Back to top

Nem minden virágbolt éli túl a járványt

Melyek az aktuális csokor-, virágtrendek, és hogyan érinti a virágos szakmát a járványhelyzetet, valamint a gazdasági válság? – erről beszélt a Magyar Mezőgazdaságnak Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke, aki azt is elárulta, mivel köszönti az édesanyját vasárnap.

Néhány éve a sokféle virágból kötött, kazalszerű csokrok hódítanak, és bár a virágkötők kezdetben múló hóbortnak hitték a virágdobozokat, azok tartósan népszerűek maradtak, sőt, mára újabb és újabb változatokban jelennek meg. A kerek kalapdobozokba épített, többségében élő, de szárított, impregnált részekkel is díszített, szorosan egymáshoz kötött virágokat nedves tűzőhabba rögzítik, aminek köszönhetően jóval tovább virulnak a vágott csokroknál. Akár egy-másfél hétig tartósak maradnak.

Mivel a pandémia a virágkereskedelmet is átalakította, előtérbe kerültek a webshopok és a kiszállítás, amelynek az egyszerűbben szállítható dobozos virág népszerű produktuma lehet.

Aki cserepes virággal kedveskedne, választhatja a szezonálisan nyíló hortenziákat, amiket ki is lehet ültetni a kertbe. Népszerű és ajánlott a törperózsa, az azálea, az orchidea, ha pedig olcsóbbat szeretnénk, a fokföldi ibolya, a minigerbera és a begónia lehet jó választás.

A virágboltok 15-20 százaléka zárhat be év végéig

Folyamatosan virágzik és alacsony gondozást igényel a flamingó és az orchidea. Ezekben a növényekben viszonylag kevés odafigyelés mellett is sok örömük lehet a megajándékozott édesanyáknak.

Boros Attila együtt dolgozik az anyukájával, és anyák napján rendszerint a kedvencével, orgonacsokorral köszönti fel.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy nagyon megtépázta az ágazatot a járvány és a gazdasági válság, a rendezvények korlátozása, valamint a márciusi zárás.

Annak ellenére, hogy tavaly lényegesen több esküvőt tartottak, mint 2019-ben, és a temetések száma is megnőtt, ezek az ismert korlátozások miatt nem eredményeztek érdemi forgalmat a virágtermelők és -kereskedők számára.

Az előző évben összességében negyven százalékkal esett vissza az értékesítésük 2019-hez képest, amely százmilliárdokban mérhető veszteség. Idén jól indult számukra az év, a nőnap utáni teljes zár azonban 85-100 százalékos bevételkiesést okozott nekik. Jelenleg nagyon bíznak az anyák napjában, és úgy vélik: már akkor is szerencsésnek érezhetik magukat, ha éves szinten csak húsz százalékos lesz a forgalomkiesésük.

Ez az általános jövedelmi lehetőségek függvényében más-más mértékben érinti a virágosokat az ország egyes területein, de a szakmai egyesület előrejelzése alapján év végére összességében a virágüzletek 15-20 százaléka végleg be fog zárni.

A szakma szerint offline termék marad a virág

Márciusban a virágforgalmazókat is megillette az állami bértámogatás, és a tízmillió forintos gyorskölcsönre is jogosulttá váltak. Boros Attila viszont hangsúlyozta:

óva intette a tagságot a meggondolatlan kölcsönfelvételtől.

Ezzel a lehetőséggel szerinte csak annak szabad élnie, aki biztos abban, hogy az áthidaló pénzügyi segítséggel meg tudja tartani az üzletét, amely ki is fogja termelni a törlesztést.

Mivel a virág az élelmiszerhez hasonlóan rövid élettartamú termék, a forgalmazók többsége csökkentett szortimenttel vágott bele a pandémiás időszakba és nem kezdett kísérletezni. Az még a jövő kérdése, hogy aki már weben vásárol, megmarad-e ezen a kereskedelmi csatornán, de Boros Attila szerint a virág alapvetően továbbra is offline termék marad.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Felvásárlás Ausztriában

Bővíti talajművelőgép-kínálatát a legnagyobb osztrák munkagépgyártó, a Pöttinger. Felvásárolta az alsó-ausztriai Stoitzendorfban működő Cross Farm Solution vállalatot, amely elsősorban vegyszereket kiváltó mechanikus gyomirtó berendezések – kultivátorok, küllőskapák, csillagkerekes forgókapák és rugósfogú gyomboronák – gyártásában szerzett magának elismerést és piaci részesedést.

Alacsony a magyar tejtermékek aránya az élelmiszerüzletekben

Hivatkozással a Nébih 2021. évi kutatási jelentésére (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható.