Back to top

Böllérfesztivál nem, az adományozás maradt

Idén már hatodik alkalommal rendezték volna meg Nemesgörzsönyben a „Visítástól Vígadásig” című Böllérverseny és –Fesztivál. A COVID-19 okozta járványügyi veszélyhelyzet azonban a rendezvény hagyományos formában történő megtartását nem tette lehetővé. Ennek ellenére nem szeretnték volna, ha a folyamat megszakadna, így az idei évben is jótékony célra fordítják az eseményen felhasználni kívánt húst.

A verseny megálmodója, Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a település korábbi polgármestere elmondta, a verseny célja a vidéki értékek, a falusi szokások és gasztronómiai hagyományok bemutatása, a vidám vásári forgatagok kultúrájának újjáélesztése.

MMG - Böllérfesztivál nem, az adományozás maradt

Az első rendezvényen, 2016-ban 12 csapat, 2017-től már 16 csapat mérte össze böllértudását, versenyen kívül pedig a házigazdák és a díszvendég csapata idézte meg a hamisítatlan vidéki disznóvágások hangulatát. A fesztivált várakozásokat felülmúló érdeklődés övezi, a látogatók száma az alig több, mint 700 lelkes településen a lakosságszám többszörösét érte el, közel 3500 fő látogatott ki egy-egy rendezvényre.

„Az elmúlt őszön még reménykedtünk abban, hogy a fesztivál 2021 februárjában ismét megrendezhető lesz, ezért a szervezés előkészületeit megtettük”- magyarázta Győrffy Balázs. Békeidőben a versenycsapatok egy-egy, kb. 180 kg körüli sertést dolgoznak fel a nap folyamán, amelyeket a közalapítvány biztosít számukra. A verseny során sonkát, szalonnát, hurkát, kolbászt és toros ételeket bírál a zsűri, míg a látogatók kóstolhatnak a frissen készült ételekből.

A versenyen résztvevő csapatok által feldolgozott húsból hurka, kolbász készül, melyeket minden évben ajándékcsomagokban osztanak ki a kuratórium tagjai.

Az idei évben a Pápai Hús kft közreműködésével tudták feldolgoztatni a sertéseket, melyekből ezer csomag felvágott és szalonna készült.

A szervezők szeretnék, ha az ajándékcsomagokat a leginkább rászorulók kaphatnák meg, így felkérték az Ökomenikus Segélyszervezetet, hogy ebben legyenek segítségükre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Érdemes élni a fejlesztési pályázatok lehetőségével

A hazai élelmiszeripar a következő években példátlan mértékű forráshoz jut, amelynek köszönhetően komoly fejlesztések várnak az ágazatra. A pályázatok lehetőségével pedig érdemes élni – jelentette ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Tolna megyében.

Élesebb tőle a látásunk és megtanít fütyülni. Mi az?

Szinte minden háztartásban fogyasztanak sárgarépát és az egyik leginkább gyerekbarát zöldségféle, gyakran szerepel az uzsonnás dobozokban. De mit tesz pontosan a sárgarépa a szervezetért és hogyan építheti be az étrendjébe? Íme, a sárgarépa egészségügyi előnyei és fogyasztásának legjobb módjai.

Tervek a Hungerit Zrt.-nél: korszerűsítés, kapacitásbővítés, hatékonyságnövelés

Befejeződött az a stratégiai feltáró piacelemzés a Hungerit Zrt.-nél, amely alapján Magyarország második legnagyobb baromfi-termeltetéssel, -feldolgozással és továbbfeldolgozással foglalkozó vállalata megtervezi a jövőjét. Ezt a folyamatot a vállalat új vezérigazgatója, Volosinovszki János vezényli le, aki ez év április elsejétől irányítja a cég munkáját.