0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Böllérfesztivál nem, az adományozás maradt

Idén már hatodik alkalommal rendezték volna meg Nemesgörzsönyben a „Visítástól Vígadásig” című Böllérverseny és –Fesztivál. A COVID-19 okozta járványügyi veszélyhelyzet azonban a rendezvény hagyományos formában történő megtartását nem tette lehetővé. Ennek ellenére nem szeretnték volna, ha a folyamat megszakadna, így az idei évben is jótékony célra fordítják az eseményen felhasználni kívánt húst.

A verseny megálmodója, Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a település korábbi polgármestere elmondta, a verseny célja a vidéki értékek, a falusi szokások és gasztronómiai hagyományok bemutatása, a vidám vásári forgatagok kultúrájának újjáélesztése.

youtube://v/FxdVOjKK6T8

Az első rendezvényen, 2016-ban 12 csapat, 2017-től már 16 csapat mérte össze böllértudását, versenyen kívül pedig a házigazdák és a díszvendég csapata idézte meg a hamisítatlan vidéki disznóvágások hangulatát. A fesztivált várakozásokat felülmúló érdeklődés övezi, a látogatók száma az alig több, mint 700 lelkes településen a lakosságszám többszörösét érte el, közel 3500 fő látogatott ki egy-egy rendezvényre.

„Az elmúlt őszön még reménykedtünk abban, hogy a fesztivál 2021 februárjában ismét megrendezhető lesz, ezért a szervezés előkészületeit megtettük”- magyarázta Győrffy Balázs. Békeidőben a versenycsapatok egy-egy, kb. 180 kg körüli sertést dolgoznak fel a nap folyamán, amelyeket a közalapítvány biztosít számukra. A verseny során sonkát, szalonnát, hurkát, kolbászt és toros ételeket bírál a zsűri, míg a látogatók kóstolhatnak a frissen készült ételekből.

A versenyen résztvevő csapatok által feldolgozott húsból hurka, kolbász készül, melyeket minden évben ajándékcsomagokban osztanak ki a kuratórium tagjai.

Az idei évben a Pápai Hús kft közreműködésével tudták feldolgoztatni a sertéseket, melyekből ezer csomag felvágott és szalonna készült.

A szervezők szeretnék, ha az ajándékcsomagokat a leginkább rászorulók kaphatnák meg, így felkérték az Ökomenikus Segélyszervezetet, hogy ebben legyenek segítségükre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu