte volna, hogy akarjuk-e ezeket a „reformokat” vagy sem" – mondta.

"Miért nem tudja a kormány bejelenteni, hogy visszavonja a törvényeket? Folytatni fogjuk a tiltakozásunkat, hacsak ez a kormány vissza nem vonja őket, és nem garantálja nekünk a minimális támogatási árat a terményeinkért"."

Singh elmondta, hogy az elmúlt hetekben csökkent a tüntetők száma az Újdelhiben található három helyszínen. De ezt nem a járványnak, hanem a búza betakarítási szezonjának tulajdonította.

November vége óta farmerek tízezrei táboroztak le három kulcsfontosságú autópályán Újdelhi mellett, sátrak százait állították fel és traktorokkal blokkolták az utakat.

Egyes gazdák még téglaházakat is építettek az autópályák mentén, számítva a kormány elleni hosszú küzdelemre.

Rögtönzött konyhák tucatjai szolgálják fel az ételt, és önkéntesek ingyenesen kínálnak egészségügyi ellátást. Sátraikban és traktoraikban a gazdák ventilátorokat és vízhűtőket helyeztek el, hogy megküzdjenek India hírhedt hőségével.

A gazdák nem hajlandók elhagyni a helyszíneket, hacsak a kormány nem hajlandó teljesen visszavonni a mezőgazdasági törvényeket, és nem garantálja a minimális támogatási ár (MSP) rendszer fenntartását, amely minimális eladási árat biztosít számukra a terményeikért.

Közben egészségügyi szakértők aggodalmuknak adtak hangot a folyamatos tiltakozások miatt, tekintettel arra, hogy az országban rekordszámú COVID-19 fertőzést jelentettek.

A nagyszámú embertömeg jelenléte kihívást jelenthet, főleg azért, mert az egészségügyi rendszer Újdelhi környékén most omlik össze. Akut oxigén- és ágyhiány van.

Crematoriums overwhelmed as COVID cases spike in India

A Bharatiya Janata Párt (BJP) szóvivője, Syed Zafar Islam elmondta, hogy kormánya hajlandóságot mutatott a gazdákkal való együttműködésre, de rajtuk múlik, hogy lefújják-e a tiltakozást.

"A gazdáknak kell belátniuk, hogy ez nem a tiltakozás ideje. A kormány készen áll a párbeszédre" - mondta.

Satnam Singh Behru a tiltakozások egyik vezetője azonban csodálkozik, hogy a kormány miért nem vonja vissza a törvényeket, hogy a tiltakozó gazdák visszatérhessenek otthonaikba.

"Miért nem fogadja el a kormány a követeléseinket? Ha elfogadja a követeléseinket, akkor holnap visszatérünk az otthonunkba" - mondta Behru.

"Több mint 350 gazdát veszítettünk el ezekben a hónapokban. Szívrohamban, balesetben vagy öngyilkosságban haltak meg. Bármi is történik, nem térünk vissza az otthonunkba, hacsak a kormány nem fogadja el a követeléseinket."

Forrás: 
Aljazeera.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Egy derűs ember borús napjai

Stand-upos humoristát világjárvány felszálló ágának idején megkeresni – az álmoskönyv szerint nem túl ígéretes vállalkozás. Próbálkozni persze lehet. Hadházi László végül is nyakas alföldi legény, látott már életében egyet s mást.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Műanyag szívószál helyett

Az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát 2021-ben betiltják Európában, úgyhogy helyettesítő anyagokat keresnek a kiváltásukra.

Mit jelent a méz oxálsav-tartalmára vonatkozó új rendelet?

2021. február 23-án az FDA (az USA Élelmiszer-biztonsági Hivatala) véglegesítette azt a rendeletet, amely kivételt állapít meg a mézben és a lépes mézben található oxálsav-maradványok toleranciakövetelményére. Sokak számára ez nem volt meglepetés, hiszen már több hónapja dolgoztak rajta és a nyilvánossággal (a szakmával) is nyílt párbeszédet folytattak.

A klímaváltozás hatása

Nagyszabású nemzetközi tudományos tanulmányt készít a FAO az éghajlatváltozás növényi kártevőkre gyakorolt hatásáról a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és az ökoszisztémákban. Az átfogó tanulmány megjelentetését Finnország kezdeményezte és támogatta.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Nagy lehetőség előtt állnak a magyar gazdák

Történelmi léptékű vidékfejlesztési program nyújt finanszírozási segítséget a magyar agráriumnak – hangzott el a Budapest Bank online rendezvényén, ahol a jelenleg elérhető mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokról, valamint az agrárium digitalizációjáról volt szó.

Precízió és digitalizáció a szántóföldi gazdálkodásban

Az elmúlt évtizedben a KITE Zrt. elébe ment mindannak, ami a következő évtized után az Európai Unióban a gazdákra vár. Június 1-jén Nádudvaron, 3-án Dalmandon, 9-én pedig Mezőfalván rendhagyó bemutatón vázolták, hogy a több oldalról szorongatott mezőgazdálkodásnak szerintük mi jelenti a kiutat.

Földpiac: a történelmi esély

Bár a törvény nem szabott határidőt az ukrán állampolgárok földhöz jutását illetően, a szakértők egyértelműen állítják, hogy a még szabad földterületek rövid időn belül gazdára találnak. Ukrajnában néhány hét múlva, július 1-jén megnyitják a földpiacot, amitől várhatóan felgyorsulnak az események.