Back to top

A koronavírus-járvány ellenére is megnyílt a kertkiállítás: több mint 6000 látogató volt az első napon

Bár Európa-szerte elmaradt vagy digitális térbe került szinte az összes szakmai kiállítás és vásár, a Bundesgartenschau, röviden BUGA 2021 látványos kertészeti kiállítás és kertbemutató mégis kezdetét vette a türingiai Erfurtban.

Németország legszebb "kertje"  egészen október 10-ig fogja elvarázsolni az ide látogatókat. A szabadtéri kerti bemutató 430 000 m² kiállítótérrel, 87 000 négyzetméternyi felületen virág és növénybeültetéssel, több mint 50 tematikus és bemutató kerttel és fedett bemutatócsarnokkal valóban lenyűgöző program lehetőséget kínál. 

A BUGA 2021 idén „hazaérkezik” Erfurtba, abba a városba, ahol az első nemzetközi kertkiállítás is megszervezték 1865-ben.

Ennek a kiállításnak a történet is feldolgozzák és bemutatják a rendezvényen.  A városban létrehozott tarka virágmezők, történelmi hátterek, élénk színek és illatok segítségével Erfurt egy valódi virágünnepet álmodott meg, ahol egyúttal a kertészeti szakma részletes bemutatását is célul tűzték ki
A mintegy tizenegy évig tervezett kertkiállítás -a  korlátozások és szigorú előírások ellenére- a szervezők szerint már az első napok visszajelzései alapján is sikert könyvelhet el. A látogatók nagyon örülnek, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő bizonytalanságok ellenére mégis megnyílhatott a régóta várt kiállítás.

Fotó: Fotó: Pressestelle Buga Erfurt 2021


A látogatók előre lefoglalt időpontra érkezhetnek, azért, hogy a kontaktkutatást biztosítani tudják egy lehetséges fertőződés esetén.

A megnyitó napján máris 6547 látogató érkezett az erfurti kiállításra.

Az épp a megnyitó után életbe lépő új járványügyi előírásoknak megfelelően a második naptól kezdve csak negatív teszttel lehet a kiállítás területére lépni. Ennek ellenére az első három napon összesen mintegy 15 000 látogató fordult meg. Összehasonlítva más, még a járvány előtt megrendezett kertkiállításokkal, ez a látogatószám egyáltalán nem rossz- fogalmazott Kathrin Weiß, a BUGA ügyvezetője. 

A kiállítás központi területe a történelmi Egaparkban található, ott lehet megtekinteni 
a fedett csarnokok kiállításait is. A rendezvény azonban egyedülálló módon nem korlátozódik Erfurtra, mintegy 25 külső helyszínnel összekapcsolja a türingiai tartomány – Erfurt közvetlen és távolabbi szomszédságában található, történelmi jelentőségű, kiemelkedő szépségű kertjeit és parkjait.
A rendezvényről bővebb információ a www.buga2021.de oldalon található.

 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Mindig zsenge a karalábé

Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Májusi cseresznye...

Május közepén érik a legkorábbi magyar nemesítésű cseresznye, majd sorban követik a többiek. A hazai fajták közt több öntermékeny is van, amikhez nem kell porzópartnert ültetnünk a kertbe. Akinek csak kevés helye van, ilyet válasszon!

Kínában utcákat fertőtlenít, Mindszenten gyümölcsöst permetez

Kínában a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy néha még angol nyelvű szoftvert sem érkeznek készíteni egy új termékhez. Ennek egy mindszenti gyümölcsöskertben voltunk a szemtanúi, permetezőrobotot láttunk. De ha kell, füvet nyír, műtrágyát szór, vagy terhet hord az eszköz.

Meglephetünk egy virágcsokorral?

Egy ország mosolyát szeretnék előcsalogatni június 28-án hazánk lelkes és a közös jóért örömmel adakozó „virágos” szak­emberei (virágüzletek, kertészeti árudák, faiskolák), vagyis újra itt a nagysikerű VIRÁGGAL EGY MOSOLYÉRT országos akció.

Négyen versengenek a díjért

Bemutatták azt a négy új nemesítésű fajtát, amelyek idén esélyesek lehetnek a FleuroStar2021 díj elnyerésére. A versenyt szervező Fleuroselect nemzetközi dísznövényszövetség összegyűjtötte, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetően szerepelhetnek ezek a fajták a legjobbak között.

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

Egyesíti az előnyöket

Az amerikai pot in pot (konténer a konténerben) faiskolai termesztési rendszer egyesíti a szabadföldi és a konténeres termesztés előnyeit. A módszer lényege, hogy két konténer süllyesztenek a talajba, az egyik az úgynevezett állandó, a másik pedig a növényt tartalmazó termesztőcserép.