Back to top

A cél, hogy működjön az ágazat

A tavaly óta tartó takarmányár-emelkedés már sajnos áldozatokat is követelt: vannak például olyan baromfihizlalással foglalkozó termelők, akik úgy döntöttek, egyelőre szüneteltetik ezt a tevékenységet. A folyamatos veszteségtermelés helyett inkább a munkásaikat a gazdaságukon belül átcsoportosítják, hogy ne kelljen őket elbocsátani. A helyzet mindenképpen valamiféle beavatkozást igényel.

MMG - A cél, hogy működjön az ágazat

A 2020-as agrárcenzus megmutatta, hogy az állattenyésztési ágazat aránya a mezőgazdaságon belül tovább romlott, holott szinte minden fórumon azt hallani, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat értékesítésében növelni kell a feldolgozott termékek arányát.

Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke
Fotó: Bokor Ádám
Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke:

Ezért rendkívül szükségesnek ítélem az állami odafigyelést, az állami támogatást. A nemzeti támogatások egy részének az állattenyésztésbe való bizonyos átcsoportosítását, bizonyos termeléshez kötött támogatásoknak a kialakítását.

Ezt kell kihasználnunk, hogy ezt a válságot is túléljük, úgy, mint annak idején 6-7 évvel ezelőtt a tejválságot, hiszen akkor Európa legnagyobb támogatását kapta a magyar termelő.

Azzal együtt, hogy bizony akkor is nagyon-nagyon oda kellett figyelni neki az életben maradásra, nagyon oda kellett figyelni a költségcsökkentésre és bizony nagyon komoly részt vállalt a válság áthidalásában, de együttes erővel akkor is sikerült ezt megoldani, hogy nem csökkent az állomány, a tejelő állomány stagnált, és ezt kell elérnünk most is minden ágazatban mert hosszú távon igenis emelkedni kell az áraknak

Fotó: Bokor Ádám
Minden szakértő azt mondja, hogy az

inputanyagok árának emelkedése előbb-utóbb növeli a fogyasztói árakat

– bár ezt az akciós húsárakon még nem látni. Az állattartóknak azonban a leálláson kívül a nyilván a termelés takarékos fenntartása és a fejlesztés az alternatíva.

Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke:

Ezt viszont már nagyon sokszor elmondtuk az állattenyésztőknek, hogy a saját maguk által csökkenthető költségeket tegyék meg. Meg is teszik. Tehát itt ebben a tekintetben lassan már a végére járunk, hiszen a precíziós állattenyésztés is kezd egyre nagyobb teret ölteni. Bizony, azok a telepek, amelyek korszerű technológiával, innovatív beruházással rendelkeznek, ott a határon vannak a költségmegtakarítás tekintetében. De egy olyan külső erő, mint

a takarmányár-emelkedés, de ebben mondhatok mást is, hiszen a csomagolóanyagok ára is emelkedik, a higiéniai szabályok betartásának költségei emelkednek, a forint és valutaárfolyamnak a kedvezőtlen változása ugyancsak sújtja nyilvánvalóan az állattenyésztőket.

nem beszélve arról a rendkívül sok állati és állattenyésztést sújtó vírusról, ami ez elmúlt időszakban az ágazatokat érintette.

Itt beszélhetünk a madárinfluenzáról, az afrikai sertéspestisről, vagy épp a covid-vírust, amellyel az utóbbi időszakban meg kellett a mezőgazdaságban küzdeni. De hát ahogy mondani szokás, teher alatt nő a pálma, vagyis azok a termelők, akik hivatásként tekintenek az állattenyésztésre, vagy az agráriumra, meg fogják találni azokat a lehetőségeket, hogy a termelést a jelenlegi, vagy akár magasabb színvonalon is folytassák. A jelen helyzetben a termelés felfüggesztése mellett döntő gazdálkodó a leállást istállófejlesztésre, új technológia bevezetésére is felhasználhatja, vagy egy ilyen helyzet lehetőséget ad a családi munkamegosztás és felelősségi rendszer átalakítására is – a cél, hogy működjön az ágazat.

Fotó: Csatlós Norbert

Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke:
Amikor generációváltásról beszélünk az állattenyésztésben, és a mezőgazdaságban általában, akkor a fiatalokat erre a nagyon szép, de nagyon kemény pályára kell orientálni.

És ha nincs megélhetési lehetőség benne, nincs stabilan kiszámítható jövedelem, akkor bizony nagyon nehéz lesz az ifjú gazdákat az állattenyésztésre rábírni,

hiszen nekik is a szabadságuk van, családjuk van, amire időt akarnak szánni. És ez bizony 365 vagy 366 napos elfoglaltság. Még egyszer mondom, nagyon szép, nagyon kreatív munka, de nagyon is kemény és embert próbáló feladat ez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium. Az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minőségének javulása büszkeségre adhat okot - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényének megnyitóján.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.