Back to top

Recept: gyógynövényes méz és üdítőital alap

Ha gyógynövényeket, fűszernövényeket frissen vagy szárítottan mézhez adunk, a méz magába szívja az adott növény hatóanyagait és aromáját. Amellett, hogy ízletes és különleges keverékhez jutunk, a méz gyógyhatása kiegészül az adott növény gyógyhatásával.

Kedvencem a levendulás méz. De ugyanilyen finom a mentával, fahéjjal, ánizzsal, köménnyel, vanilliával, kardamommal kevert méz.

A frissen szedett növényeket, mivel a méz higroszkopikus vagyis vízfelszívó hatású, idővel kiszárítja. Ha nem túl sok friss növényből (max.50-60 gr) és alacsony víztartalmú mézből készítjük, akkor sokáig eltartható. Ha ennél nagyobb mennyiséggel kísérletezünk, számítsunk rá, hogy a mézben megnövekedett viz mennyisége miatt, a keverék megromolhat.

Hozzávalók:

1 kg folyékony méz, lehetőleg magas fruktóz tartalommal (akác) ez hosszabb ideig folyékony marad.

2-4 gr szárított vagy 20-25 gramm friss növény;

Jó mézelő növény
Jó mézelő növény
Fotó: Détár Enikő

Gyümölcsös méz üdítőital alapnak:

Ugyanezt megtehetjük gyümölcsökkel is. Így egy önmagában is egy élvezetes izű keveréket kapunk. Ám ezt a keveréket használhatjuk akár üditóitalok alapjául is, melyben az adott gyümölcs íze is érvényre juthat.  A keverék, mivel a gyömölcsök viszonylag sok vizet tartalmaznak csak néhány napig legfeljebb néhány hétig tartható el. Tehát az elkészítés után, használjuk fel minél hamarabb.

Hozzávalók:

50-60 gr friss vagy mélyhűtött gyümölcs (felengedés után!);

½ kiló folyékony méz;

A mézet öntsük a gyümölcsre, ne turmixoljuk, hanem naponta fordítsuk meg a jól lezárt beföttes üveget (pld. második nap fejjel lefele, majd következő nap vissza). Néhány nap múlva kész a keverék. 

Üdítő ital készítéséhez, egy evőkanál keveréket adjunk 2,5-3 deci vízhez, melyet citromlével még tovább ízesíthetünk.

Lásd még:

Egyszerű és finom mézes keverékek

Segít a méz az alkohol lebontásában

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.