Back to top

A hazai görögdinnye idénye is később indul

Az áprilisi fagyok miatt megfáztak a fóliába vagy az alagutakba kiültetett palánták. Így ha nem lesz extrém meleg május-júniusban, várhatóan 10-15 nap késéssel kezdődik a szedés, azaz július 5-10. előtt legföljebb hajtatásból vehetünk hazai görögdinnyét, jelezte Sándor László, a Nunhems vetőmagcég termékfelelőse.

Fotó: Rimóczi Irén
Az időjárás a dinnyetermesztőkhöz sem volt kegyes. Akik még az április eleji fagyok előtt kiültették a palántákat a fólia alagutak alá, a szokatlanul hideg, néhány napon mínusz 4-5 °C-os hajnalok miatt 50-100 százalékos fagykárt könyvelhetnek el.  De a nagyobb légterű fóliasátrakban is fázott a dinnyepalánta, a hideg ott is visszavetette a fejlődésüket. Így már biztos, hogy várhatóan 10-15 nap késéssel kezdődik a szedés.

A szedések Spanyolországban, Észak- és Közép-Olaszországban is késnek.

Amit jelenleg a hazai áruházak és nagybani piacok kínálnak, az  a görögdinnye Szicíliában, vagy még délebbre, Marokkóban, Iránban, esetleg az almériai fóliasátrakban termett.

A vetőmag-eladásokból az látszik, hogy a tavalyinál mintegy 10 százalékkal, kb. 400 hektárral kisebb felületen termesztenek idén görögdinnyét. A 3450 hektárból a becslések szerint 2200 hektáron lesz oltott állomány, ami természetesen mind hibrid. Saját gyökerű hibrideket körülbelül 700 hektárra ültetnek, konstans fajtákat pedig terv szerint 550 hektáron termesztenek, ennek a zöme helyrevetett.

Az oltott palánták termesztése nemcsak a nagyobb hozam érdekében, hanem a hideg okozta stressz kivédésében is előny.

Amíg ugyanis a dinnyepalánták saját gyökéren 18, a lopótökre oltva 16 °C-os átlagos napi talajhőmérséklet alatt már megfáznak, a leggyakrabban használt interspecifikus alanyra oltva elviselik a 14 °C-ot. A 4 °C különbség nagy előny az ideihez hasonló években.

Persze az sem mindegy, hogy meddig tart a hideg. 3-4 napnál hosszabb lehűlés esetén már biztosan sérülnek a palánták, és hosszú idő kell, amíg a gyökérzet, majd pedig a lomb újra megerősödik, ami a nagy termés alapja.

A tavalyi szezon eleji értékesítési gondok rányomták a bélyegüket a fajtaválasztásra is. A hűvös április, május, majd a Medárdot követő esős időszak következtében ugyanis minden fajta elaprósodott, a termések a szokásosnál kisebbre nőttek, így akár 10-15 százalék lett méreten aluli, azaz eladhatatlan. Ezt a veszteséget idén mindenképp szeretnék elkerülni a termelők, ezért az előző évinél egy méretosztállyal nagyobb dinnyéket adó fajtára váltottak.

Évenként 1-2 százalékkal emelkedik hazánkban a mag nélküli dinnye aránya
Fotó: Sándor László

A belföldön amúgy is intenzív a nagy termések(10-15 kilogrammos) kereslete, mert a hagyományos piacokon több dinnyét adnak el szeletelve, mint egészben. Németországban azonban továbbra is a 3-5 kilogrammos, elsősorban mag nélküli terméseket várják. Lengyelországban pedig az 4-7 kilogrammos dinnyék népszerűek, amelynek a kisebb hányada már szintén mag nélküli.

Továbbra is cél a hazai, kb. 10 kilogrammos fejenkénti dinnyefogyasztás növelése, és persze az exportot is szeretnénk bővíteni. Ez utóbbi az összes termés bő harmadát tette ki tavaly, tudtuk meg Sándor Lászlótól.

Fotó: Sándor László

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

2020 életműdíjasa lett Szent-Miklóssy Ferenc

Nyugdíjas kollégánk, volt szerkesztőnk és főszerkesztőnk, Szent-Miklóssy Ferenc szakmai tevékenységét díjazták a közelmúltban. Életműve valóban magáért beszél, hiszen egész életében az ismeretátadás, a kertészek munkájának segítése vezérelte. Évtizedeken át volt a Kertészet és Szőlészet rovatvezetője, elindította a Kerti Kalendárium havilapot és máig a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke.

Aranyérmes magyar fehérborok Bordeaux-ból

Az idén két részletben rendezték a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény - hogy áll a hazai dohánytermesztés?

A dohányágazatban a tavalyi év koránt sem volt kedvező a termelőknek, ami egyrészt a palántanevelés időszakában az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadt, emellett a pandémia okozta munkaerőhiányt is megsínylette az ágazat. Az idei év kilátásairól, a palántanevelésről és az ágazat helyzetéről Kenyeres Sándor, a tisztújítás során a MADOSZ frissen választott elnöke számolt be lapunknak.

Fokozódó csapadékhiány

Június általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, ami eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. A talaj egyre jobban kiszárad, már nemcsak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont óriási szüksége lenne a csapadékra.

Június 17-én ismét Zöldség- és Gyümölcsnap: indul a hazai gyümölcsszezon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program június 17-re idén is meghirdeti a hazai Zöldség- és Gyümölcsnapot, hogy felhívja a figyelmet a hazai termesztésű friss, szezonális gyümölcsökre és zöldségekre.

Nem a helyi gazdákkal versenyeznek

Két magyar is felkerült az amerikai Forbes magazin 30 under 30 listájára. Észak-Amerikában már 10 éve minden évben összeállítja a kiadó a harminc legtehetségesebb 30 évesnél fiatalabb személy listáját, több kategóriában – művészet, média, oktatás, sport, tudomány, technika, üzlet, vállalkozás –, és hatodik éve európai top harmincas listát is készít.

Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.