Back to top

Első Nemzetközi Ezerjó Nap

Az Ezerjó szőlőből készült bor olyan, akár egy virágcsokor! Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is.

Jó savtartalmú – ezért is annyira üde, könnyed és frissítő. Tiszta, gyümölcsös zamata miatt önmagában is élvezetes, de ételek mellé is jólesik – pláne májusban, a tavasz legszebb, legvirágosabb hónapjában. Éppen ezért május 16-án koccintsunk Ezerjóval, ünnepeljük ezt a magyar fajtát, szeressük és ismerjük meg jobban!

Borászok összefogásával

A naptárban már kőbe vésett helye van a Cabernet Franc Napnak, ünnepeljük a Furmint Day-t és az Aszú Day-t, de még korántsem telt be a kalendárium. Ezért Csetvei Krisztina móri borász, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítője gondolt egyet, és életre hívta az első Nemzetközi Ezerjó Napot. A kezdeményezéshez gyorsan csatlakozott néhány móri borász: a Móri Brigád, a Geszler Családi Pincészet, a Lincz Pincészet, Miklóscsabi Pincéje és a Paulus Borház. Az Ezerjó szőlőfajta azonban nemcsak a Móri borvidékén készül, hanem például a Kunsági és az Ászár-Neszmélyi borvidékeken is, ezért örömmel csatlakozott a kampányhoz a kunsági Frittmann Pincészet és az ászári Petőcz Családi Pincészet.

A fenti borászok támogatásával készült el a honlap és zajlik a kampány. A szervezők azonban minden Ezerjót készítő borász jelentkezését várják, és arra buzdítják őket, hogy regisztráljanak – így minél több ezerjó-termelőt bemutathatnak a borszerető közönségnek.

Fakanállal kampányolnak

Az Ezerjó Nap népszerűsítéséhez számos fiatal séf és gasztroblogger is csatlakozott, ők egy-egy Ezerjóból készített bor mellé alkottak izgalmas receptetek. Barna Ádám posírozott pisztrángot, Biró Norbert harcsafilét, Mogyorósi Donát „tökfőzeléket”, Nábelek Zsófi panna cottát, Reszkető Tamás sertészszüzet, Sajben Csaba parajfőzeléket, Tischler Petra „pisztrángsonkát”, Wichmann Anna pedig citromos csirkét készített. (a receptek itt találhatók: http://ezerjonap.hu/bor-es-etel-parositas/)

Mogyorósi Donát „tökfőzelék"
Mogyorósi Donát „tökfőzelék"

Egész hónapban, országszerte

Nemcsak május 16-án, hanem egész május hónapban lehet majd Ezerjókat kóstolni remek áron, ételekkel párosítva, poharazva. Az Ezerjó lelőhelyek megtalálhatók az ezerjonap.hu oldalon, a felsorolásban szerepel minden, a csárdától a wellness-hotelig, Sárvártól Szegedig. Az egyes kedvezményeket és akciókat pedig folyamatosan töltik majd fel az oldalra. Az ezerjó-lelőhelyeket fel lehet ismerni az ajtókra kihelyezett Ezerjó Nap-matricáról is!

Nábelek Zsófi panna cotta
Nábelek Zsófi panna cotta

Miért nemzetközi?

Ugyan miért kell nemzetközinek hívni, hiszen az Ezerjó magyar fajta. Ez igaz, azonban egy kis mennyiség készül Ausztriában is, de készít Ezerjót Maurer Oszkár vajdasági borász is. És természetesen az is a nemzetköziség mellett szól, hogy az Ezerjóban hívő borászok szeretnék a fajta nemzetközi ismertségét is növelni. Frittmannék Ezerjója évről évre szép sikereket ér el a nemzetközi porondon is, ahogy Csetvei Krisztina Ezerjója is kapható több országban, Lengyelországtól az USA-ig. Spanyolország vezető borbloggere Kriszti amforájában érlelt Ezerjójára azt mondta, hogy „több ezer kóstolt borból az árkategóriájában az év legjobb fehérbora!” Miklós Csabi Ezredes Ezerjója pedig kapható a Kempinski Hotel Corvinusban – és ugye ezt a szállodát sem a magyarok látogatják többségében. Mindezek miatt az ezerjonap.ju oldal angol nyelven is elérhető.

Segíts, fotózz, nyerj!

2020-ban mindössze 399 hektár Ezerjó ültetvény volt Magyarországon, pedig alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még négyszer ennyi Ezerjó szőlő virult, de sok szőlősgazda más, divatosabb fajtákat telepített helyette (jelenleg 5-ször annyi Chardonnay van, mint Ezerjó).

Népszerűsítsd az Ezerjót, ne hagyd, hogy feledésbe merüljön ez az izgalmas, sokoldalú szőlőfajta!  Fotózkodj Ezerjóval és / vagy az Ezerjó-lelőhelyek ajtómatricájával, töltsd fel a fotót a Facebookra vagy az Instagramra, jelöld meg: #ezerjonap, és ha a legtöbb like-ot gyűjtöd be, tiéd lesz a 8-palackos ezerjó-borcsomag!

Forrás: 
hungarowines

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világsiker a TokajKalauz

Best European Wine Book lett a TokajGuide. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

Öntözött szőlők?

Sok vitát kavar szakmai körökben, hogy kell-e, illetve szabad-e öntözni a szőlőt. Aki felvásárlón keresztül értékesít, és kiegyensúlyozott mennyiséget és minőséget szeretne betakarítani, annak a mai időjárási viszonyok komoly kihívást jelentenek. Támogatói és ellenzői egyaránt akadnak, s talán ennek is köszönhető, hogy alig találkozunk gyakorlati példákkal az ágazaton belül.

Katona István díj 2021

A volt Kiskunhalasi Állami Gazdaság egykori igazgatója emlékére, a Magyar Borok Háza Alapítvány által létrehozott Katona István díjat, minden évben két szakembernek adják át, akik munkásságuk során a magyar szőlő-bor ágazatot segítették. Egy olyan személy kapja, aki a tudományt, s egy aki a gyakorlatot műveli kimagasló módon. Az idei díjátadóra Verpeléten került sor.

Gépesíthető munkák

Álltunk a Kokas-hegyen, Légli Ottó hároméves Sauvignon blanc-ültetvénye őszi napsütésben fürdött, és a legszebb badacsonyi panorámában gyönyörködtünk. A festői környezet a Vektor Mezőgép Kft. által felvonultatott Spedo és Freilauber gépmodellek bemutatásának hátteréül szolgált.

Bakonyi 100

Éppen Károly-napon rendezték a Bakonyi 100 emlékkongresszust a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán, ahol Bakonyi Károly szőlőnemesítő nem hétköznapi személyiségére, szakmai, emberi értékeire emlékeztek.

a’Capella: Ábrahámhegyre hangszerelve

A monori pincefalu szívében lévő KultPince kulturális eseményei, rendezvényei egyedi színfoltot jelentenek a környék életében. Azon túl, hogy a KultPince, a bor, a gasztronómia és a kultúra találkozóhelye, filmvetítéseik sok rajongót vonzanak. A kezdetek óta párosítják a bort és a gasztronómiát a filmmel, amikor is a rendezvénytermük moziteremmé változik.

Kadarka Nap – ünnepeljük a Kadarkát!

Közösségi finanszírozással – kilenc borászat összefogásával – elindult az első Kadarka Nap kampánya. Míg 2008-ban még közel 600 hektár Kadarka volt Magyarországon, a HNT friss statisztikái szerint ma már csak 273 hektárnyi maradt, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb az érdeklődés a fajta iránt.